mandag 18. august 2014

Gammeldags eplepressing

De eldgamle frukttrærne i hagen vår bugner av epler. Det er igrunn noen rare trær, de som står igjen etter at vi måtte ta en real opprydning da vi pusset opp hus og hage for en del år siden. De er krokete og gamle men nekter å rette seg etter alderdommens nedadgående produksjonsmål. Annethvert år bærer de så mye frukt at vi må plukke bøttevis med nedfallsfrukt hver eneste dag.

Ferskpresset juice er bare best!
Med nedfallsfrukt følger dårlig samvittighet dersom man har som mål å bruke all frukten. For noen år siden gikk vi derfor til innkjøp av en eplepresse fra Dansk hjemmeproduktion, noe som gjør det enkelt å lage eplesaft. Eplepressen er genial. Vi plukker epler hver dag, lagrer dem i store esker, spyler dem godt før de presses. Så er det frem med pressa, og dugnaden kan begynne.

Vi blander grønne og røde epler - for enkelhets skyld.
Når vi lager saft er det alle mann i arbeid. Guttene får hver sine oppgaver og det går relativt raskt å presse seg gjennom ukens nedfallsfrukt. I går brukte vi noen knappe timer på jobben og premien var nærmere 25 liter eplejuice.

Rett før vi skal kverne eplene - bare røde epler denne gangen.
Mange hender i arbeid. 
Altså, først skylle eplene, deretter kverne dem og tilslutt presse dem. Så heller vi alt over på poser som vi også har kjøpt på Dansk hjemmeproduktion.

Klart til pressing.
Eplepressen har altså løst meg fra all verdens fremtidig dårlige eplesamvittighet. I tillegg til at man får den deiligste råsaften som finnes, føles det flott å faktisk få brukt all frukten vår.

De som har epler, dårlig samvittighet de gjerne vil bli kvitt, men ingen presse, kan jeg imidlertid tipse om hjemmelaget eplesaft.

Dette er en god og enkel saft å lage. Det tar litt tid å skjære eplene, men det er likevel langt enklere enn å rense epler til syltetøy eller kaker.

Dette trenger du
Rene bøtter - jo flere epler desto flere bøtter, naturlig nok
Epler
Vann
Pr. 12 liter vann trenger man 1 pose atamon og 2 poser sitronsyre

Slik gjør du
Eplene deles i 6-8 biter, jo flere flater desto mer smak. Mens man skjærer epler, settes vannet til koking. Sitronsyre og atamon røres deretter i. Bøttene fylles nesten til randen med epler, og det varme vannet helles over. Dette settes kaldt i én uke. Jeg pleier å tre en ren bærepose over hver bøtte og legge en tallerken over for å sikre at eplene ligger under vann. Vannet vil følgelig ta til seg eplesmaken – denne metoden innbærer altså ingen pressing. Etter en uke fjernes eplene og saften siles. Has deretter på femliters beholdere (eventuelt mindre), selvsagt etter at man har drukket så mye at man ikke orker mer. Når saften skal drikkes pleier jeg å lage en sterk sukkerlake som jeg søter den med. Det er overraskende lite som skal til for å få en søt og god eplesaft. Dersom du har både røde og grønne epler er det lurt å blande dem. Det blir nemlig en nydelig farge av de røde eplene.

4 kommentarer:

 1. Så spennende og moro med egen eplepresse...
  Skulle ønske jeg bodde slik at jeg fikk samme mengde epler som dere, da hadde jeg også investert i en presse.

  Fin blogg!!

  //Lena

  SvarSlett
 2. Hei. Nå skal jeg lage eplesaft av alle eplene. Fant din oppskrift på din blogg. Reiste til Sola for å kjøpe Atamon, men ingen butikker visste hva det var. Er det noe annet jeg kan bruke i stedet? Fikk med noe vinsyre, men det er vel noe annet. Vennlig hilsen Marit Vigdel Kolnes

  SvarSlett
 3. Fant dette om atamon: http://www.haugen-gruppen.no/produkter/8085/19727/19699/19535/atamon-flytende.aspx

  Vet rett og slett ikke hva du kan bruke istedet, beklager. Har ikke selv noe problem med å finne atamon, har kjøpt det flere ganger på Mega Coop.

  SvarSlett
 4. ABC Scavenger HuntGrades Just about any Pleasurable action that will aid unique pupils take a look at and acquire the psychological format with regard to their brand-new educational setting. https://imgur.com/a/xueKqwk https://imgur.com/a/OFq9Nh0 http://1005t3ya7f.dip.jp https://imgur.com/a/qIZNVAO https://imgur.com/a/9hG8Js7 https://imgur.com/a/kPd2Ikn https://imgur.com/a/xWRP1e3

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.