tirsdag 4. september 2012

Salma med ovnsbakte grønnsaker og dillmajones

Dette er den siste presentasjonen av mine utvalgte bidrag til SalmaChef 2012. Det er grillet Salma med ovnsbakte lokale grønnsaker og dillmajones, levert av Arve Serigstad i region vest. En smakfull rett som vi koste oss med til middag i går.

Jeg lurte lenge på hvordan jeg skulle få tak i de søte blomstene som Arve har brukt i retten sin. Imidlertid fant jeg ut at det må være rom for kreativitet, og siden det er mer høst enn sommer for tiden, skiftet jeg ut natt og dag-blomstene med noen klaser rips. Litt mer høstlig, kanskje, men så er det også september allerede.


HER er Arves oppskrift på Salmas nettsider.

Dette trenger du
4 x 120 gr Salmalaks
Diverse grønnsaker som rødløk, fennikel, vårløk og gulrot
2 stk reddik - skåret i tynne skiver
Stor bunt dill
8 eggeplommer
6 dl rapsolje
0,5 dl god olivenolje
1 dl ferskpresset sitronsaft
Diverse urter som gressløk, brønnkarse og portulak
Litt dijon sennep
Salt og pepperSlik gjør du
Sett stekeovnen på 180 grader. Skjær rødløk og fennikel i kløfter. Skråkutt vårløken i 3-4 cm lange staver. Legg noen spiseskjeer med smør på aluminiumsfolie, legg på grønnsakene og litt salt og pepper. Pakk det godt inn og legg det på rist i ovnen. Dette er ferdig etter ca. 40 minutter i ovnen. Fosskok noen gulrøtter med litt salt i 3-4 minutter og ha dem deretter i iskaldt vann. Nå er det enkelt å bare skvise av skallet.

Grillet Salma:  Ha fersk pepper på fire stykker Salma á ca. 120 gram, vend dem i nøytral olje og litt sitronsaft. Ved grilling på grill; smør risten med nøytral olje og grill i ca. 30 sekunder på den ene siden (på direkte varme), legg et stykke aluminiumsfolie på grillen og flytt Salmastykkene over dit. Grilles 3-4 minutter, kun på den ene siden. Dekk gjerne over med aluminiumsfolie. Alternativt kan Salmastykkene stekes på grillpanne.

Dillmajones: Bland 4 eggeplommer, en stor bunt med dill (stilkene fjernes), 3 dl rapsolje og 0,5 dl olivenolje. Smak til med litt dijonsennep, sitronsaft, salt og pepper. Kjøres godt med stavmikser. Ha i spruteflaske eller sprutepose.


Eggekrem:  Denne må lages på forhånd. Ha fire eggeplommer i en liten crème brûlée-form og dekk med olivenolje. Sett ovnen på 70 grader og la eggeplommene stå i ovnen i 50 minutter. Ta ut eggeplommene og legg dem i en liten bolle. Bruk stavmikser og ha i en halv dl nøytral olje, litt salt og bittelitt kayennepepper. Før servering vendes gulrot i varm smørpanne. Anrettes som på bilde.

1 kommentar:

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.