torsdag 23. august 2012

Appelsinsherbet og vektreduksjon

Det har blitt mye sorbet i sommer. Ikke bare fordi det er friskt, smaker godt og funker perfekt som dessert etter tunge grillmiddager, men også fordi, ja, fordi jeg sånn generelt har laget litt lettere mat i sommer enn tidligere.

Jeg lover, Kjøkkentjeneste blir aldri noen treningsblogg, aldri noen slankeblogg, og heller ikke noen motivasjonsblogg. Her skal det lages mat, god og skikkelig mat fra bunnen, med bærekraftige og sesongbaserte råvarer - slik jeg alltid har gjort. Men jeg har tatt av meg mange kilo denne våren, hele 16 i tallet. Og siden jeg nå anser meg ferdig med denne perioden, tenkte jeg det var greit å klappe seg selv litt på skulderen og skeie ut med....litt appelsinsherbet. De som har ørlite erfaring med vektreduksjon vet at arbeidet - det virkelig harde arbeidet - begynner når man skal holde vekten, starte dette nye livet som skal vare mer enn en overgangsperiode. Man er på en måte ute av transithallen. Muligens med noen nye vaner, iallefall med ønsker om å fortsette med de gode som allerede er innarbeidet.

Kanskje noen lurer på hvilken metode jeg har brukt? (Ok, litt slankepreik i bare dette ene innlegget...) Trening, porsjonskontroll, spise alt men ikke alltid, trening igjen. Jeg drikker H-melk i kaffen hver dag, koser meg med en liten mørk sjokoladebit, tar gjerne et glass vin i helgen, lager gryter, spiser boller om jeg lager det - men bare én. Og i sommer laget jeg akkurat så mange ciabatta hver dag at guttene mine spiste alle og jeg måtte ha knekkebrød til frokost. Ikke noe offer, det da, med de gode knekkebrødene.


Jepp, det var den appelsinsherbeten. Litt lettere - det føles iallefall som frukt- eller bærsorbeter er lettere enn tunge fløtebaserte iskremer - og veldig, veldig god.

Oppskriften er basert på en sitronsherbet som jeg laget tidligere som igjen var basert på en oppskrift fra boken Italia av Jamie Oliver.

Dette trenger du
3,5 dl nypresset appelsin 
1 sitron, saften
3,5 dl vann
Finrevet skall av en halv appelsin
150 gram sukker, eller etter smak
2 rause spiseskjeer mascarponeost

Appelsinskiver til servering

Slik gjør du


Sukkermengden må tilpasses syrligheten på saften. 150 gram er ikke noe ekstakt mål, men det passet fint da jeg laget den. 

Ha nypresset saft av appelsiner og sitronen sammen med vann i en gryte. Tilsett finrevet appelsinskall og sukker og varm opp. Rør inn mascarponeosten, visp det godt sammen. Avkjøles og has i kjøleskap slik at den er skikkelig kald før den has i iskremmaskinen. Om man ikke har iskremmaskin, kan den settes i fryseren. Rør godt hver halve time slik at ikke isen krystalliserer seg.

8 kommentarer:

 1. Gratulere med 16 kilo lettere kropp, og det gleder meg at du fortsetter å lage like god mat som før :)

  SvarSlett
 2. Gratulerer, det er en bragd du har utført. Og kuren må kunne kalles "Viljestyrke".. :)

  SvarSlett
 3. Gratulerer! Det er bare ekstra flott at du deler denne erfaringen med oss selv om dette ikke er en slankeblogg. Litt jordnært slankepreik av og til har vi alle godt av. Ha en matglad helg!

  SvarSlett
 4. Grattis! :) Har vært gjennom samme prosessen selv og etter samme prinsippene. Holdt vekten i to år nå og balanserer min kjærlighet for mat med trening og sunn, men GOD hverdagsmat. (Stikk gjerne innom bloggen min for noen salat-tips:) Lykke til videre! Ps. Sjokolade hver dag er helt nødvendig.

  SvarSlett
 5. Gratulerer! Jeg syns du så smashing ut på matbloggertreffet! Det er ikke lett å holde seg slank når man er matblogger, og du er heldig som har barn du kan mate med godsakene du blogger om. Her er det bare to som må spise opp alt... Sherbet så himmelsk ut!

  SvarSlett
 6. Takk alle sammen! Og takk for rl-kompliment, Eva. (Ideen min er selvsagt at jeg skal kunne spise alt, men ikke alltid - så jeg gir ikke bare maten til guttene mine, Eva, jeg spiser selv også. :))

  SvarSlett
 7. Det var godt å høre at du også får en smak ;) Jeg prøver å løse problemet ved å ta med meg bakst for eksempel til venner. Sikkert en vanlig metode :)

  SvarSlett
 8. Flink du er! Og det forklarer hvorfor jeg ikke kjente deg helt igjen på matbloggtreffet utfra bildet du har på bloggen.
  Alt med måte, sier nå jeg (kansje bortsett fra kjærlighet. Det kan man FRÅTSE i:))

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.