torsdag 30. april 2015

Torsk i form - supert for travle hverdager

Hverdager er best. Og noen ganger verst. Fine dager blir enda bedre når middagsplanlegging, innkjøp og matlaging går kjapt og effektivt. Og omvendt. Det slår meg at når jeg stiller folk spørsmål om de liker å lage mat, så er svaret ofte "bare det ikke er hverdagsmat". Og skal jeg fortelle dere en liten hemmelighet? Det liker faktisk ikke jeg heller. Jeg lager noenlunde skikkelig middag hver dag, men guttene mine mener sikkert at jeg varierer for lite. For det er nemlig de tilgjengelige idéene det skorter på, de tipsene til middag som ligger lengst ut i pannebrasken som jeg potensielt sett burde komme på når jeg vandrer litt uten mål og mening rundt i butikken med lett angst i blikket og vissheten om at det befinner seg (minst) tre middagssultne gutter hjemme.


Sånn praktisk sett skulle man hatt en idébank med brukbare hverdagsmiddager. Forholdsvis enkle å lage, som inneholdt en god dose av de anbefalte 5 om dagen, og minst 1/3 av dem burde bestå av fiskeretter. Hos meg er det ikke helt sånn i praksis, selvom jeg har noen kjappe retter jeg kan ty til dersom hodet er tomt for idéer og fullt av andre ting. Denne torskeformen laget jeg for noen dager siden, og den skal definitivt på listen over faste middager. Alle likte den - og det aller beste var selvsagt at den laget seg nesten selv, etter bare litt innsats av meg først.

tirsdag 28. april 2015

Knekkebrød med økologiske pistasjenøtter

                                                                                                            /sponset innlegg/

Hjemmelaget knekkebrød er luksus! Det smaker fantastisk godt, og kan ikke sammenlignes med kjøpeknekkebrød, selvom det har kommet mye nytt på markedet som absolutt er bedre enn det tradisjonelle fabrikknekkebrødet. Heldigvis er det enkelt å lage selv, det tar heller ikke så altfor lang tid. Det som tar mest tid er sannsynligvis irritasjonen over at man ikke til enhver tid har alle ingrediensene tilgjengelig i skapet. Så ta frem en lapp, noter alt under punktet "dette trenger du" og ta deg en tur i butikken. Da vil knekkebrødene etter ørlite innsats være bare et par timer unna.


Enda en fordel med hjemmebakst er at man vet nøyaktig hva som er i maten man får i seg. Jeg elsker nøtter, og i denne oppskriften har jeg testet ut økologiske pistasjenøtter. Nøtter metter godt og har et høyt innhold av sunne fettsyrer.

søndag 26. april 2015

Varm sjokolade med smak av kanel

                                                                                                         /sponset innlegg/

Joda, det er vår. Solen skinner til og med. Men det er kaldt ute.

For et år siden feiret vi vår første konfirmant her i huset. Solen skinte fra skyfri himmel, varmen lurte oss til å tro at det var sommer, og jeg måtte kaste bunaden etter seremonien. Epletrærne var kledd i et rosa skjær av blomsterknopper og tilreisende fra Østlandet lurte på om det alltid var så varmt her i sørvest. Vel, det er det ikke. Nå er det kjølig og det passer med varm kakao. Kanskje ikke helt etter sesong, men likevel. Denne er så god at den kan drikkes når som helst.


Gjennom mitt samarbeid med Helios, har jeg blitt kjent med produktet kokosblomstsukker. Dette er en type naturlig søtning som kan erstatte sukker. Det gir i tillegg en litt karamellisert smak som passer godt til varm sjokolade. Denne kakaoen er smaksatt med økologisk kanel, men du kan også bruke kardemomme.

onsdag 22. april 2015

Plukk maten din sjæl - ramsløkpesto

En snill og meget omtenksom sjel hadde vært innom med to store poser nyplukket ramsløk i helgen. Du vet hvem du er, jeg vet hvem du er (etter litt detektivvirksomhet....) og tusen millioner takk!

Egentlig bor jeg midt i ramsløkland, og nå er det sesong. Så om du vet om noen steder, er det på tide å legge ettermiddagsturen dit. Eller - du kan tipse meg. For jeg har ennå - etter snart 16 vårsesonger på denne kanten av landet - ikke kommet over noe godt ramsløksted. Om jeg forsøker å lirke ut av de jeg kjenner som potensielt sett er ramsløkplukkere, er det påfallende hvor raskt samtaleemnet skifter.


Uansett, her er oppskrift på ramsløkpesto, noe som er supergodt å lage dersom du har et hemmelig sted du kan tømme for den deilige planten. Av to store brødposer fikk jeg et lite syltetøyglass med pesto, så her har du behov for masse masse.

torsdag 2. april 2015

Hjortestek

Vi tilbringer påsken på hytta. Sola skinner fra skyfri himmel og føret er fantastisk. Det betyr masse utetid, og et håp om at maten skal lage seg selv. Det er faktisk mulig, hvertfall nesten. Om man gjør et par kjappe forberedelser er det nesten mulig å trylle frem middag mens man går på ski. Idag blir det hjortestek og potetstappe, passende for sultne skigutter som har gått til Kvinen. 

Jeg finner ofte kjøttstykker i fryseren merket med type dyr (hjort), årstall (2014) og type mat (stek). Denne gangen var det ikke merket med type stykningsdel, men siden hjort er et relativt stort dyr, og man ikke bruker hele låret av gangen, tipper jeg på dette var en flatbiff. Imidlertid er ulempen med egetskutt kjøtt som ikke er slaktet av jegeren selv, at man ikke alltid vet hva slags stykningsdel man sitter med. Uansett, det var et helt, fint stykke med kjøtt som ikke skulle bindes opp.