fredag 12. oktober 2012

Gulrotkake i tre versjoner

Dette er en gammel slager. Faktisk så gammel at kulepenneskriften på arket er i ferd med å falme vekk. Jeg fikk oppskriften en gang på nitti-tallet - den gang jeg nettopp hadde flyttet for meg selv. Jeg husker ikke hvem oppskriften kommer fra, men den er saktens både velbrukt og utviklet videre. Når jeg tenker meg om er vel gulrotkake er egentlig en nittitallsslager, ved siden av ostekaken med gelélokk.

Gulrotkake og hjemmelaget eplejuice.
Gulrotkakeoppskriften min er velprøvd over flere år. Jeg bruker sesamolje eller valnøttolje i deigen - noe som gir en god og rund smak på kaken. Den ble rett og slett til ved en tilfeldighet, en gang jeg manglet "nøytral olje" - slik det egentlig står i oppskriften - og  jeg brukte sesamolje istedet.

Det er lett å variere kaken når man bruker ulike former å bake i. Liker du den tradisjonelle runde formen best? Kanskje du er hekta på cupcakes? Eller hva med å prøve noe helt nytt, bittesmå firkantede former som gjør at kakene ser ut som minibrød? Her er det bare å variere etter humør og tilgjengelighet.

Gulrotkake i minibrødformer.
Dette trenger du
4 egg
100 gram hvitt sukker
100 gram brunt sukker
6 spiseskjeer nøytral matolje
2 spiseskjeer sesamolje (eller mer sesamolje dersom du ønsker mer nøtteaktig smak)
4 middels store gulrøtter
2 spiseskjeer vaniljeekstrakt
300 gram hvetemel
2 ts kanel
2 ts bakepulver
1 ts natron
1 håndfull valnøtter
Gulrotkake som cupcakes og i minibrødformer. 
Sik gjør du
Sett ovnen på 180 grader. Pisk egg og sukker til eggedosis, tilsett oljen og rør forsiktig sammen. Tilsett deretter revne gulrøtter og ha i vaniljeekstrakten. Bland det tørre og rør det forsiktig inn i resten av røren. Hakk valnøttene grovt og bland inn i deigen tilslutt.

Rund form 24 cm: Stekes i omtrent 50 minutter på 180 grader.
Cupcakesformer: Rekker til et brett med 12 muffins og stekes i 10-12 minutter på 180 grader. Fyll formene 2/3 fulle, gjerne med en isskje.
Mini brødformer: Rekker til 10-12 former og stekes i 10-12 minutter på 180 grader. Fyll formene 2/3 fulle, gjerne med en isskje.

Glasur:
100 gram smør
200 gram kremost
500-600 gram melis
Saft av en halv sitron

Pisk smør, kremost og melis godt sammen og tilsett deretter litt og litt sitronsaft. Pisk deretter i 2-3 minutter til glasuren er helt glatt og luftig.

Gulrotkake som cupcakes.
Tips til pynt
Sjokoladeegg
Kokosflak
Valnøtter
Mandelflak
Stemorsblomster

Tips:  Bruk vaniljesukker dersom du ikke får tak i vaniljeekstrakt. Eller lag vaniljeekstrakten selv på denne måten.

4 kommentarer:

 1. Så flott oppskrift. Du kommer alltid med de beste oppskriftene- veldig inspirerende :)

  SvarSlett
 2. Tusen takk, Elin, det var en veldig hyggelig kommentar. :-)

  SvarSlett
 3. Den oppskriften kjenner jeg veldig godt så den tror jeg jammen du må ha fått fra meg - antagelig etter en av de årlige 17 mai frokoster i Frognerveien! Gøy å se her jeg surfer meg gjennom dine inspirerende sider og flotte bilder! Gleder meg til å prøve ut med din videreutvikling!:)

  SvarSlett
 4. Hei Christine! Hyggelig at du stikker innom Kjøkkentjeneste! Jeg tror oppskriften opprinnelig kommer fra moren til en ekskjæreste fra mange, mange år siden. Men det er stor sjanse for at det er den samme - det var bare noen år før "Frognerveien-tiden" - og gulrotkake var superpopulært og litt eksotisk på den tiden.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.