torsdag 1. august 2013

Iskaffe slik iskaffe bør være - og litt om kosthold

For et eventyrlig vær vi har hatt til nå! Langtidsvarselet melder også om at resten av ferien kommer til å overgå mine villeste fantasier på værfronten. Ikke at fint vær betyr alt, men det gjør definitivt noe med livskvaliteten å ikke våkne opp til regn hver eneste dag.


Nok værsnakk, jeg vil heller snakke om kaffe. Hos meg starter alltid dagen med en shot espresso. Jeg spiser sen frokost, veldig sen frokost, siden det er det jeg trives best med. Det er heldigvis ikke lenger slik at alle kostholdsråd sier at alle starte dagen med et måltid, eller at alle spise små og mange måltider i løpet av dagen. Det går helt fint å gjøre det selvsagt, dersom det er det man trives best med. Men det går også helt fint å droppe frokosten og spise færre og større måltider. Det er fremdeles mange som tror at man ikke setter igang forbrenningen dersom man ikke spiser frokost, men det er ikke tilfelle. Kroppens forbrenning er en langt mer komplisert prosess enn at den stopper opp bare man ikke spiser frokost. Siden jeg aldri har vært noen morgenspiser, har jeg altså bare kuttet ut maten om morgenen. Hvordan er det med deg? Liker du frokost, eller foretrekker du å vente med dagens første måltid?

Ja, så var det kaffe, da. Jeg elsker kaffe og drikker antakeligvis altfor mye. Men om kaffens fortreffelighet strides også de lærde, så jeg koser meg med god samvittighet.

Den varme sommeren har imidlertid ført til at jeg stadig oftere har fått lyst på kald kaffe. Og da gjelder det å lage den slik den bør lages, med skikkelig kaffesmak, uten alt det sukkerskvipet som den stort sett serveres med om man kjøper den ute.


Dette trenger du
Ferdig brygget espresso, jeg bruker Bialettis mokkakanne til seks, så det er strengt tatt ikke espresso, men mokkakaffe.
H-melk
Isbiter

Slik gjør du
Lag kaffen og hell over i en blandebeholder, jeg bruker melkeskummeren min for å få litt skum på toppen. Fyll opp med passende mengde melk. Husk at smaken reduseres når den blir iskald, så lag den gjerne sterkere enn man i utgangspunktet liker. Hell over et glass fyllt med isbiter etter at man har laget litt skum med melkeskummeren. Rør godt slik at kaffen blir helt avkjølt, og server med en gang.

7 kommentarer:

 1. Mens de lærde strides høylytt om mengden kaffe som er sunt for kroppen, hører vi mindre av hvor sunt vårt store kaffeforbruk er for planeten. Hør på dette: http://radio.nrk.no/serie/ekko-hovedsending/mdsp25015013/30-07-2013 og skriv gjerne litt om våre mat- og forbruksvaner som kan stilles spørsmål ved!

  SvarSlett
 2. Nam! Hjemmelaget iskaffe er kjempegodt :)

  SvarSlett
 3. Takk for tips om å ha mer kaffe. Jeg har laget med den minste mokkakannen, og den er i minste laget :)

  SvarSlett
 4. Prøv kaldbrygget kaffe, det er nesten enda litt bedre enn metoden du beskriver (som er akkurat sånn jeg gjorde det før).

  Rett og slett grovmalt kaffe og kaldt vann, som får stå og godgjøre seg på kjøkkenbenken 24-28 timer. jeg rører om et par ganger i løpet av den første tiden, og lar den stå i ro mot slutten så alle partiker synker ned. Så siles kaffen gjennom et tynt klede (eller egnet finmasket sil) og settes i kjøleskapet. Jeg lager stor porsjon så jeg har en flaske kald og klar til enhver tid. Blandes med melk, isbiter og eventuell søtning etter ønske.

  Jeg synes kaffen blir friskere, mindre bitterstoffer i den og med de riktige bønnene blir kaffen nesten søt av seg selv. Den er også god som svart kaffe med bare isbiter oppi.

  SvarSlett
 5. Dette var helt nytt for meg, Lise, men det hørtes veldig spennende ut! Skal definitivt testes ut, takk for tips!

  SvarSlett
 6. Jeg elsker frokost :) Men jeg liker også få måltider om dagen der jeg får spise meg ordentlig mett, frokost lunsj middag ferdig. Fint at du fremmer at man kan få velge selv!

  SvarSlett
 7. jeg er også veldig frokostmenneske:) elsker frokost og har alltid lyst på mat på morgenen og er sulten!:)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.