lørdag 25. desember 2010

Stollen - Dresdner christstollen

Dagens mellommåltid besto av en smakebit av en kake som pappaen min har bakt til jul, nemlig en tysk stollen - etter gammel oppskrift. Og det er her neste års jul kommer inn i bildet. Denne kaken kan oppbevares lenge - den bør faktisk oppbevares lenge for at den skal bli saftig nok. Denne kunne nok med fordel stå litt lenger før den ble fortært, men den ble uansett prøvesmakt i dag. Og siden jeg er glad i gjærbakst, rare ting som korinter og syltet skall av sitron og appelsin, er dette garantert en kake som skal på listen over ting jeg skal lage til neste år.


Oppskriften er hentet fra boken Original Sächsisch, hvor det også står at kaken har vært bakt i Dresden siden 1457.

Dette trenger du
Dette er nok til to stollen. Oppskriften er oversatt og omregnet til metriske mål av min far.

500 gram sultanrosiner
85 gram korinter
2 dl mørk rom
850 gram hvetemel
100 gram gjær
2,5 dl melk
170 gram sukker
2 ts vaniljeekstrakt
1/2 ts revet sitronskall (bare det gule, ikke det hvite)
Et par klyper salt
400 gram smeltet smør
50 gram talg (det ble brukt smør som erstatning for dette)
50 gram syltet sitronskall *
50 gram syltet appelsinskall *
3,5 gram muskatblomme, malt
4 bitre mandler
100 gram mandler, hakket
smør til form
Rikelig med smeltet smør til ferdig stollen
Rikelig med melis til ferdig stollen


Slik gjør du
Sultanrosiner og korinter legges i rom over natten. Mel og sukker blandes i en stor bolle. Lag et hull i melet, slik at det er plass til melk og smør. Smelt smør og bland i melken. Dette skal avkjøles til 35 grader før gjæren tilsettes. Ha væsken i melblandingen og elt godt sammen. Sett på lunt sted til heving i omtrent tre timer. Tilsett resten av ingrediensene og elt deigen godt. Så skal den settes til heving for andre gang i ytterligere tre timer. Deigen eltes deretter for tredje gang og deles i to like store deler. Form deigene til typisk stollen-form. Begge legges på en smurt bakeplate, og det skal skjæres to langsgående kutt i begge kaker. Hev deretter i 30 minutter. Platen settes inn i ovn forvarmet til 180 grader. Stekes i ca en time. Kakene skal deretter avkjøles fullstendig og pensles med rikelig med smeltet smør og dekkes med melis. Legges så på et kjølig sted med mye fuktighet, gjerne i plast, i minst to uker.

* Syltet sitron- og appelsinskall: Dette laget faren min selv. Skrell appelsin og sitron med en potetskreller. Bitene kan gjerne være litt tykke og ha med noe av det hvite. Dette kokes i sukkerlake i 10-15 minutter og deretter avkjøles. Skjæres så i passende biter. Syltet sitron- og appelsinskall kan man nok også få kjøpt ferdiglaget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.