lørdag 21. januar 2012

Pomelosalat med reker

Denne pomelobaserte salaten fikk vi servert som forrett der vi bodde da vi var i Mui Ne i Sør-Vietnam, og jeg har forsøkt å gjenskape både smak og utseende. Pomelo er en stor sitrusfrukt som stort sett dyrkes i Sørøst-Asia. Den er større enn grapefrukten, dessuten søtere og en del tørrere hvilket gjør at den passer i salater. Pomelo skrelles først som en appelsin, og deretter tar man av hinnene rundt båtene. Om man bestiller, er det ikke problematisk å få tak i pomelo når det er sesong i dagligvareforretninger med bredt utvalg.Oppskriften er noe upresis siden jeg synes det er greit å bruke så mye man ønsker av hver ingrediens. Pass bare på at det blir nok tilbehør, slik at ikke pomeloen blir altfor dominerende.

Dette trenger du
Pomelo
Reker
Chili
Sprøstekt løk/sjalottløk
Koriander
Sesamfrø
Fiskesaus eller dipsausen til sommerrulleneSlik gjør du
Skrell pomeloen og skjær hver båt i mindre biter. Rens rekene og skjær chilien i tynne skiver. Rist sesamfrøene lett i en panne på middels varme. Sprøstekt løk kan man enten kjøpe ferdig eller lage selv. Jeg foretrekker den hjemmelagde typen, den smaker mye bedre. Rens sjalottløkene og skjær dem i tynne skiver. Ha solsikkeolje i en panne og varm opp til litt over middels varm panne. Fres løken og rør hele tiden. Etterhvert vil løken bli sprøstekt og oljen trekke inn. Legg løken tilslutt på en tallerken med et papirhåndkle, slik at overflødig olje trekkes vekk. Bland forsiktig sammen pomelo, reker, chili og sprøstekt løk. Dryss over rikelig med sesamfrø og masse fersk koriander. Smak til med fiskesaus eller dipsausen som det er oppskrift på et annet sted på siden. Ikke la deg skremme av lukten på fiskesausen, den gir en god salt smak.


Fra Mui Ne, Sør-Vietnam.

4 kommentarer:

 1. På innvandrerforretningene får du tak i pomelo når de er i sesong.

  SvarSlett
 2. Utrolig kult med alle disse spennende oppskriftene fra Vietnam. Flotte bilder og masse god inspirasjon. Takk, Ina!

  SvarSlett
 3. Jeg bor i Spania og her heter grapefrukt Pomelo.
  Hilsen Gro

  SvarSlett
 4. Hei Gro. Interessant! På norsk er altså pomelo denne sitrusfrukten som er litt større enn grapefrukt. (Og det heter visst pomelo på vietnamesisk også.)

  http://www.frukt.no/sok/?searchText=pomelo&sort=alphabetical&articleTypeId=5&searchType=0&viewHeading=1

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.