mandag 5. desember 2011

Vaniljeis med innrørt tranebærsyltetøy - dessert med smak av jul

Jeg sparker igang uka med en dessert som passer ypperlig i disse tider. Vi har startet nedtellingen til vi skal reise og er innstilt på at vi får begrenset med julemat fra rundt midten av desember. Derfor har den siste tiden gått med til å finne ut hva som kunne vært servert i jula - om vi hadde tilbragt den på tradisjonelt vis. I dag kommer det en iskrem med smak av jul, vaniljeis med tranebærsyltetøy. Dette er derfor en dessert som krever at man lager tranebærsyltetøy først. Trykk på lenken for oppskrift. Isen vil garantert smake best dersom man lager den selv, men det går også an å kjøpe vaniljeis. I såfall anbefaler jeg en is av god kvalitet, for eksempel is fra Iskremgarden (for de som bor i Rogaland eller Hordaland).

Her er imidlertid oppskrift på desserten i sin helhet.Dette trenger du
6 eggeplommer
2 dl sukker
3,75 dl h-melk
3,75 dl fløte (ikke matfløte)
2 vaniljestenger
1 klype salt
Tranebærsyltetøy
Evt. en klunk konjakk eller annen brandy
Hakkede mandler (jeg bruker ferdig skivede mandler)

Slik gjør du
Varm opp melk og fløte med halvparten av sukkeret til kokepunktet. Skjær langs vaniljestengene med en kniv og skrap ut frøene med en te-skje. Ha frø og stengene i gryten med melkeblanding. Rør inn salt. Eggeplommene og resten av sukkeret piskes til det er hvitt og luftig.

Ha omtrent 2 dl av den varme fløte/melkeblandingen i eggedosisen og pisk det godt sammen med en visp. Hell eggedosisen tilbake i gryten med den varme fløten. Rør sammen med en visp til det er helt sammenblandet. Dette skal varmes forsiktig opp til omtrent 80-85 grader, eller rett under kokepunktet, mens man visper. Blandingen skal så vidt tykne. Massen må ikke koke, så her gjelder det å være oppmerksom. Hell den varme ismassen i over i en ny bolle/gryte over en sikt. Legg vaniljestengene tilbake i massen og avkjøl. Rør av og til mens den avkjøles. Sett i kjøleskapet så den er helt avkjølt før du eventuelt setter igang med ismaskinen. De som har iskremmaskin kan benytte seg av dette nå. De som ikke har iskremmaskin, setter bollen i fryseren og rører omtrent en gang hver halv time, til massen er blitt til iskrem - jo mer iherdig man rører, desto mer silkemyk blir isen. Når isen er nesten helt stiv røres to store spiseskjeer med tranebærsyltetøy inn. Ikke rør tranebærsyltetøyet helt ut, la det gjerne se litt rustikt ut. Om du vil ha konjakk i, røres denne først ut sammen med tranebærsyltetøyet.Isen ble servert sammen med ovnsstekte plommer og med et dryss av mandler. Om man kun serverer is, passer det også godt med mandler til. Brune pinner passet også veldig godt til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.