mandag 26. mars 2012

Grunnoppskrift hjemmelaget tomatsuppe

Mandag er ofte suppedag hjemme hos oss. Det er en typisk travel dag med diverse treninger, av og til møter og familien samles sjelden rundt middagsbordet. Da er suppe genialt, og spesielt tomatsuppe, siden den bare blir mer og mer smakfull ettersom den får stå og godgjøre seg på komfyren.

Jeg kom på at jeg ikke har skrevet om den suppa som vi lager mest av her i heimen, nemlig tomatsuppe. Tomatsuppe er ikke tomatsuppe, pleier jeg å si, siden den kan varieres i det uendelige. Idag serverte jeg den ganske ribbet, med brødkrutonger og noen vaktelegg, og en liten skje med crème fraiche til guttene. En fin kombinasjon av hverdagslig matglede og smaken av luksus - vaktelegg er tross alt ikke noe vi strør om oss med.Det er kjøttfri mandag i dag, derfor passet det ekstra fint å bruke grønnsaksbuljong.

Dette trenger du
1 gul løk
2-3 fedd hvitløk
Olje til steking
2 bokser hermetiske tomater, bruk gjerne av litt god kvalitet (Mutti - og gjerne på flaske)
2 spiseskjeer tomatpuré
Ca 1 liter grønnsaks- eller kyllingkraft eller -buljong
Salt og pepper
Honning
Fersk timian

Eventuelt:
Noen tomater
Noen spiseskjeer hakkede soltørkede tomater

Fløte eller crème fraiche

Slik gjør du
Hakk løk og knus og hakk hvitløksfeddene. Surr det i en stor gryte i litt olje til det er mykt, omtrent 10 minutter. Tilsett de hermetiske tomatene og pureen, eventuelt også ferske tomater eller soltørkede tomater. La det få et oppkok og sett deretter gryten på svak varme. Tomatsausen kan få godgjøre seg så lenge du har tid, jo lenger tid på komfyren desto mer smak i suppen. Ha i ferske urter og kjør tomatsausen glatt med en stavmikser. Ha i kraft/buljong og kok opp. Smak til med salt og pepper, og eventuelt honning. Det er stor forskjell på tomatene, avhengig av sesong og hvor de kommer fra. Smak derfor til med honningen tilslutt. Om det blir for søtt, kan alt balanseres med litt balsamicoeddik.

Som sagt er dette et genialt utgangspunkt dersom man vil ha en enkel suppe. Den kan serveres med kikerter, makaroni, brødkrutonger, litt parmesan, egg, pølsebiter, chorizo, ulike urter, chili, andre kryddervariasjoner osv. Det finnes ingen grenser for hva som kan puttes oppi denne, og den kommer garantert til å dukke opp på bloggen igjen i flere varianter.

4 kommentarer:

 1. Har man først laget hjemmelaget tomatsuppe, spiser man aldri mer posesuppe... :)
  Min oppskrift er med friske tomater og ikke tomatpure: http://smakebiten.com/2011/01/14/gresk-tomatsuppe-med-focaccia/

  SvarSlett
 2. En fin oppskrift. Lekkert bilde :-)

  SvarSlett
 3. Skal bruke påsken til å teste ut oppskriftene dine Ina. Tomatsuppen var første oppskrift ut og den ble veldig god.

  Anja, Sola

  SvarSlett
 4. Hei!

  Jeg har testet ut oppskriften.
  Lagde denne suppen i går.
  Det smakte helt nydelig! ...gikk rett hjem her hos oss.
  Takk.

  Kathrin.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.