mandag 28. februar 2011

Panna cotta med sjokolade og appelsintopping

Det er atter mandag og hva er vel ikke mer naturlig enn å starte uken med en mektig, men også frisk dessert? Jeg kan i det minste forsøke å friste med lørdagens avslutning på et langt og godt måltid, som også var preget av vinterens sesongvarer. Appelsinene er nydelige på denne tiden av året, og skal man ha tak i blodappelsiner, er det nå man må handle. Visste dere forresten at blodappelsiner skiftet navn til røde appelsiner for noen år siden? Og doblet salget fra det ene året til det andre?


Uansett navn, kombinasjonen sjokolade og appelsin er uslåelig, synes jeg. Det var utgangspunktet mitt, og siden jeg hadde behov for å lage noe lettvint - og gjerne noe jeg kunne gjøre klart dagen i forveien - falt valget på sjokolade-panna cotta med lokk av blodappelsinfiléter og innkokt appelsinjuice som jeg laget gelé av. Det var virkelig godt, og skal garantert gjentas.Dette er en forholdsvis stor porsjon som rekker til middag for åtte, med noen ekstra glass i bakhånd. Redusér mengden dersom du bare skal lage til to eller fire.

Dette trenger du
3-4 plater gelatin
7 1/2 dl fløte
2 1/2 dl sukker
1 vaniljestang
3 spiseskjeer tyrkisk yoghurt
100 gram mørk sjokolade, jeg brukte Odense 70% sjokolade

Blodappelsiner
Litt ekstra juice, enten fra røde eller gule appelsiner, gjerne med fruktkjøtt - da blir den litt rustikk i formen
1 kanelstang
Litt sukker
Saft av en halv sitron
2 plater gelatin

Slik gjør du
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann. Skjær opp vaniljestangen på langs og skrap forsiktig ut vaniljefrøene. Kok opp fløte og tilsett sukker, yoghurt og vanilje - både frø og stangen. Ha deretter i sjokoladen og la den smelte under omrøring. La vannet renne av gelatinplatene og ha disse oppi gryten. Alt blandes sammen og vaniljestangen fiskes ut igjen. Blandingen kan godt avkjøles før alt has i serveringsglass og settes kaldt. På dne måten slipper man at vaniljefrøene synker til bunns. Jeg rører blandingen godt sammen før jeg har det i serveringsglass og setter det i kjøleskapet.

Topping:

Lag først appelsinfiléter. Dette gjør man ved å skjære av endestykkene av appelsinen og deretter skjære av skallet med en skarp kniv. Også alt det hvite skal skjæres vekk. Hold appelsinen godt i håndflaten og skjær ut hver enkelt filét. Dette er nokså tidkrevende, men det er er definitivt verdt strevet. Det ser nemlig veldig lekkert ut og filétene egner seg godt til bruk i en dessert. Skvis deretter ut resten av appelsinsaften i en gryte. Det ble en del juice, men da jeg skulle koke den inn, tilsatte jeg litt ekstra. Jeg brukte juice med fruktkjøtt. Kok inn juicen med litt sukker og en kanelstang. Etter en stund tok jeg ut kanelstangen, slik at det bare ble et lite hint av kanelsmak. Kok inn ganske lenge, la blandingen syde på svak varme slik at man ser at den reduseres. Smak tilslutt til med mer sukker eller sitron. Jeg synes det er godt dersom den er litt syrlig, det blir en fin kontrast til den søte og mørke sjokoladen.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i fem minutter og ha de deretter over i den innkokte juicen. Pass på at dette gjøres når panna cottaen er stiv nok til at man kan dandere appelsinfilétene og juicen på toppen. Avkjøl juicegeléen noe og legg to-tre appelsinfiléter i glasset. Hell over noen spiseskjeer med juice, slik at appelsinen stikker litt opp over den mørkeoransje væsken. Dette bør settes kaldt, slik at geléen stivner skikkelig.

Jeg laget panna cottaen, skar ut appelsinene og reduserte juicen på fredag kveld. Om morgenen varmet jeg opp juicereduksjonen og tilsatte gelatinplantene. Panna cottaen var dermed helt stiv og ferdig da jeg hadde juciegeléen over i glassene.

Serveres med noen blader sitronmelisse eller mynte.

Søtt, sjokolade og litt friskt. En perfekt kombinasjon når man skal avslutte et langt og godt måltid. Dessuten vinterlige og sesongbaserte råvarer.

16 kommentarer:

 1. Mmm!
  Hørtes perfekt ut for en sjokolade- og appelsinelsker!
  Skal prøves ut en dag!

  SvarSlett
 2. Filetene ser ut som et kyss! :)

  Birgitte

  SvarSlett
 3. Haha, det hadde jeg ikke engang tenkt på. Morsomt! Jeg brukte faktisk den siste som var igjen til fotografering dagen etter på grunn av bedre lys, så det var ikke engang den fineste. Men et kyss til dessert er vel ikke å forakte? :) XXX

  SvarSlett
 4. hei!
  har fulgt bloggen din noen uker(måneder?) nå og må bare si at den har blitt en av mine absolutte favoritter! masse deilig mat og utrolig fine bilder!

  SvarSlett
 5. Tusen takk, Ingrid! Det er utrolig fint å få sånne tilbakemeldinger!

  SvarSlett
 6. Herlighet det ser lekkert ut :D

  SvarSlett
 7. Så morsomt å se skjeen du har i det øverste bildet, vokste opp med å spise frokost hver eneste dag med en som er prikk lik :) Ble litt nostalgisk av å se den ;)

  SvarSlett
 8. Dette er noe annet enn Tines sjokoladepudding ja :)

  SvarSlett
 9. Deg skal jeg følge! Veldig fin blogg, liker tanken om mest mulig selvlaga og minst mulig halvfabrikata :) Kan hende våger jeg meg til og med på å prøve ut oppskriftene dine! Fint forklart og illustrert - her gleder jeg meg til å lese.

  SvarSlett
 10. Lekkert. Og jeg kan se du er like glad i å pusse sølv som meg... ;)

  SvarSlett
 11. Haha! Jeg er ikke den ivrigste der, nei. Men så synes jeg også at det blir en fin effekt på bildene når sølvet er oksydert. :)

  SvarSlett
 12. hei,jeg tillot meg å legge denne deilige og lekre vrien på en så klassisk italiensk dessert på siden til Albareiser:)

  SvarSlett
 13. Så hyggelig, Gry! Takk skal du ha!

  SvarSlett
 14. Hei Ina! Skal prøve meg på denne til helgens besøk, men siden den lokale matbutikken ikke har tyrkisk yoghurt, og jeg helst vil unngå å fly i andre butikker, lurte jeg på om du har et forslag til erstatning?

  Vi laget forresten foccachia og ailoli (1.gang jeg lagde majones!) etter dine oppskrifter til rekene i går, og det var himmelsk! Serverte med salat, en avokadodipp og standard-Markus Molitoren - en perfekt avslutning etter fin fjelltur!

  Hilsen Thea

  SvarSlett
 15. Hei Thea. Jeg hadde enten forsøkt litt Tine matyoghurt eller bare droppet det. Mulig du må ha litt mindre sukker i dersom du dropper yoghurten, siden den er litt syrlig. Smak deg frem! Jeg vil gjerne høre hvordan det gikk. :)

  SvarSlett
 16. Ser at jeg pinlig nok har stavet både aioli og foccacia feil, beklager det!

  Desserten ble god. Hadde i litt creme fraiche som erstatning for den tyrkiske yoghurten og kuttet litt på sukkeret, og det gikk helt fint. Søtt nok ble det! Litt usikker på hva jeg synes om å tukle med panna cottaen, tror heller jeg foretrekker sjoko.pudding (som er herlig enkelt og godt) eller -mousse fremfor sjoko.panna cotta =)

  I appelsinlokket brukte jeg vanlige appelsiner og hadde også i litt stjerneanis. Passet godt til puddingen.

  Takk for fin inspirasjon, som vanlig!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.