tirsdag 28. august 2012

Risotto med høstens kantareller

Jeg vender stadig tilbake til risotto. Det passer enten som hovedrett, som godt tilbehør, som en egen rett til tapasbordet eller rett og slett som restelunsj. Uansett er risotto enkelt å variere etter sesong, smak, humør og tilgjengelighet - man kan rett og slett la den smake det man ønsker at den skal smake. Likevel synes jeg ofte den aller beste risottoen er enkel og med et par gode smakselementer - som kantareller og parmesan i denne utgaven. 


God kraft og hvitvin er essensielle ingredienser, og har jeg skikkelig hønsekraft lager jeg ofte risotto. I helgen hadde jeg dessverre ikke det, men brukte fond istedet. Mye av risottosmaken ligger i kraften, så det er mye å hente smaksmessig på å ha en god kraft som utgangspunkt.

Risotto er rett og slett comfort food på sitt beste.


Dette trenger du
Nok til to sultne voksne mennesker, med rester til lunsj dagen etter.

250 gram risottoris
Ca 1 liter hønsekraft eller -buljong
3 dl hvitvin
3 sjalottløk
3 fedd hvitløk
Olivenolje
Kantareller
Nykvernet sort pepper
Fersk timian
50-100 gram revet parmesan
Masse bladpersille


Slik gjør du:
Hakk løk og hvitløk og stek det gyldent og mykt i olivenolje i en sautépanne. Rens kantarellen, skjær den eventuelt i passende biter og ha den i pannen sammen med løken. Tilsett risen og la alt frese på middels varme i noen minutter. Så skal vinen helles i mens man rører. Få opp varmen på komfyren, slik at vinen raskt koker inn i risen - alt mens man rører. Røringen er essensielt for å få til den silkemyke og litt kremete konsistensen på risottoen. Lag buljong eller varm opp kraften. Dette skal spes inn i risottoen litt om litt, også dette mens man rører. Etter omtrent 20 minutter med helling og røring er risottoen nesten klar. Rør inn revet parmesan. Hakk bladpersille og rør raskt inn i risottoen når den er klar. Server mens den er varm. Risotto med kantareller er god med skinke av god kvalitet, en grønn salat og nybakt focaccia til.


7 kommentarer:

 1. Risotto er superdigg. Men når jeg bruker fersk sopp så foretrekker jeg å steke disse for seg å tilsette de helt til slutt rett før servering. Om jeg har tørket sopp så har jeg de i helt fra starten av.

  heia risotto. ;-)

  SvarSlett
 2. Mmmmm.... Vi kom over en diger klynge med kantareller på fredag, og det blir nok litt risotto med noen av de. Jeg pleier å steke soppen på egen hånd litt først, tilsette halvparten når vinen har kokt inn, og resten etter at siste øsen med kraft har kokt inn. Da får du både den gode kantarellsmaken godt trukket ut i risottoen, og noen med litt friskere konsistens.

  SvarSlett
 3. Takk for tips begge to. Får teste ut litt ulike ting, ser jeg. :-) Heia kantarell!

  SvarSlett
 4. Ble faktisk så inspirert at nå blir det risotto med kantareller til middag! God middag. Heia risotto og kantareller!

  SvarSlett
 5. Hei
  Kjøpte meg noe kantarell i dag, skal sannelig prøve...
  Så et helt annet spørsmål: Var ute en kveld og fikk ost med mer, deriblandt blåbærsyltetøy med krydder. Veldig godt til ost, men fikk ikke tak i hva det var slags krydder. Har du vært borti noe slikt, evt hva slags krydder passer til blåbær?

  SvarSlett
 6. Ser godt ut. Har plukket flotte kantareller vi også, det gjør jo enhver rett til et festmåltid.

  SvarSlett
 7. Hei Ingun. Jeg har ikke vært borti noe tilsvarende. Jeg kommer heller ikke på - sånn på stående fot - hva slags krydder det kan være snakk om.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.