lørdag 3. august 2013

Minipizza med eltefri deig

Pizza er alltid velkommen mat hos guttene mine. I tillegg er det et fint supplement dersom man har invitert til lunsj og planlegger mange småretter. Jeg laget disse for noen dager siden, og brukte masse gode grønnsaksrester i sausen. Oppskriften under er altså bare et utgangspunkt, jeg supplerte med søte paprika, masse soltørkede tomater som trengte å bli brukt opp og ellers tomater som hadde sett sine bedre dager. Genial måte å bruke opp grønnsaker på. Den eltefrie deigen gir sprø bunn, men det er viktig å bruke høy temperatur under steking. Jeg bruker ikke stein i ovnen, men det finnes masse informasjon på nettet om hvordan man kan heve pizzakvaliteten til nye høyder ved å avansere litt på utstyrsfronten.


Pizza med crème fraiche omtales ofte som pizza blanca, eller hvit pizza. Jeg bruker gjerne både tomatsaus og litt crème fraiche, noe som gir en mild og god smak. Hva du vil ha på pizzaen er selvsagt opp til deg.

Dette trenger du
Bunn:
500 gram hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
4 dl vann

Tomatsaus:
1 gul løk
2-3 fedd hvitløk
Olje til steking
1 boks hermetiske tomater, bruk gjerne av litt god kvalitet som for eksempel Mutti
1-2 spiseskjeer tomatpuré eller soltørkede tomater
Salt og pepper
Honning
Fersk timian eller andre ferske urter
Eventuelt: Noen tomater

Fyll:
Crème fraiche
Eventuelle rester av kjøtt eller annen topping, jeg brukte små biter av entrecote som hadde vært på grillen.
Det går også fint an å bare ha tomatsaus og crème fraiche.
Revet ost, gjerne mozzarella, jarlsberg eller annen litt smaksrik ost. Men for guds skyld, bruk skikkelig ost, ikke det som omtales som "revet", "topping" eller lignende. Det er ikke ost.


Slik gjør du
Deigen må lages dagen før. Bland det tørre i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Om du gjør det om kvelden, har du deig til pizza til middag dagen etter.)

Begynn med tomatsausen. Hakk løk og knus og hakk hvitløksfeddene. Surr det i en gryte i litt olje til det er mykt, omtrent 10 minutter. Tilsett de hermetiske tomatene og pureen, eventuelt også ferske tomater eller soltørkede tomater. La det få et oppkok og sett deretter gryten på svak varme. Tomatsausen kan få godgjøre seg så lenge du har tid, jo lenger tid på komfyren desto mer smak i sausen. Ha i ferske urter og kjør tomatsausen glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper, og eventuelt honning. Det er stor forskjell på tomatene, avhengig av sesong og hvor de kommer fra. Smak derfor til med honningen tilslutt. Om det blir for søtt, kan alt balanseres med litt balsamicoeddik.

Sett ovnen på 250 grader varmluft. Del deigen i ulike emner, forrige gang jeg laget pizza på denne måten ble det 20 små pizzaer. Legg stekepapir på tre stekebrett. Form flate pizzabunner med hendene. Bruk mel så det ikke blir så klissete. Smør på tomatsaus og crème fraiche og legg på osten. Eventuelt mer fyll, dersom du skal ha det. Stek i så varm ovn som overhodet mulig i ca 5-7 minutter - eller til de er ferdige.

2 kommentarer:

  1. Takk for super oppskrift - eltefritt er helt topp! Jeg lagde en større ladning av disse småpizzaene toppet med kantarell (som hadde fått surre et par minutter i steikepanna med salt og pepper før de ble lagt på pizzaene) til en lunsjsammenkomst i høst. Stor begeistring!

    SvarSlett
  2. Åh! Det hørtes jo fantastisk godt ut, da!

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.