tirsdag 20. desember 2011

Eltefritt julebrød

Ingenting minner meg mer om julaften enn lukten av nystekt julebrød og hvetekake. Hjemme har det alltid vært tradisjon å severe nybakt hvetekake og julebrød til lunsj til hele familien på julaften, et hyggelig møte med alle søsken og tantebarn, også de som ikke tilbringer kvelden sammen. Helt siden jeg var liten og bodde hjemme, har jeg lukten av nybakt julebrød fått meg til å tenke på juletre, lukten av røkelse, mammas pyntede bord med røde tulipaner. Og alt det andre som hører julen til; forventninger, spenning, glede.


Brødet stekes i leirgryte, på samme måte som når jeg baker vanlig brød. En jerngryte med lokk fungerer også fint til slike brød, for eksempel en Le Creuset-gryte. Smaken og konsistensen er fantastisk! Store lommer i krummen og god skorpe. Dessuten synes jeg gjærbakst i leirgryte får et rustikt og ekstra fristende utseende.


Dette trenger du
500 gram hvetemel
1 ts kardemomme
100 gram sukker
1/2 ts tørrgjær
75 gram smør
vann (smeltet smør og vann skal bli tilsammen ca 4 dl)
100 gram rosiner

Slik gjør du
Smelt smøret. Hell det over i et dl-mål og fyll opp med kaldt vann til du har 4 dl. Bland det tørre, gjæren og rosinene i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres en ettermiddag. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på formiddagen.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha tilstrekkelig mel under deigen, slik at den ikke setter seg fast. Skråsnitt deigen med en skarp kniv. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer, sett bollen over som et lokk. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Når hevetiden er over skal deigen legges over i formen - som da er varm.

Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk de første 30 minuttene. Lokket tas deretter av og brødet skal steke i ytterligere 10 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader.

1 kommentar:

  1. Julebrød er noe av det beste jeg vet med julen, spiste et utrolig godt et i helgen, men det var riktignok kjøpt. Fantastiske bilder!

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.