lørdag 15. januar 2011

Gryte med kje og dill

Forrige helg tilbragte vi på hytta. Gryte er super hyttemat, den passer på seg selv i løpet av dagen og smaken av "høyere enhet" er spesielt godt når det snør og er kaldt ute, merkelig nok. Utgangspunktet for denne retten var en pose med grytekjøtt av kje vi hadde i fryseren, både bog og sadelen skåret i biter. Jeg hadde lyst til å ha en Snøfrisk-basert saus med litt crème fraîche og smak av dill og sennep. Så da ble det det. Om dere ikke får tak i kje, vil jeg tippe at dette er godt med lam også.
Dette trenger du
1,2 kg grytekjøtt av kje
3 dl hvitvin
3 dl vann
1 spiseskje hvitvinseddik
3 sjalottløk
3 fedd hvitløk
1 boks med Snøfrisk naturell
1-2 spiseskjeer crème fraîche
1 bunt dill
1-3 teskjeer Dijon-sennep
Salt og pepper

Slik gjør du
Gni kjøttstykkene inn med salt og nykvernet pepper. Stek dem raskt i litt smør og legg stykkene over i en romslig gryte, gjerne en som tåler å stå i stekeovnen. Rens og hakk sjalottløkene og hvitløksfeddene og stek det mørt i samme panne som kjøttet. Legg det over kjøttet. Kok ut pannen skikkelig med litt vann og vin og hell det over kjøttet. Hell over resten av vannet og vinen, samt eddik. Om det ikke dekker kjøttet, tilsettes like deler vann og vin til det såvidt dekker.

La det koke i noen timer, til kjøttet er helt mørt. Ha det gjerne i ovnen på rundt 100 grader, da slipper man at det brenner seg. Fisk deretter opp kjøttstykkene så de ikke røres helt i stykker mens man blander sausen. Rør ut 1/2 - 1 boks Snøfrisk i kraften og tilsett sennep og litt crème fraîche, dersom du ønsker det. Jevn med litt maizenna dersom sausekraften er altfor tyntflytende. Grovhakk dill og ha dette oppi gryten sammen med kjøttet. Smak eventuelt til med salt og pepper. Servér med et dryss av dill på toppen av kjøttet.

Mandelpotetmos og sauterte aspargesbønner med litt hvitløk fikk følge med kjøttet på tallerkenen.


Kjekjøtt har en mild, men nokså karakteristisk og litt søtlig smak. Dersom man erstatter kje med lam, tror jeg det hadde vært godt å tilsette litt honning i tillegg. Kjekjøtt er magert, og sammenlignes ofte med kaninkjøtt eller fjørfe. Det er vanligvis mørt fordi det er så ungt, men med denne tilberedningsmetoden blir det uansett mørt til servering. Vinen og eddiken bidrar til å mørne kjøttet, samtidig med at man får en tilsiktet og litt syrlig smak på sausen.

1 kommentar:

  1. Nå raste det på med matminner her, og jeg har lammeskank i kjøeskapet. Må ut og kjøpe dill i morgen, samt finne den gamle Dege-boken.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.