torsdag 19. mai 2011

Hjemmelaget is med mørk sjokolade og Earl Grey te


Jeg har skrevet det før, men en god ting kan ikke sies for ofte. En bit hjemmelaget is i munnen, og man tror man har kommet til himmelen. Enten man tror på himmelen eller ei. Ingenting smelter som den isen man selv har rørt til frossen tilstand. Ingenting smaker så godt som de smakskombinasjonene man selv har pønsket ut.

Her er oppskriften på hjemmelaget is smaksatt med mørk sjokolade og Earl Grey te. Ikke helt pønsket ut på egenhånd, jeg må ha lest det et sted - og ganske riktig fant jeg flere oppskrifter på nettet. Nå har jeg funnet ut hva slags base som funker, så denne gangen var det bare å finne ut hvor mye smakstilsetninger jeg skulle bruke. Og akkurat denne kombinasjonen har jeg testet ut på egen hånd.Dette trenger du
6 eggeplommer
2 dl sukker
3,75 dl fløte (ikke matfløte)
3,75 dl H-melk
En klype salt
2 vaniljestenger
1 spiseskje Earl Grey te i løsvekt
1 plate mørk kokesjokolade, 70%, eller mindre dersom man foretrekker den mindre mørk

Slik gjør du
Varm opp melk til kokepunktet. Ha teblader i den varme melkeblandingen og la den trekke noen minutter. Varm fløten til kokepunktet. Del vaniljestengene på langs og skrap forsiktig ut alle vaniljefrøene med en skje. Ha både frø og stenger i den varme fløten. Rør inn salt. La de to ulike væskene trekke til seg gode smaker mens eggeplommene og sukkeret piskes til det er hvitt og luftig. Sil melkeblandingen, slik at den blir helt fri for teblader. Melken skal nå ha en rund og god smak av Earl Grey te, men den skal ikke være bitter. Varm forsiktig opp fløteblandingen igjen og tilsett kokesjokoladen. La denne smelte på svak varme og rør det godt sammen. Bland sammen melk tilsatt te og fløte med smeltet sjokolade.

Ha omtrent 2 dl av den varme fløte/melkeblandingen i eggedosisen og pisk det godt sammen. Hell eggedosisen tilbake i gryten med den varme fløten. Rør sammen med en ballongvisp til det er helt sammenblandet. Dette skal varmes forsiktig opp til omtrent 80-85 grader, eller rett under kokepunktet, mens man rører hele tiden. Blandingen skal så vidt tykne. Massen må ikke koke, så her gjelder det å være oppmerksom. Ha alt over i en stålbolle og avkjøl. Om du merker at blandingen begynner å koke, kan du sile alt gjennom en finmasket sikt. Rør i blandingen innimellom mens den står til avkjøling. Plukk opp vaniljestenger når blandingen er helt avkjølt. De som har iskremmaskin kan benytte seg av dette nå. De som ikke har iskremmaskin, setter bollen i fryseren og rører omtrent en gang hver halv time, til massen er blitt til iskrem - jo mer iherdig man rører, desto mer silkemyk blir isen. Og desto nærmere himmelen kommer du.

5 kommentarer:

 1. Jeg trodde jeg hadde vært innom de fleste smaksvariantene på is, men earl grey har jeg aldri prøvd. Det må nok testes da det er favoritteen her i huset.
  Ha ei riktig fin helg :-)

  SvarSlett
 2. Sjokolade og te - høres ut som en super is kombinasjon!

  SvarSlett
 3. Jeg liker godt å lage is selv! Nå fikk jeg gode tips! Tusen takk for at du deler!

  Det er fredag, gudskjelovskvelden, og ost og kjeks her hos meg! ;-)
  God helg til deg og dine, fra Eirin.

  SvarSlett
 4. Da er isen til avkjøling :))) Kan knapt vente :D Tusen takk for herlig inspirerende og nøyaktig forklart oppskrift!! God helg! :)

  SvarSlett
 5. Tusen takk for hyggelig kompliment, Siv. Håper det svarte til forventningene, og rapporter gjerne. Hos meg ble kombinasjonen mottatt med blandede reaksjoner - jeg synes den var fantastisk, mens mannen synes te-smaken var i veien. :)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.