søndag 17. juli 2011

Julekake i juli

HER har jeg skrevet litt utfyllende om grunndeigen jeg bruker til søt gjærbakst.

Været skriker julekake eller vafler. Det regner og blåser, og lite minner om gårsdagen da vi badet, løp rundt på svabergene og satt ute til nærmere halv to om natten. Siden vi allerede har (for)spist oss på lapper i sommer, ble det julekake. Jeg har et helt spesielt og særdeles lidenskapelig forhold til gjærbakst, så det passer fint.



Tidligere i år hadde jeg et lite bolle/søt gjærbakstprosjekt gående, og mitt siste forsøk var å varme opp melk og smør til kokepunktet siden dette angivelig sørger for at deigen hever bedre. Visstnok inneholder melk et protein som gjør heveprosessen vanskelig, og dette ødelegges ved koking. Jeg har testet ut denne metoden på julekake et par ganger i det siste, og resultatet blir veldig bra. Kan derfor anbefales på det varmeste. Metoden krever ørlite planlegging, men ikke mer enn at det må beregnes tid til at melken og smøret skal kjøles ned til fingervarme etter at det har kokt opp.

Dette trenger du
Oppskriften er til tre julekaker på ca 20 cm i diameter

1 kg hvetemel
150 gram melis
6 dl melk
50 gram fersk gjær (tørrgjær krever noe lenger hevetid)
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme
2-3 never rosiner
1 egg til pensling

Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. La det avkjøle til fingertemperatur og pisk forsiktig inn egget. Rør også ut gjæren. Bland det tørre og rosinene i en bakebolle og tilsett deretter væsken. Bland lett sammen med en slikkepott og elt deigen til den blir glatt og smidig. Jeg eltet bortimot 15 minutter. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.

Velt deigen utover kjøkkenbenken og rull deigen sammen til en stor pølse. Del den i tre deler med en kniv og form dem raskt til fine runde boller. Legg de over på stekebrett og la de hvile i omtrent 20 minutter. Pensle med sammenpisket egg. Jeg stekte to brød pr.stekebrett. Stekes på nest nederste rille i ca 25 minutter på 190-200 grader varmluft. Jeg skriver ca siden ovn og steketid varierer veldig. Hvis julekakene blir veldig mørke, er det lurt å legge litt bakepapir over kakene når halve steketiden har gått. Avkjøles deretter på rist.



Serveres lunken - dersom du klarer å vente - med smør, godt smør, aller helst Kviteseidsmør.

3 kommentarer:

  1. Åh, dette både så og hørtes nydelig ut, og perfekt på en slik dag som dette. Her har mannen endelig kjøpt seg kajakk, så i dag blir det padletur i regnværet :)

    SvarSlett
  2. Julekake var lørdagslunsj da barna var små! Krrrmt!
    Takk for at du minnet meg på det! Må ha sukat i selv om jeg egentlig ikke liker det ;)

    SvarSlett
  3. Flott julekake, Ine! Perfekt stekt og flotte bilder! Helt enig med deg når det gjelder Kviteseidsmør, det løfter jo en hver gjærbakst.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.