Her er oppskriften på en av hverdagssuppene som ofte går igjen i huset hos oss. Den er rask å lage, sunn og guttene mine spiser den mer enn gjerne. Litt stekt bacon på toppen vipper den over i kategorien "spennende hverdagsmat", selvom den er skummelt enkel å tilberede. Dette er praktisk talt hjemmelaget middag på omtrent tyve minutter. Om jeg tar hardt i. Oppskriften er nok til to voksne og tre barn, av og til med litt rester, av og til uten.
Dette trenger du
1 blomkålhode
1 brokkoli
Vann eller kraft
Buljongterninger dersom du ikke har kraft - jeg bruker organic fra Knorr
1 middels gul løk ellet tre sjalottløk
2-3 hvitløksfedd
Smør og olje
Salt og pepper
Eventuelt noen friske grønne urter som rosmarin eller timian
Crème fraîche eller en fløteskvett
Bacon
Slik gjør du
Rens blomkål og brokkoli og skjær dem i røslige biter. Ha bitene over i en stor gryte og tilsett vann så det såvidt dekker alle grønnsakene. Kok til det er mørt, men ikke vent så lenge at de er helt mykt. Sil av litt av vannet, men spar på det i tilfelle det er nødvendig å tilsette noe mer mot slutten. Fres hakket løk og hvitløk i litt smør og olje eller bare olje til det er gyldent. Ha det over i gryten med blomkål og brokkoli. Om du ikke har kokt grønnsakene i kraft, kan du tilsette buljongen nå, samt urtene dersom du har det.
Denne suppen er en purésuppe. Det vil si at jeg bruker yndlingskjøkkenverktøyet mitt - hvertfall det verktøyet som står øverst på listen over ting som skaper de største hverdagsmiraklene - nemlig stavmikseren. Kjør suppen glatt og smak deretter til med salt og pepper - om det er nødvendig med salt overhodet. Det er ofte mye salt i buljong, så pass på at ikke smaken blir for salt.
Ha tilslutt i en klatt crème fraîche eller litt fløte. Stek bacon og anrett på toppen.
Serveres med litt brød, aller helst av den nybakte sorten. Dersom jeg har fri fra jobb, passer jeg på å bake litt til middag. Det er både koselig og godt. Denne gangen fikk suppen følge av focaccia med sjalottløk og rosmarin.
I en termos er suppen en ypperlig del av nistepakken på tur. Hvem trenger vel pølser når man har varm suppe?