tirsdag 25. mars 2014

Sukkerfrie vafler

Det er den store vaffeldagen idag, og jeg hiver meg på bølgen av vaffeloppskrifter som kommer til å overstrømme nettet.

At jeg ikke har tenkt på det tidligere! Det går fint an å lage vafler helt uten sukker - også uten bruk av en av de mer eller mindre sunne sukkererstatningene som finnes på markedet. Det går ikke bare fint, det smaker veldig godt. Som regel har man syltetøy, rørte bær eller annet på vaflene, og da trenger man strengt tatt ikke sukker i vaflene i tillegg.


Denne oppskriften kommer fra en hyggelig og delevillig hyttenabo. Hun pleier å låne meg både vaffeljern og hjelp på kjøkkenet. Vannet i oppskriften gjør vaflene sprø.

Tips! Om du trenger å tømme kjøleskapet for rester av kremfløte, crème fraiche, rømme, yoghurt naturell eller lignende, kan dette selvsagt tilsettes. Isåfall justerer man melmengden til passende konsistens.

Dette trenger du
3 egg
7 dl mel
1/2 dl vann
5 dl melk
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
3 ts kardemomme
100 gram smør


Slik gjør du
Visp eggene sammen i en bakebolle og bland sammen mel, bakepulver, vaniljesukker og kardemomme i et desilitermål. Tilsett vekselvis vått og tørt under grundig røring. Bland tilslutt inn smeltet smør. La røren svelle i omtrent 30 minutter og stek vafler slik du pleier.

mandag 24. mars 2014

Kokkedal slott i Danmark

Var det innkjørselen på brostein blant velholdte staller? Var det den kongelige roen som preget stedet? Var det rett og slett Jens, stram og rak i uniform, som tok vennlig imot oss da vi steg ut av minibussen halvveis gispende av det vakre synet som møtte oss? Jeg vet ikke.


Uansett følte vi oss som prinsesser, selvom det høres ut som en velbrukt klisjé. Altså, jeg har tross alt tre rampegutter, er gift med en langt fra kongelig mann på sekstende året, bor til vanlig i et hus nokså ulikt det man forestiller seg kongelig standard. Likevel følte vi oss ganske kongelige da vi entret inngangen på Kokkedal slott på Nordsjælland. En god halvtime i bil fra indre København er alt som skal til for å få den rette kongelige følelsen. 


Kjøkkentjeneste har vært på sponset tur med VisitDenmark, med en innføring av hva Nordsjælland kan by på av godbiter dersom man er lei av København. Det blir jeg forsåvidt aldri, men her er det masse å ta seg til dersom man legger til et par dager i ferien og reiser litt ut av byen også. Danmark er for meg avslappede og gjestfrie mennesker, god design, smakfull mat og god drikke. Alt dette kunne vi finne på Kokkedal slott. Vi inntok prinsesserollen tidlig onsdag ettermiddag, ble oppvartet med den beste Afternoon tea jeg har smakt og fikk en interessant innføring i slottets historie av hotelldirektøren. 


Ettermiddagstimene gikk fort, og vi ble servert seks retters middag i Slotskælderen om kvelden. Dette er en av topp fem restauranter på Sjælland. For en luksus! Her var kortreist mat, omhyggelig tilberedt av flinke kokker, og servert av omsorgsfulle servitører. Nevnte jeg at det var ulike, nøye utvalgte viner til hver rett?


Planen var at jeg skulle være med på morgenyoga i slottets spa klokken 0730. Om det var vinen eller drinken som Nicholas serverte etter middag som gjorde at jeg ikke orket tanken på å stige ned i en varm kjeller så tidlig, vites ikke. Uansett fikk jeg tilfredsstilt behovet for bevegelse i turløypene rundt slottet, her var både strand og danske dype bøkeskoger. 


Som vanlig tok jeg langt flere bilder enn jeg kan dele her. Noen av dem ble postet på Instagram, se etter #københavnbåten #bloggturvisitdenmark #mittkøbenhavn #visitdenmark 

/sponset opphold/

                                                                                                                                

torsdag 13. mars 2014

Viltpaté med fasan eller and

Å lage paté krever planlegging, men det er vel verdt innsatsen. Dersom man har viltkjøtt man ikke får brukt opp, er det en god idé å lage paté, da får man både alternativer til helgefrokosten eller man kan trylle frem en velsmakende forrett på null tid.

Viltpaté med fasan.
Vi laget paté til jul i fjor - eller rettere sagt - mannen min laget paté. Den vanlige entusiasmen over å lage noe av egenskutt vilt lot seg ikke skjule, og vi hadde til late julefrokoster hele uka gjennom. Fremdeles har vi litt i fryseren. Det meste av viltkjøtt kan brukes, både fugl og hårvilt. Denne gangen ble det brukt fasan i den ene formen og and og rugde i den andre.

Oppskriften er til to brødformer.


Dette trenger du
600 g viltkjøtt
200 g salt sideflesk (ikke røkt)
100 g salt spekk
Salt
Sukker
Knuste enebær
Pepper
Nellik
Muskat
Frisk timian
Portvin
Konjakk
2 skiver bacon
1 løk
2 egg
Melk og fløte

Slik gjør du
Skjær viltkjøttet og svinekjøttet i biter, og legg det i to ulike poser eller boller. Krydre viltkjøttet med 1 ts salt, 1 ts sukker, 7-8 knuste einebær, litt pepper, 1 1/2 ts frisk timian og ca 2 spiseskjeer portvin.  I posen med svin skal det en klunk konjakk, 1 knivsodd nellik, 1 knivsodd muskat, 1 ts salt og 1 ts sukker, litt pepper og 3-4 knuste einebær. Alt legges i kjøleskap en dag eller to. Kvern kjøttet og skivene med bacon i en vanlig kjøttkvern, væsken skal også med. Kvern også gjennom løken og bland inn et par egg. Bruk hendene til å blande sammen til en fast masse, og spe deretter med fløte til man har en deig med smidig konsistens. Smør en brødform og fyll deigen jevnt oppi. Ønsker man pynt kan det legges noen skiver bacon på toppen. Det kan også legges hele strimler med viltkjøtt i midt i deigen for forskjellig konsistens i den ferdige patéen. Har man selvplukket sopp kan dette også blandes i. Stek i vannbad på 160 grader. Bruk steketermometer – patéen er ferdig når den når 76 grader. For at patéen skal holde bedre sammen, bør det legges på et press så snart den tas ut av ovnen. Legg folie over patéen, og legg for eksempel plankebiter med lodd slik at vekten blir jevnt fordelt (vi brukte vinkartong).
Pynt: Patéen kan pyntes med aspik. Bland da ut gelatin med viltkraft eller buljong etter anvisning på pakken. Hell litt over patéen, legg på pynt som for eksempel stekt bacon, sopp, tyttebær eller urter. Når det begynner å stivne dekkes dette igjen med et lag aspik.
Serveres lunken eller kald, til forrett, hovedrett eller til pålegg. Kan fryses.

tirsdag 4. mars 2014

Sunne pannekaker til Pannekakedagen!

Det er den internasjonale Pannekakedagen idag, 4. mars. Pannekakedagen faller alltid på første tirsdag etter fastelavn, også kalt fetetirsdag. Siden vi proppet i oss boller på søndag, er det derfor passende å fortsette med pannekaker i dag.


Siden jeg har avslørt at kostholdet mitt er ganske rutinepreget med innslag av sesongråvarer, tenkte jeg at min faste pannekakefrokost kunne egne seg på denne dagen. Dette er nemlig ikke pannekaker i tradisjonell forstand, mer pannekaker for de som har lyst til å ha et sunt og godt kosthold (etter mine begreper iallefall, jeg vet jo at "sunt kosthold" er en svært upresis påstand), til og med for de som forsøker å begrense inntaket av karbohydrater. Røren inneholder imidlertid havrekli, som riktignok har et karbohydratinnhold på 51 pr. 100 gram, men totalmengden i en porsjon er ikke mer enn 10-15 gram med sine to spiseskjeer.

De kan lages usøtede og brukes som lefser til å fylle med deilig pålegg, eller de kan smaksettes med sukrin eller stevia.

Oppskriften er nok til fire små pannekaker, perfekt til frokost (eller sen lunsj som det heter når man lever etter periodisk faste-prinsippet). Pannekakene passer også godt å spise etter en god treningsøkt.

Dette trenger du
2 egg
2 spiseskjeer cottage cheese
2 spiseskjeer havrekli
Eventuelt sukrin gold

Slik gjør du
Sett ovnen på 180 grader varmluft. Ha alle ingrediensene i et litermål eller lignende. Kjør det glatt med en stavmikser. Røren blir litt løs og egner seg derfor ikke å steke i panne. Hell røren på et stekebrett med bakepapir, enten slik at det blir fire runde pannekaker, eller én stor. Stek til pannekakene ser gylne og ferdige ut, omtrent 7-8 minutter. Alle ovner varierer, her er det best å følge med.

Serveres med pålegg av noe slag, gjerne cottage cheese med bær.

De som heller vil ha FLESKEPANNEKAKER kan trykke her.