mandag 3. september 2012

Eplepresse gir eplejuice

De eldgamle frukttrærne i hagen vår bugner av epler. Det er igrunn noen rare trær, de som står igjen etter at vi måtte ta en real opprydning da vi pusset opp hus og hage for en del år siden. De er krokete og gamle men nekter å rette seg etter alderdommens nedadgående produksjonsmål. Annethvert år bærer de så mye frukt at vi må plukke bøttevis med nedfallsfrukt hver eneste dag.

Nypresset eplesaft er det beste!
Med nedfallsfrukt følger dårlig samvittighet dersom man har som mål å bruke all frukten. For noen år siden gikk vi derfor til innkjøp av en eplepresse fra Dansk hjemmeproduktion, noe som gjør det enkelt å lage eplesaft. Eplepressen er genial. Vi plukker epler hver dag, lagrer dem i store esker, skyller dem godt før de presses. Så er det frem med pressa, og dugnaden kan begynne.

Vi blander grønne og røde epler - for enkelhets skyld.
Når vi lager saft er det alle mann i arbeid. Guttene får hver sine oppgaver og det går relativt raskt å presse oss gjennom ukens nedfallsfrukt. På lørdag brukte vi noen knappe timer på jobben og premien var nærmere 20 liter eplejuice.

Rett før vi skal kverne eplene - bare røde epler denne gangen.
Mange hender i arbeid. 
Altså, først skylle eplene, deretter kverne dem og tilslutt presse dem. Så heller vi alt over på poser som vi også har kjøpt på Dansk hjemmeproduktion.

Klart til pressing.
Eplepressen har altså løst meg fra all verdens fremtidig dårlige eplesamvittighet. I tillegg til at man får den deiligste råsaften som finnes, føles det flott å faktisk få brukt all frukten vår.

HER har jeg skrevet litt om hjemmelaget eplesaft tidligere år.

De som har epler, dårlig samvittighet de gjerne vil bli kvitt, men ingen presse, kan jeg imidlertid tipse om hjemmelaget eplesaft.

Dette er en god og enkel saft å lage. Det tar litt tid å skjære eplene, men det er likevel langt enklere enn å rense epler til syltetøy eller kaker.

Dette trenger du
Rene bøtter - jo flere epler desto flere bøtter, naturlig nok
Epler
Vann
Pr. 12 liter vann trenger man 1 pose atamon og 2 poser sitronsyre

Slik gjør du
Eplene deles i 6-8 biter, jo flere flater desto mer smak. Mens man skjærer epler, settes vannet til koking. Sitronsyre og atamon røres deretter i. Bøttene fylles nesten til randen med epler, og det varme vannet helles over. Dette settes kaldt i én uke. Jeg pleier å tre en ren bærepose over hver bøtte og legge en tallerken over for å sikre at eplene ligger under vann. Vannet vil følgelig ta til seg eplesmaken – denne metoden innbærer altså ingen pressing. Etter en uke fjernes eplene og saften siles. Has deretter på femliters beholdere (eventuelt mindre), selvsagt etter at man har drukket så mye at man ikke orker mer. Når saften skal drikkes pleier jeg å lage en sterk sukkerlake som jeg søter den med. Det er overraskende lite som skal til for å få en søt og god eplesaft. Dersom du har både røde og grønne epler er det lurt å blande dem. Det blir nemlig en nydelig farge av de røde eplene.

28 kommentarer:

 1. hei! så gøy å se at det er flere som presser seg gjennom høsten!
  jeg har et par spørsmål: hvor mye betalte dere i frakt for pressa fra Danmark og hva slags poser bruker dere? er de til å fryse? vi hermetiserer saften i ovnen, det gikk bra med alle flaskene i fjor.
  gøy å følge med på hva du driver med :)

  SvarSlett
 2. Hei Gunhild

  Jeg husker rett og slett ikke hva vi betalte for frakt, men de er veldig velvillige på hjemmeproduktion.dk - så bare send dem en e-post, så svarer de sikkert.

  Posene er også kjøpt der og vi fryser dem. Det ser ut som vinposer.

  SvarSlett
 3. Bare som tips, godt skylte melkekartonger funker også utmerket til å fryse eplesaft i. - det er bare å huske å begynne å ta vare på dem tidlig nok på året... ;-)

  (De røde eplene på bildet kan se ut som James Grieve fra gammelt av kjent som fine epler for pressing :-) )

  http://sickel.net/blogg/?cat=12

  SvarSlett
 4. Hei Morten!

  Takk for tips! Og takk for info om eplesorter. Her i hagen er det mange forskjellige, men jeg har dessverre ikke nok kunnskap om dem.

  SvarSlett
 5. Hei.
  Flott at flere innser at man ikke klarer å tygge seg gjennom hele eplehagen. Vi søkte også etter fruktpresser for endel år siden og endte opp med å starte import av slikt utstyr selv. Dette har vi drevet med siden 2004, så mye epler er presset siden.
  Vi har annonse på Finn.no og www.eggelund.no

  Mvh
  Gunnar Iversen
  Eggelund Produkter as
  6240 Ørskog

  SvarSlett
 6. Men skal man bruke nedfallsfrukt? Noen steder sies det at frukt sim har ligget på bakken, får sopp eller bakterier som ikke dør om man varmer det aldri så mye.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.