søndag 26. desember 2010

Lammeleverpostei

En dag før jul hang det en pose med "vareprøve" på døra mi. Det var lammelever i posen, noe jeg lenge har ønsket å tilbrede.

Jeg har tidligere laget postei av svinelever og rugdepaté. Postei av svinelever lager jeg vanligvis på klassisk vis med steking i vannbad, og rudgepateen lages ved at jeg koker rugden hel i smør og deretter kjører det rensede kjøttet i food processor.


Da jeg skulle bruke lammeleveren til noe fornuftig, fant jeg ut at jeg ville benytte litt av samme metode som når jeg lager rugdepatéen. Forskjellen er at jeg kokte leveren i litt konjakk og sherry, sammen med noen andre ingredienser, før jeg brukte food processoren. Oppskriften fant jeg på nettet et sted, men jeg endret litt på den.

Forresten, lammelever får man hos slakteren om høsten. Det er mulig man får tak i det ennå, fra noen etternølere, men den absolutte høysesongen er i slaktetiden.


Dette trenger du
2 løk
200 g sideflesk
2 fedd hvitløk
Sherry og brandy
500 g lammelever
1 ts frisk timian
1/2 ts malt allehånde
1/4 ts malt nellik
2 ts pepper
Salt

Slik gjør du
Løk og flesk skjæres i tynne skiver og stekes gyldent i en gryte. Ha i hakket hvitløk, en dl brandy og et par spiseskjeer sherry og la det hele koke i omtrent fem minutter.

Tilsett lever i tynne skiver, samt krydderiene og la det småkoke i fem minutter under omrøring. Pass på at leveren er ferdig, uten at den blir overkokt. Tilsett eventuelt litt vann hvis det ser tørt ut.

Kjør den deretter i food processoren til en jevn masse, og la den gjerne stå en dag eller to før den serveres.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.