lørdag 4. februar 2012

Kamskjell og ertepuré

Lykke! I går hadde de ferske kamskjell i butikken min. Og ikke nok med at jeg fikk personlig veiledning i hvordan jeg skulle åpne og rense skjellene, jeg fikk med meg demo-skjellet på kjøpet da jeg renset disken for de vakre og ferske godbitene også. Fantastisk service!Jeg hadde en fornemmelse av at kombinasjonen kamskjell og ertepuré var noe som allerede har vært spist og skrevet om tidligere. Og siden ertene allerede var kjøpt inn med tanke på en annen middag, ble nettopp den kombinasjonen testet ut. Et par google-søk etter middagen bekreftet forresten at jeg hadde rett - jeg har definitivt lest om dette tidligere.Nam! Det er ikke mer å si!

Riktignok var dette ekstremt gode skjell, og når sant skal sies ble ikke ertepuréen så aller verst den heller. Men virkelig, kamskjell og ertepuré skal jammen på menyen igjen, enten som en liten forrett eller slik som vi hadde det - delikat fredagsmiddag, lettvint og enkelt.

Vi spiste så sent at det ikke ble bilder av det ferdige resultatet - jeg tar bare bilder i dagslys. Siden maten ble så god, og siden jeg tross alt klarte å ta noen bilder i riktig lys, ble det innlegg likevel. (Trenger jeg å presisere at jeg gleder meg til det blir lysere ute?)

Jeg skal forsøke å forklare enkelt hvordan kamskjell skal renses. Hold skjellet i hånden med den buede enden i håndflaten. Bruk en liten kniv og stikk den inn i skjellet. Skjær over muskelen så tett opp til skjellet som mulig, på innsiden av gjellene (den brune ringen). Stikk kniven på innsiden av gjellene og skjær muskelen av på den andre siden også. Rens vekk galle og gjeller. Man kan spise rognen, men det gjorde ikke vi denne gangen.Dette trenger du
Kamskjell, antall vil avhenge av om det skal spises som en liten forrett eller som hovedrett. Dessuten er de frosne noe mindre enn de ferske - såvidt jeg har registrert.
Litt smør og olje til steking
Salt og pepper

Frosne erter
Klatt smør
Skvett fløte
Salt og pepper
Saft av sitron
Dijonsennep
MynteSlik gjør du
Begynn med ertepuréen. Kok opp vann og ha i de frosne ertene. Kok et par minutter og hell av vannet. Tilsett litt fløte, litt Maldonsalt og nykvernet pepper og bruk stavmikseren for å kjøre det glatt. Smak til med litt sennep og sitronsaft.

Brun litt olje og smør i en panne. Stek kamskjellene kort tid på forholdsvis sterk varme. Snu dem etter et par minutter (mindre dersom de er små), og stek dem såvidt på den andre siden.

Anrett ertepuré på en tallerken og legg kamskjellene oppå. Det smaker også godt med et lite dryss hakket fersk mynte på toppen.

HER er en oppskrift på en annen kamskjellrett som jeg laget i fjor sommer.

2 kommentarer:

  1. Kamskjell på ertepuré er en av de bedre forrettene jeg vet. Nam! Vakre bilder :o)

    SvarSlett
  2. Tusen takk, Torill! Kamskjell er virkelig vakre, det er sikkert!

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.