torsdag 9. mai 2013

Grunnoppskrift hjemmelaget tomatsuppe - igjen

Tomatsuppe er en evig slager i heimen. Smaker godt, lager seg raskt, kan varieres i det uendelige. Det eneste man trenger - nesten - er en god stavmikser. Og gode råvarer, selvsagt. Tomatsuppe egner seg godt dersom man har rester av makaroni, brød som man kan lage krutonger av, bacon eller spekeskinke. Man kan variere med kikerter, røde linser, lage den kremet eller ikke kremet, benytte anledningen til å bruke opp en liten kraftrest man kanskje har i fryseren. Eller man kan lage kraften selv. Kort sagt, tomatsuppe er genial restemat.


                                      


Dette trenger du
1 gul løk
2-3 fedd hvitløk
Olje til steking
2 bokser hermetiske tomater, bruk gjerne av litt god kvalitet (Mutti - og gjerne på flaske) 2 spiseskjeer tomatpuré
Ca 1 liter grønnsaks- eller kyllingkraft eller -buljong
Salt og pepper
Honning
Fersk timian eller andre ferske urter
Eventuelt: Noen tomater
Noen spiseskjeer hakkede soltørkede tomater
Fløte eller crème fraiche

Slik gjør du 
Hakk løk og knus og hakk hvitløksfeddene. Surr det i en stor gryte i litt olje til det er mykt, omtrent 10 minutter. Tilsett de hermetiske tomatene og pureen, eventuelt også ferske tomater eller soltørkede tomater. La det få et oppkok og sett deretter gryten på svak varme. Tomatsausen kan få godgjøre seg så lenge du har tid, jo lenger tid på komfyren desto mer smak i suppen. Ha i ferske urter og kjør tomatsausen glatt med en stavmikser. Ha i kraft/buljong og kok opp. Smak til med salt og pepper, og eventuelt honning. Det er stor forskjell på tomatene, avhengig av sesong og hvor de kommer fra. Smak derfor til med honningen tilslutt. Om det blir for søtt, kan alt balanseres med litt balsamicoeddik. Om man skal gjøre seg ekstra flid med suppen, kan den siles gjennom en melsikt. Da får den en enda mer silkemyk konsistens. 

Som sagt er dette et genialt utgangspunkt dersom man vil ha en enkel suppe. Den kan serveres med kikerter, makaroni, brødkrutonger, litt parmesan, egg, pølsebiter, chorizo, ulike urter, chili, andre kryddervariasjoner osv. Det finnes ingen grenser for hva som kan puttes oppi denne, og den kommer nok til å dukke opp på bloggen igjen i andre varianter. 

1 kommentar:

  1. en god oppskrift kan man ikke få nok av:)
    Tomatsuppe er herlig og spesielt hjemmelaget.
    Klem
    Liza

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.