fredag 22. juni 2012

Oldemors eplekake

Mine tre gutters oldemor var en ekte eplekakebaker, og hadde sin faste eplekakeoppskrift. Og som seg hør og bør for eplekakeoppskrifter for ekte eplekakebakere, har oppskriften gått i arv. Idag er det guttenes bestemor som stort sett baker denne kaken. Den er enkel, smaker alltid saftig og godt og kan dessuten varieres i etter sesong og humør. Denne gangen ble det rabarbra- og eplefyll. Jeg har smakt den med både plommer, epler og rabarbra og alle matematisk mulige kombinasjoner innenfor de tre.

Oppskriften rekker til en form på 24 cm og kaken egner seg ypperlig til frysing.


Dette trenger du
150 gram smør
150 gram sukker
2 store egg
150 gram hvetemel
1,5 ts bakepulver
1,5 ts vaniljesukker

Eplesyltetøy eller annet syltetøy - aller helst hjemmelaget
Rosiner i rom, valgfritt
Mandler, valgfritt

Slik gjør du
Smør og sukker røres hvitt. Eggene røres forsiktig inn ett og ett. Bland mel, vaniljesukker og bakepulver og ha det i deigen. Bland godt. Smør en rund kakeform og hell 2/3 av deigen i formen. Ha over syltetøy og rosinene og legg deretter klatter med resten av deigen på toppen. Strø hakkede mandler på toppen. Jo mer rustikt utseende, desto bedre. Stekes midt i ovnen på vanlig over/undervarme i ca 30 minutter på 200 grader.

9 kommentarer:

 1. Det høres ut som en veldig fin måte å lage kake på - rustikt er bra!

  SvarSlett
 2. Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  SvarSlett
 3. Åh så koselig at du trekker frem farmors deilige eplekake. Tenk så artig om hun hadde vist at du blogget om hennes kake ! Det ville hun likt !

  SvarSlett
 4. Ikke sant! Hele familien elsker den kaken, selvom den mannlige delen ikke er så veldige kakemennesker. :-)

  SvarSlett
 5. Så kjempe godt ut : )
  Fast leser !

  SvarSlett
 6. Fint med slike oppskrifter som går i arv.

  SvarSlett
 7. Mmmmm, nå fikk jeg lyst på min mors rabarbrakake :)

  SvarSlett
 8. Samme oppskrift på eplekake( også kjempegod med rabarbra!) har jeg "arvet" fra min bestemor og mor! Nydelig med is eller vaniljesaus på!

  SvarSlett
 9. Har brukt samme oppskrift, men da jeg skulle lage en nylig, hadde jeg ikke epler. La derfor en kopp rosiner i bløt i varmt vann og blandet dem i røren. Satte til 2-3 ss av "bløtevannet" for at kaken ikke skulle bli for tørr. Strødde på en håndfull knuste hasselnøtter og en blanding av sukker/kanel. Bra erstatning!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.