søndag 27. februar 2011

Føling i fjæra - blåskjellplukking

Sesongmat er det beste jeg vet. Jordbær om sommeren, lam om høsten, sjømat om vinteren, asparges om våren. Jeg er så heldig å bo omtrent ti minutter fra lett tilgjengelig blåskjellsted, og i går fikk jeg dessuten med meg svigermoren min på sanking. I likhet med rekene og skreien er det nå skjellene er best.

Svigermoren min er pasjonert blåskjellplukker med god lokalkunnskap, hun har plukket blåskjell i en mannsalder og spist dem enda lengre. I tillegg har hun den mest originale metoden for å teste om blåskjellene er giftige som jeg kjenner til. Det foregår på følgende vis; Man damper noen blåskjell i passende kar - en blikkboks eller lignende - spiser et par stykker, og kanskje enda et par fordi man ikke klarer å la være, tar tiden og lar det gå tjue minutter, iallefall syv og et halvt, kjenner etter om et visst ubehag melder seg. Om ubehaget ikke inntreffer er det bare å spise videre, om det i det hele tatt er noen igjen. Metoden er også kjent under navnet blåskjellbingo, og her er det om å gjøre å ikke få bingo.

Utstyrt med bøtte, jernrive og slagstøvler, samt ett stk. person som ikke synes kald februardag med stabilt dårlig vær ikke så ut til å stoppe lysten til å legge på svøm for å få tak i det blå gullet, var jeg sikker på at gårdagens egenhentede forrett var i boks. Selv var jeg fast bestemt på at jeg ikke skulle la for korte slagstøvler hindre meg i å skaffe gratis mat til kveldens middag. Dessverre gikk det ikke helt som planlagt.


Det var sørgelig få blåskjell å oppdrive. Svigermoren min, som tidligere med rette beskrevet som en badeglad labrador som synes badetemperatur - eller mangel på sådan - er av underordnet betydning dersom man skal i vannet, var nær ved å hoppe uti. Vi bestemte oss imidlertid for å søke lykken et stykke unna.


"Noen her jeg bør jage vekk?"
Og der fant vi jammen blåskjell.


Kvelden reddet. Takk Mega.

Blåskjellene ble dampet i litt smør og olje, hvitvin, hvitløk og persille.


Dette trenger du
Blåskjell, vasket, skrubbet og skylt
Smør
Olje
Hvitvin
Hvitløk, knust og lett hakket
Persille, hakket

Slik gjør du
Ha litt smør i en bred kjele. Jeg brukte en litt høy sautépanne og det fungerte bra. Smelt smøret og hell over litt olje, hvitløk og hakket persille. La det bli skikkelig varmt og tilsett de rene blåskjellene. Legg på lokk og la det hele dampe i 3-5 minutter, til skjellene har åpnet seg. Plukk eventuelt bort de som ikke åpner seg.


I går ble skjellene servert som en forrett nummer to med nybakt focaccia og safranaïoli laget på denne majonesen, samt en Chablis å drikke til.

Nyttig å vite: Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell, og gir kostholdsråd hver uke. Her kan du sjekke om det er trygt å spise blåskjell fra ditt distrikt.

Kilde: Matportalen. Klikk dere inn for mer informasjon og resultat av prøvemålinger langs hele Norges kyst. Jeg hadde undersøkt forholdene før vi bestemte oss for å finne blåskjell.

Følg med om du er interessert i blåskjell, jeg har ikke gitt opp. Neste gang går ferden til et annet sted, og jeg skal velge en dag det ikke regner så vanvittig. Kanskje det da blir skjell på oss?

7 kommentarer:

  1. Blåskjell er så godt, men aldri i verden om jeg tør å plukke selv i fjæra! Da er det bedre å fiske opp et slikt nett som du har:-)

    SvarSlett
  2. vi plukker alltid selv på Skåtøy om sommeren. Da er det fiskesuppe med blåskjell som gjelder;-)
    Men jeg vil nok tro at skjellene er enda bedre nå på denne tiden! (...som rekene)
    C

    SvarSlett
  3. Vet du hva,nesten litt flaut å si..-men jeg har aldri smakt blåskjell.
    Det skjønner jeg nå at jeg må prøve, for jammen meg så det fristende ut. Fikk vann i munnen av bildene.

    SvarSlett
  4. Høres ut som en herlig tokt dere hadde, selv uten de store resultatene :D
    Om sommeren er vi også ute og sanker blåskjell som er så mye bedre enn de vi får kjøpt.
    Dessverre er det for mye is hos oss fortsatt og sanking out of the question...

    SvarSlett
  5. Hvis man følger matportalens blåskjellvarsel ift algegifter er det nok større sjanse for å bli matforgiftet av halvgamle blåskjell fra butikken enn ferske blåskjell rett fra fjorden! Kudos for forsøket, bedre lykke neste gang!

    SvarSlett
  6. Dersom du har tilgang til brygge er det en god ide å dyrke frem sine egne blåskjell for høsting. Slik gjør vi det: Fest noen tau under brygga og om ett år er det bare å dra opp! Garantert fritt for grus og sand :) Definitivt best om vinteren også!!!

    SvarSlett
  7. @Blomsterpiken: Som Werner sier lenger ned her, så er det nok langt mindre risiko forbundet med blåskjell rett fra sjøen enn de halvgamle fra butikken. Jeg sjekket på forhånd, selvom akkurat mitt plukkested ikke sjekkes nå om vinteren. Men jeg hadde vært rimelig sikker på at det hadde gått greit. Uansett var rådet fra kjentmannen at man ikke trengte å spise enorme mengder. Da går det stort sett greit.

    @Plokadot: Sånne minner har jeg også fra Skåtøy! Da plukket vi store skjell og la rett på grillen med urtesmør. Jeg trodde lenge man bare fikk tak i blåskjell i Norge dersom man plukket dem selv - sånn er det når man er vokst opp med en far som elsker å sanke og lage mat. *arvelig*

    @Maien: Da er det bare å prøve - det er kjempelett og blir nydelig! Billig mat er det også - også dersom du må kjøpe det.

    @ina: Det er derfor det er så greit her på Sørvestlandet, vinter men ikke is på fjorden. Perfekt!

    @Werner: Ja, jeg tror det er ganske sikkert å plukke skjell om vinteren - selvom de ikke er sjekket av Mattilsynet. Men jeg følger alltid med, og vi er heldige som har teststed ikke langt unna der vi selv plukker.
    Følg med, jeg gir meg ikke! (Ikke svigermoren min heller...)

    @Anonym: Det var smart! Jeg har dessverre ikke brygge, men det var jo et godt tips til de som leser her inne som har brygge selv. :)

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.