Hey, det er januar! Faktisk har det snart gått en tredjedel av denne måneden som kjennetegnes av blanke ark, gode forsetter og forsøk på å innarbeide nye rutiner. Tiden går altså ikke noe saktere selvom vi skriver nytt år i kalenderen.
Jeg vet ikke hva nyttårsforsettene deres er, om dere i det hele tatt har noen. Mine forsetter i år er et lite utvalg av totalt uviktige mål jeg ønsker å oppnå. Og ellers holde frem slik jeg har gjort de seneste år, på alle områder i livet. Jevnt over kan man kanskje oppsummere det til noe sånt som "bli en bedre utgave av deg selv" (med et par ekstra partytriks innabords).
Ok, jeg må nesten innrømme det, jeg elsker å være Husmora fra femtitallet. Ja, eller Den fornuftige husøkonomen, om du vil. Med et stort knippe gutter som skal mettes til hvert måltid, og i særdeleshet fjortisen i huset som kvitterte med å vokse meg over hodet de to ukene jeg var i Mexico i høst, kan det være en dyr affære å holde kjøleskapet fullt til enhver tid. Selvom jeg har et lite bevisst forhold til pris når jeg handler mat - i likhet med mange andre, tror jeg - hender det jeg blir fristet av TILBUDs-skilt eller lokkeordene HALV PRIS. Denne gangen var det HALV PRIS på fersk kalkun som manet frem min indre femtitallshusmor. 4,7 kg herlighet for omtrent en 200-lapp.
|
Sånn kan det se ut når man steker kyllinglår og -vinger. |
For den prisen fikk vi mange middager, og jeg skal forsøke å rekonstruere noen av dem. (Muligens med linker til tidligere innlegg som hjelp.)
Dette trenger du
1 kalkun
Masse grønnsaker etter smak, feks. løk, hvitløk, kål, paprika, gulrøtter
Kokosmelk
Soyasaus
Currypasta
Ris
Blomkål
Brødskiver, hjemmebakte
pitabrød, eller speltlomper for de som foretrekker det
Crispisalat
Tomat
Majones, gjerne hjemmelaget (kanskje
chili- og urtemajones?)
Sennep
Eventuelt noen skvier stekt bacon
|
Blomkål kokt i kraft. Rett før det kjøres glatt med stavmikser. |
Slik gjør du
Målet mitt denne gangen var altså å lage så mange måltider som overhodet mulig av én kalkun. Jeg startet med å skjære ut bryststykkene til den første middagen - som var en wokrett med asiatiske smaker og kokosmelksbasert saus. Enkelt og greit å lage til hverdagsmiddagen, her kommer beskrivelsen i korte trekk.
Sett over en gryte med ris. Start med å skjære ut bryststykkene på kalkunen og fjern skinnet. Skjær i passende biter og legg det over på en tallerken. Resten av kalkunen legges over på et fat til senere. Stek grønnsaker, for eksempel løk i ringer, finsnittet kål, hvitløk, gulrøtter i staver, paprika, asparges. Surr raskt sammen slik at grønnsakene fremdeles er crispy og legg over i en bolle. Stek kalkunkjøttet og hell over kokosmelken. Tilsett soyasaus (eventuelt andre smakstilsetninger som limesaft) og currypaste og la det surre til kjøttet er såvidt gjennomstekt. Tilsett deretter grønnsakene og server med ris som tilbehør. Voila, middag på under en halv time!
Etter middagen skar jeg av lårene og stekte dem i ovn på ca 160 grader i 45 minutter. Tiden avhenger selvsagt av temperatur og størrelse på lårene, men jeg pleier ikke bruke altfor høy varme bnår jeg steker kalkun, siden det raskt blir for tørt. Legg en klatt med smør over hvert lår og salte og pepre godt. Avkjøl og renses, eller eventuelt settes i kjøleskap til rensing senere.
Mens lårene stekte, satt jeg over en gryte med kraft på resten av kalkunen. Skrog med vinger og innmaten (som følger med i plastpose inni kalkunen) legges i en ildfast form og stekes på sterk varme i ovnen til det har fått en god stekeskorpe. Ha alt over i en stor gryte og dekk med vann. La det småsyde noen timer og sett gryten til avkjøling med kalkunen i. Dette er den raskeste måten å koke kraft på, og jeg har kommet frem til at jeg synes det er det beste. Om du har lyst til å lese mer om klassisk kyllingkraft med De Fire Store kan du trykke
HER for fremgangsmåte. Jeg bruker sjelden krydder eller andre smakstilsetninger, da jeg liker å ha en så nøytral kraftsmak som mulig. Det er et godt utgangspunkt for videre bruk.
Ok, dagen etter sitter vi altså med to stekte kalkunlår, kjøtt fra skrog og vinger, samt masse kraft. Og en stor middag i magen fra dagen i forveien.
Rens lårene, skroget og vingene for kjøtt. Jeg ble faktisk overrasket over hvor mye kjøtt det ble! Dette varte til enda en middag og en restelunsj siste dag. Sil kraften og sett tilside, snart blir det til blomkålsuppe. Den raskeste versjonen av blomkålsuppe lager man slik: Bruk fettet fra formen der lårene ble stekt, surr to små løk og 3-4 fedd hvitløk i fettet og tilsett deretter kraften. Kok opp, mens du renser en blomkål og skjærer den i biter. La det koke sammen til blomkålen er mør, og kjør deretter glatt med en stavmikser. Tilsett litt crème fraiche, rømme eller fløte etter smak, ferske urter vil også gi suppen et løft.
HER kan du lese litt mer utførlig om blomkålsuppe. Suppen serveres med kalkunkjøttet og nybakt brød. Enda en middag for fem i magen.
Hva gjorde jeg siste dag? Det var såpass mye kjøtt igjen at det fortjente skikkelig oppmerksomhet. Det ble lunsj til to med brød (eller speltlompe for de som foretrekker det). Anrett på brødskiven med majones, litt god sennep, crispisalat og noen tomatskiver. Bacon kan også brukes for ekstra luksusfølelse.