fredag 21. desember 2012

Oksetunge - godt julepålegg

Jeg innbiller meg at jeg er ganske vant til slakting og synet av vilt hengende til mørning i kjelleren. Jeg er gjerne med på partering, jeg har hatt mange store stykningsdeler på kjøkkenbenken opp gjennom årene. Likevel, det er en liten kroppsdel jeg ikke behandler med like stor - hva skal jeg si - avslappethet som resten. Nemlig tunge.

Det er noe veldig tungete over tunge, naturlig nok. Jeg får liksom litt vondt i tunga når jeg tilbereder tunge. Men det er ikke verre enn at jeg gjør det, og jeg fokuserer så godt jeg kan på at tunge smaker ypperlig på brødskiva. Selvsagt gjennom hele året, men jeg forbinder det likevel veldig med jul. Hjemme ble det alltid kokt tunge, den ble skåret i fine, tynne skiver og spist på nybakt brød første juledag. Restene gikk enten i fryseren eller ble fortært i løpet av juleuka.

Ønsker du en litt mer krydret variant? Se her for oksetunge med sennepsfrø og nellikspiker


I år har jeg også laget tunge, denne gangen av storfe. Enkelte ganger er det elgtunge som har ligget i gryta, av den grunn at det som regel er den som treffer elgen som stikker av med de gjeveste delene av dyret - deriblant tunga. Men, som sagt, i år ble det storfetunge kjøpt i butikk.

Dette trenger du
1 lettsaltet tunge
Vann
5-6 hele sorte pepperkort
1 gulrot
1 løk
2 laurbærblad


Slik gjør du
Sjekk om det står noe om utvanning på pakken. På den tungen jeg kjøpte, stod det at tungen måtte vannes ut 1 time. Følg instruksjonene.
Legg tungen i en gryte og dekk til med vann. Kok opp og skum av. Ha i pepperkornene, gulrøtter i staver, løk i biter og laurbærblad i gryta. La den syde rett under kokepunktet i 2 1/2 til 3 timer. I alle oppskrifter står det at skinnet på tungen må fjernes mens tungen ennå er varm. Jeg ventet denne gangen til tungen var avkjølt, og det var ikke noe problem. Skjær et snitt i tungespissen på undersiden og skrell av. Tungen skjæres deretter i tynne skiver, begynn ved spissen. Server på skiva eller på hjemmelagde knekkebrød med valnøtter.

torsdag 20. desember 2012

Brune pinner - de aller beste julekakene

Det blir sjelden sju slag hos oss. Jeg tror jeg forspiste meg på småkaker hos farmoren min da jeg var liten. Skapene hennes bugnet av julekaker, og jula varte definitivt til påske - hvis ikke enda lenger. Her var det sirupssnipper, krumkaker, sandnøtter, serinakaker, kokostopper, berlinerkranser. Boksene stod stablet i kjøkkenskapene, jeg tror så vidt de var tømt for fjorårets produksjon da hun startet en gang i begynnelsen av november med å fylle dem på nytt.

Småkaker spiller derfor ingen sentral rolle på julekjøkkenet vårt, men jeg har et par faste innslag, gjerne de det er knyttet flest hyggelige minner til. Og dessuten dreier det seg mer om at jeg bruker spesifikke smakstilsetninger enn at jeg lager de samme kakene år etter år. Kanel er en slik smak jeg forbinder med jul.

De aller beste julekakene har det kjedeligste navnet; brune pinner. Imidlertid har jeg funnet ut at kjært barn har mange navn. Blant dem er andreakaker, kolakaker eller Berits brune pinner. Det viktigste er imidlertid at de smaker godt. Her er den klassiske oppskriften på brune pinner – som alltid inngår som fast bakst før jul hos oss.


Denne oppskriften passer til én stekeplate.

Dette trenger du
200 gram sukker
200 gram smør
1 eggeplomme
2 ts vaniljesukker eller 1 spiseskje vaniljeekstrakt
4 ts kanel
1 ts natron
300 gram hvetemel
1 stor spiseskje mørk sirup
Eggehvite til pensling
Perlesukker
Hakkede mandler


Slik gjør du 
Pisk smør og sukker hvitt. Varm opp sirupen slik at den lett lar seg røre inn i deigen. Tilsett resten av ingrediensene og visp godt sammen. Om deigen virker for løs, kan den legges en liten stund i kjøleskapet. Del deigen i seks emner og rull dem i like lange ruller som stekeplatens langside. Legg alle på ett brett og trykk rullene lett sammen med fingerflaten. De skal nesten gå i hverandre. Pensle med lett pisket eggehvite og strø over rikelig med perlesukker og hakkede mandler. Jeg bruker ferdige skivede mandler som jeg hakker raskt. Stekes på midterste rille i 200-225 grader i 10-15 minutter. Kakene skal være lett gjennomstekte. La kakene avkjøle litt etter at det er tatt ut av ovnen og skjær dem deretter i skrå skiver. Avkjøles deretter på rist.

tirsdag 18. desember 2012

Julekonfekt del II - Appelsintrøfler med knust kjeks

I innlegget "Julekonfekt del I" var det oppskrift på mokkatrøfler med pistasjnøtter. Dette er en variasjon over samme tema - julekonfekt med appelsintrøfler rullet i knust kjeks.

Det er liksom ikke grenser for hvor mye man kan variere denne basisoppskriften. Imidlertid har jeg fått tilbakemeldinger på at sjokoladeblandingen tilsatt baileys ikke fungerte så bra - der ble røren for løs. Om det er andre med lignende erfaringer, tar jeg gjerne imot.

Her er oppskrift på julekonfekt, enkelt rørt sammen. Om du har lyst på variasjon, kan blandingen deles i tre like deler, man kan tilsette ulike smakstilsetninger og varier med pynten for å spare tid. Én blanding, tre typer konfekt. Dette er imidlertid oppskrift på sjokoladetrøfler med mild smak av kaffe og pistasjnøtter. Flere tips kommer senere.


Oppskriften rekker til ca 60 små kuler.

Dette trenger du
200 gram 70% sjokolade
2 dl fløte
2 spiseskjeer delfiafett
2-3-4 spiseskjeer melis
1 vaniljestang
Appelsinskall og saft fra 1/2 appelin
1 ts kanel
Noen digestivekjeks, knuste

Tips! Erstatt noe av 70 % sjokoladen med en lysere variant for en mildere og mer barnevennlig konfekt.


Slik gjør du
Varm opp fløten på svak varme i en gryte. Grovhakk sjokoladen og ha den oppi den varme fløten sammen med delfiafettet. Ta gryten av varmen og rør sammen. Det er viktig at blandingen ikke utsettes for sterk varme, da kan den skille seg. Om det likevel skjer, må blandingen røres sammen mens den står til avkjøling. Skrap ut frøene fra vaniljestangen og ha det i sjokoladeblandingen sammen med melis. Ha i smakstilsetningen tilslutt og rør godt. Når blandingen er helt sammenrørt has den over i en ren bolle og settes kaldt i omtrent et døgn. Dersom man ikke har så god tid, kan den eventuelt settes litt i fryseren før rulling. Gjør klart knuste kjeks på et bakeunderlag eller bakepapir. Form små kuler med en teskje og rull raskt sammen i den knuste kjeksen. Legges på tallerken og settes tilslutt inn i kjøleskapet for siste avkjøling før servering.

Og de andre smakene? Følg med, enda en kommer! Og HER er oppskriften på mokkatrøfler med pistasjnøtter som allerede er lagt ut. 

mandag 17. desember 2012

Kokosmakroner

Det er noe med kokosmakroner som får meg til å tenke på barndommen. Farmor hadde alltid kokosmakroner på repertoaret. De var seige og søte – akkurat slik kokosmakroner skal være. Dette er ikke hennes oppskrift, den har jeg dessverre ikke. Disse makronene er imidlertid et godt alternativ, de er både seige og søte. I tillegg lages de raskt, noe som definitivt ikke er dumt nå som det nærmer seg jul.

Oppskriften rekker til ca 50 kokosmakroner.


Dette trenger du
5 eggehviter
200 gram melis
1 ts vaniljesukker
300 gram kokosmasse

Slik gjør du
Pisk eggehvitene til en luftig masse. Tilsett melis og vaniljesukker litt og litt, og pisk til det er helt stiv marengs. Rør inn kokosmassen. Sett topper av deig med en spiseskje på en bakeplate eller bruk en sprøytepose med stjernetipp, jeg brukte Decomax. Stekes i ovn på 180 grader i ca 12-14 minutter. De kan gjerne være litt seige inni. Avkjøles på rist.

torsdag 13. desember 2012

Asiatisk ribbe

Det er desember og jul i alle kanaler. Det finnes mange måter å sørge for å ikke bli lei av ribbe, pølser og pepperkaker på, en av dem er å unngå det frem til den magiske datoen 24. desember. Dette er selvsagt den kjedelige varianten, og innebærer for mange isolasjon frem til julehelgen. Andre metoder går ut på å handle inn juleaktige råvarer, men tilberede dem på annet vis enn den klassiske. Eller bruke smaker vi forbinder med jul i andre retter enn i typisk julemat.


Jeg kommer stadig tilbake til asiatiske smaker. Både fordi det er lett å like, for store og små, og fordi ingredienser man trenger til asiatisk mat stadig er enklere å få tak i. Av alle som spiser norsk tradisjonsjulemat, har over halvparten ribbe på menyen den 24. desember. Det er nok av anledninger til å servere svineribbe før jul, men for å variere litt, kan man velge krydder fra Asia og koke den i øl. Det gir en god, litt intens og eksotisk smak og et svært saftig stykke kjøtt.

Servert med nudler og en salat med rå rødkål er både julestemning og ønske om variasjon sikret.

Dette trenger du
1 kg ribbe
1 flaske øl, type stout, jeg brukte Berentsens Sorte Får
Like stor mengde vann som øl, evnt. mer vann dersom man trenger det
4 hvitløksfedd
2 ss ketjap manis (søt soyasaus)
2 ss fiskesaus
1-2 ts five spice-krydder, grovmalt, avhengig av smak og behag
6-7 cm frisk ingefær
Salt og pepper

Ketjap manis og fiskesaus fås i velutstyrte dagligvareforretninger eller asiabutikker. Five spice, som er en kinesisk krydderblanding, fås i asiabutikker. Man kan også lage det selv, oppskrift HER.

Five spice.
Slik gjør du
Ribben kan enten tilberedes hel eller man kan skjære den i litt mindre stykker, avhengig av hva slags kokekar man har tilgjengelig. Ribben skal være dekket av væske når den syder på komfyren. Gni ribben inn med litt salt og pepper og la den hvile litt på kjøkkenbenken, eller i kjøleskapet over natten. Legg ribbestykkene i en stor gryte og hell over øl og vann. Om det ikke er tilstrekkelig med en flaske øl og tilsvarende mengde vann til å dekke kjøttet, tilsett mer vann til kjøttet er dekket. Knus hvitløksfeddene med baksiden av en kniv og ha i kraften. Tilsett ketjap manis, fiskesaus, five spice og skrelt ingefær i skiver. Smak eventuelt til med salt og pepper når kraften har kokt opp. La ribben syde på kokepunktet i to til to og en halv time, avhengig av størrelsen på stykkene. Skum av underveis. Dersom du må tilsette mye vann, er det lurt å tilsette litt mer av de andre ingrediensene også. Fisk ribben opp av kraften når den er ferdig og fjern svoren og eventuelt beina. Skjær den i skiver, og den er klar til servering. Kraften siles over en fin sikt og kokes litt inn. Litt av den kan brukes som sjysaus til ribben.

Tips! Bruk gjerne rester av ribben, litt nudler, rødkål og kraft som suppemiddag – enkelt og raskt i julestria, og oppskrift finner du HER.

Suppe med kraft, ribbe og rødkål.
Rødkålsalat

Denne salaten smaker ypperlig til kinesisk ribbe. Rødkål gir juleassosiasjoner, samtidig som resten av tilbehøret gir et kjærkomment avbrekk fra den tradisjonsrike julemenyen som man dessverre risikerer å bli lei av før vi er halvveis i desember. Om du sverger til kontroll over de raske karbohydratene er det enkelt å droppe nudlene.

Dette trenger du
¼ rødkål
1 appelsin
1 bunt vårløk
1/2 - 1 hjertesalat
Cashewnøtter, salte eller usaltede
Nudler

Slik gjør du
Tilbered nudlene etter anvisning på pakken. Finsnitt rødkål og hjertesalat og skjær vårløken i små biter. Bland forsiktig sammen. Skjær ut appelsinfiletene. Dette gjør man ved å skjære av endestykkene på appelsinen og deretter skjære av resten av skallet med en skarp kniv. Også alt det hvite skal vekk. Hold appelsinen godt i håndflaten og skjær ut hver enkelt filet med en liten skarp kniv. Legg appelsinfiletene over resten av salaten og dryss over nøtter.

onsdag 12. desember 2012

Lussekatter - atter en gang

Jeg har brukt litt av dagen i dag til å bake lussekatter. Deilige, myke, luftige og gule lussekatter med magisk safransmak. Premien - så langt - er at den minste med vellystige smattelyder straks satt til livs tre lussekatter etter skolen. Gjærbakst er bare best, og gul gjærbakst enda bedre!

HER har jeg skrevet litt utfyllende om grunndeigen jeg bruker til søt gjærbakst - for de som er interessert i å lese mer om det.




Vi hadde alltid lussekatter hjemme da jeg var liten. Luciafeiringen ble innledet med Luciatog på svensk tv om morgenen den 13. desember, og mamma hadde bakt lussekatter som vi hadde til frokost.

I min hjemby, Egersund, er det en annen og særdeles barnevennlig tradisjon knyttet til Luciafeiringen, nemlig det som heter "å gå Lossi". Dette gjør man om kvelden 12. desember, fordi man mente at denne natten var den mørkeste av de alle. Barna kler seg ut og går fra dør til dør og synger julesanger. Som takk for innsatsen får man godteri.

Den yngste i familien brukte deler av dagen igår til å finne ut hva han skulle kle seg ut som. Dette er dagen da jeg smertelig finner ut hvor mye guttene mine har vokst siden i fjor, og i år ble det satt enda en milepæl; den eldste føler seg for gammel til å gå Lossi. Uuææææ! Jeg begynner å få store barn!

Vel, tilbake til gjærbaksten. Jeg har altså laget lussekatter idag, i et forsøk på å skape en kombinasjon av tradisjoner i huset. Lussekatter til Lossiene.
Skikken med lussekatter skal ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i form av en katt, ga barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et barn, delte ut boller til alle snille barn. For øvrig skal Jesus skal ha passet bedre som gavegiver blant protestantene enn den katolske helgenfiguren sankt Nikolaus, forløperen til julenissen. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder. De lyse bollene skulle dermed skremme bort Lusse, altså Lucifer.
Kilde: Wikipedia


De som har fulgt nøye med på Kjøkkentjeneste  de siste årene har muligens observert at jeg har hatt et søt gjærbakst-prosjekt gående, og dette er oppskriften jeg bruker nå - som er den desidert beste. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.

Etter mange vellykkede forsøk, har jeg altså konkludert med at et lite oppkok av melk og smør gir luftig søt gjærbakst. En venninne fortalte at moren hennes alltid hadde gjort det samme, dog uten å ha reflektert over årsaken. Kanskje dette rett og slett er en gammel metode som vi har glemt litt? Uansett, dersom du ikke allerede har en favorittoppskrift på boller, så anbefaler jeg å teste ut denne.


Dette trenger du
Til ca 20-24 lussekatter

1 kg hvetemel
160 gram melis
3 dl melk
3 dl vann
ca 40 gram fersk gjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme
6-7 tråder safran
1 egg til pensling
Rosiner til pynt

Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. Tilsett det kalde vannet og pisk forsiktig inn egget. La alt avkjøle til fingertemperatur. Støt safranen sammen med litt av væsken, slik at den blir helt utrørt. Rør også ut gjæren i melkeblandingen. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, rør sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.


Sett ovnen på 200-210 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og deretter hver halvdel i 8-12 emner. Trill ut pølser og rull sammen i hver ende. Trykk et par rosiner ned i hver snurr. Legg dem på stekebrett kledt med bakepapir. La lussekattene etterheve omtrent 20 minutter eller så lang tid det tar å lage et brett. Pisk sammen egget og smør lussekattene varsomt så de ikke klapper sammen. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til de ser gyldne og fine ut. Om det ser ut som bollene blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist.

torsdag 6. desember 2012

Julekonfekt del I - Mokkatrøfler med pistasjnøtter

Det er sesong for søte saker og verksted på kjøkkenet, men mange sliter med å få tid til alt som skal gjøres før jul. Her er oppskrift på julekonfekt, enkelt rørt sammen. Om du har lyst på variasjon, kan blandingen deles i tre like deler, man kan tilsette ulike smakstilsetninger og varier med pynten for å spare tid. Én blanding, tre typer konfekt. Dette er imidlertid oppskrift på sjokoladetrøfler med mild smak av kaffe og pistasjnøtter. Flere tips kommer senere.

Oppskriften rekker til ca 60 små kuler.


Dette trenger du
200 gram 70% sjokolade
2 dl fløte
2 spiseskjeer delfiafett
2-3-4 spiseskjeer melis
1 vaniljestang
3 spiseskjeer espresso
Pistasjnøtter

Tips! Erstatt noe av 70 % sjokoladen med en lysere variant for en mildere konfekt.


Slik gjør du
Varm opp fløten på svak varme i en gryte. Grovhakk sjokoladen og ha den oppi den varme fløten sammen med delfiafettet. Ta gryten av varmen og rør sammen. Det er viktig at blandingen ikke utsettes for sterk varme, da kan den skille seg. Om det likevel skjer, må blandingen røres sammen mens den står til avkjøling. Skrap ut frøene fra vaniljestangen og ha det i sjokoladeblandingen sammen med melis. Ha i smakstilsetningen tilslutt og rør godt. Når blandingen er helt sammenrørt has den over i en ren bolle og settes kaldt i omtrent et døgn. Dersom man ikke har så god tid, kan den eventuelt settes litt i fryseren før rulling. Gjør klart kakao, kjeks eller nøtter på et bakeunderlag eller bakepapir. Form små kuler med en teskje og rull raskt sammen i kakaoen, de hakkede nøttene eller den knuste kjeksen. Legges på tallerken og settes tilslutt inn i kjøleskapet for siste avkjøling før servering.

Og de andre smakene? Følg med, de kommer!

HER er oppskrift på appelsintrøfler med knust kjeks.

onsdag 5. desember 2012

Five spice - kinesiske smaker

Jeg kommer stadig tilbake til asiatiske smaker, selv i desember. Både fordi det er lett å like, for store og små, og fordi ingredienser man trenger til asiatisk mat stadig er enklere å få tak i. Selv i Egersund finner man slike produkter i både dagligvareforretninger og i asiatiske forretninger. Sistnevnte har godt utvalg i krydder – både typiske asiatiske blandinger, men også velkjent krydder som kanel, paprika, pepper osv. 


Five spice er en kinesisk krydderblanding som i det siste har smaksatt både suppe og ribbe (kommer). Man skulle ut fra krydderets benevnelse tro at det dreier seg om fem krydder i én blanding, men dette stemmer ikke. Five spice refererer seg til de fem smakselementene søt, sur, bitter, skarp og salt, og krydderblandingen varierer avhengig av hvor den kommer fra eller hvem som har laget den. Imidlertid inneholder den som regel alltid stjerneanis, szechuan pepper, fennikelfrø, nellik og kanel. Heldigvis finnes det nok av blandinger å få tak i, så det er ikke nødvendig å lage den selv. Om du har reist i Asia, vil du straks kjenne igjen lukten av five spice.


Jeg blir umiddelbart hensatt til et vietnamesisk marked med myldrende folkeliv, løshunder, frukt og grønt i mengder, kjøkkenartikler, klær, pynt, kjøtt, fisk, te og krydder i et endeløst virrvarr. Eller til Chinatown i Hanoi, hvor medisinutsalgene lå på rekke og rad med bredt utvalg av ubestemmelige remedier eller krydderbutikkene med stabler av kanelstenger så store som menneskearmer, sammen med teen, alle fuglene i bur, de fargerike lyktene og tørkede gekkoene hengende på veggen innenfor døren. (En annen grunn til at tankene mine stadig vender tilbake til Vietnam i disse dager, er at vi for akkurat et år siden pakket koffertene for å feire jul med venner i Hanoi, Dalat, Halong Bay, Mui Né og andre steder i Vietnam. En litt sånn følelse av dejavù.)


Men så var det dette krydderet, da. Om du lager en stor porsjon, kan den oppbevares i en tett boks og vare lenge. Og om du bruker et fint glass, blir det en flott vertinne- eller julegave. 

Dette trenger du
1,5 kanelstang
4 stjerneanis
35 nellikspiker
4 ts fennikelfrø
4 ts szechuan pepper
2 laurbærblad
2 ts finrevet sitronskall


Slik gjør du
Varm krydderet godt opp i en tørr panne. Kjenn at duftene av krydder sprer seg. Kjør det glatt i en foodprocessor eller en urtehakker eller bruk en morter. Voila!

torsdag 29. november 2012

Restesuppe med ribbe, nudler og rødkål

Det nærmer seg jul, og butikkhyllene fylles med julemat i alle varianter. Rødkål er blant det som ofte forbindes med denne sesongen, men er igrunn en grønnsak som fint kan benyttes på mange flere ulike måter.

Rødkål egner seg både til å spise rå og som ingrediens i supper, omeletter, wok osv. Dessuten er det en god kilde til C- og A-vitaminer, og den er kalorifattig.

Det står definitivt på planen å lage en skikkelig "rødkål" som jeg kaller det når vi koker den med litt ulike ting og serverer til ribba på julaften. Ja, for hos oss er det rødkål som står på menyen og ikke surkål. Rødkål er dessuten supergodt til and - favoritten min. Men altså, rødkålen kommer senere, nå serverer jeg restemat.


Om du er som meg, tyvstarter du kanskje med ribba en gang eller to før jul. Og av ribbemiddag blir det ofte rester. Dette er en suppe som er svært enkel, og smaken kan varieres avhengig av kraften som benyttes. Jeg har brukt rester av kraft som jeg har kokt ribben i (av øl, kinesisk five spice og litt andre asiatiske godsaker), men her kan man gjøre hva man vil. Om man vil frese opp smaken på fond eller buljong, kan man tilsette litt stjerneanis eller kinesisk five spice og knust hvitløk i kraften. Når jeg har fått på plass innlegget om ribba, kommer det link direkte dit.

Dette trenger du
Kraft, buljong eller fond
Eventuelt stjerneanis eller five spice og knust hvitløk
Ribberester
Nudler
Rødkål


Slik gjør du
Kok opp kraft og ha i nudlene. Dersom du skal bruke stjerneanis og ekstra hvitløk, kan dette freses litt i gryta i litt nøytral olje først. Når nudlene er nesten ferdige, tilsettes ribben skåret i biter. Ha i rødkål tilslutt og server suppen rykende varm.

Her er det egentlig kraften som spiller hovedrollen. Smaken på suppa avhenger av hvor stor flid man gjør seg med forarbeidet, men er kraften først på plass, er dette virkelig enkel mat. Om du har lyst, kan du lese mer om kraftkoking HER.

Obs, det kommer mer om både five spice og ribbe kokt i øl. Følg med!

HER kan du lese om FIVE SPICE.

søndag 25. november 2012

Laks med dill- og sennepssmør

Denne retten laget jeg til et spleisejulebord i går kveld. Imidlertid passer laks bakt i ovnen med dill- og sennepssmør ikke bare som en del av et større måltid, det står seg også godt alene.

Jeg laget denne retten første gang i sommer (bildene er tatt på hytta, jeg kjenner ennå både saltvann i håret og hører båtlyd i det fjerne når jeg ser det), men jeg har ennå ikke fått somlet meg til å blogge om den. Inspirasjonen kom fra Two fat ladies, et matprogram fra BBC med to ganske store (og litt udelikate), men veldig morsomme damer som reiser Storbritannia og verden rundt for å lage mat. Faren min - som i tillegg til å elske å lage mat også elsker matprogrammer - har samtlige sesonger på dvd.


Maten er enkel å lage. Faktisk lager den seg selv når man bare har lagt alle ingrediensene i formen. Slik mye mat som tilberedes i ovn er.

Dette trenger du
1 Salmafilet eller annen laksefilet, 800-900 gram
75-100 gram smør
3-4 spiseskjeer Dijonsennep
1 bunt frisk dill
Maldonsalt og nykvernet pepper
Sitronbåter til servering.

Slik gjør du
Legg fiskefileten i en ildfast form. Smelt smør i en liten gryte og pisk inn sennepen. Finhakk dillen og rør det sammen med det smeltede sennepssmøret. Salte og pepre fisken og hell sennepssmøret over. Sett inn i ovn på rundt 180 grader. La den stå i ovnen til fisken er ferdig. Jeg foretrekker at laksen har rosa kjerne og lar den sjelden stå lenger enn 10-15 minutter. Imidlertid vil tiden i ovnen variere avhengig av tykkelsen på fisken, om den er skåret i skiver, hvor varm ovnen er osv. Følg med og tilpass steketiden din ovn og dine preferanser.

Serveres med for eksempel saltkokte poteter, sitronbåter og en frisk grønn salat.

torsdag 22. november 2012

Røkt laks med pepperrotkrem

Denne forretten har ligget en stund på vent. Litt på grunn av at det er travelt og litt på grunn av at det er ... travelt. Og det er ikke bare når man skal skrive blogginnlegg at det kan være travelt - også når man i siste liten har bestemt seg for å ha middag, kan kampen mot klokka by på visse utfordringer.


Da er det greit å kunne ty til lettvinte forretter. Vi serverte denne lille smaksrike munnfullen for en stund siden da vi hadde gjester til reinsdyrkjøtt. Innlegg om dette finner du HER og HER.

Jeg vil forresten virkelig anbefale å kjøpe en røkelaks av god kvalitet, det er definitivt verdt å bruke litt ekstra penger slik at smaken er den beste.

Dette trenger du
Til pepperrotkremen, basert på DENNE oppskriften:
1 boks crème fraiche
6-7 cm pepperrot, 2-3 cm i diameter eller etter smak
Kruspersille etter smak
Salt og nykvernet pepper
1-2 ts hvitvinseddik eller saft av sitron

Røkelaks i skiver
Polar knekkebrød
Skiver av syrlig eple

Slik gjør du
Lag pepperrotkremen først slik at smakene får satt seg. Bland sammen crème fraiche med finrevet pepperrot og finhakket kruspersille. Smak til med salt, pepper og hvitvinseddik eller sitronsaft.

 Dander knekkebrødene med litt pepperrotkrem, røkelaks og noen epleskiver på toppen.

torsdag 15. november 2012

Ostekake med oreobunn

Av og til må jeg bare innrømme det. Jeg lar meg presse.


Jeg lar meg presse av de som har evne til å fremsette de mest bedende øynene. Denne gangen var det ostekake som ble etterspurt, og det var ikke hvilken som helst ostekake. Det var ostekake med oreokjeksbunn. Ostekaken fikk appelsingelélokk - fremdeles etter ønske fra de bedende øynene. Om du heller har lyst på nøytral bunn, finner du oppskrift HER.


Dette trenger du
Til bunnen:
Ca 150 gram digestive kjeks
Ca 150 gram oreokjeks
100 gram smør

Til fyllet:
1 pakke sitrongelé tilberedt med halv mengde vann
1 liten kartong kremfløte (3,3 dl)
1 boks seterrømme
200 gram kremost
75 gram melis

Til toppen:
1 boks appelsingelé tilberedt med halv mengde vann
1 boks mandarinbåter


Slik gjør du
Oppskriften passer til en 22 cm stor springform. Legg bakepapir i bunnen av formen slik at det blir enkelt å få kaken over på et fat. Kjør kjeksene i en foodprocessor, til det bare er smuler igjen. Ha kjekssmulene over i en bolle. Smelt smøret og bland det sammen med kjekssmulene. Trykk blandingen i bunnen av formen og sett den i kjøleskapet. Kok opp halvparten av vannmengden angitt på gelépakken og bland ut gelépulveret. La det avkjøle under omrøring. Pisk fløten til krem. Tilsett melis, rømme og kremost og pisk det sammen til det er en helt utblandet og stiv masse. Ha i geléblandingen til slutt og visp godt sammen. Hell fyllet over kjeksbunnen og fordel jevnt utover. Sett formen i kjøleskapet og la det stivne. Den kan gjerne lages dagen før den skal spises. Toppen lages ved å legge mandarinbåtene i ønsket mønster på toppen og helle geléblanding forsiktig over. Pensle gjerne det første laget, slik at mandarinbåtene ikke begynner å seile utover. Settes kaldt til geléen er stiv. Skjær med en skarp kniv langs kanten for å løsne formen. Vipp bakepapiret forsiktig av idet man legger kaken over på et fat. Man kan gjerne være to når man gjør det, og husk at øvelse gjør mester. Det finnes også fine former som er særlig egnet til dette bruk hvor man bare kan løsne springformen og bruke bunnen som fat.

tirsdag 13. november 2012

Tind Spekevarer - utfordring på Matbloggsentralen

Her er en liten rett med råvarer fra Tind spekevarer.


Tind kan brukes til mye forskjellig. Her har jeg laget en liten appetittvekker; skikkelig potetlompe med chèvre, gjerne norskprodusert, løk og friske urter. Og ikke minst Tind speket pølse med elg og einerbær.

Dette trenger du
Tind speket pølse med elg og einerbær
Potetlomper
Rød løk
Chèvre

Slik gjør du
Smør lompen med chevre og legg Tindpølsene utover. Skjær løken i tynne skiver og legg over pølsene.  Ha tilslutt på friske urter, jeg brukte timian. Brett lompen over og server den som den er eller rull lompen sammen og skjær den i skiver i ønsket størrelse.


fredag 9. november 2012

Pasta Bolognese

Det er egentlig rart jeg ikke har lagt ut oppskrift på pasta bolognese på bloggen ennå, etter å ha holdt liv i Kjøkkentjeneste i over to år. Eller forresten, kanskje det ikke er så rart, siden jeg stort sett improviserer og som regel har problemer med å gjengi oppskriften ordentlig på denne anvendelige pastasausen. Denne gangen skal jeg prøve å gjøre det enkelt for de som skal lage, jeg skal til og med komme med et supert tips - lag dobbel eller tredobbel porsjon, så har du til fryseren også! Det gjør jeg som regel - siden bolognesen bare blir bedre jo lenger den står på komfyren. Og når jeg først bruker en hel dag på å lage pastasaus, er det greit å kunne ha litt til andre dager også. (Jeg har forresten skrevet om det å bruke tid på å lage mat i boken Matmisjonen. Det er vanligvis altfor stort fokus på mat som lages raskt - jeg vil ha tid til flid.)

Det finnes selvsagt veldig konkrete regler for hva en skikkelig bolognese skal inneholde. Og det finnes antakeligvis like mange "autentiske" oppskrifter som det finnes italienske mamaer. Siden jeg er konfliktsky og ofte blir litt lei meg/skremt/trist av sure og grinete kommentarer eller e-poster om at jeg gjør ditt eller datt feil (ja, for det kommer noen av dem også...), forter jeg å helgardere meg med å si at dette ikke på noen måte er ment å være den helt skikkelige, ordentlige og autentiske bolognesen. Det er min versjon som fungerer helt utmerket.


Vel, jeg har lest noen oppskrifter, og gjennomgående i ingredienslisten er kjøtt - enten svin eller okse, og da gjerne malt på egen kvern, oksekraft (skikkelig!) stangselleri, gulrot, tomat og bacon eller pancetta. Samt diverse andre krydderier og kanskje en liten pølsesnabb. Men sausen skal koke så lenge som mulig, det er iallefall alle enige om! Her er min versjon, laget med god tid i stor gryte. Med plass til masse som også havner i fryseren. Gang gjerne med tre.

Dette trenger du
500 gram oksekjøttdeig eller -karbonadedeig av god kvalitet eller en blanding av okse og svin
Olivenolje og smør til steking
1 stor gul løk
2 gulrøtter
4 stilker stangselleri
Litt bacon (jeg pleier ofte utelate dette og synes fremdeles det smaker godt)
2 dl hvitvin eller rødvin
1-2 spiseskjeer tomatpuré
1 boks hermetiske tomater av god kvalitet
2 dl oksekraft eller -buljong (om du har lyst til å lage kraft, finner du mer om dette HER)
Litt worcestershire saus
Eventuelt litt sukker
Salt og nykvernet pepper
Frisk timian
Hakket bladpersille til servering
Finrevet parmesan til servering

Slik gjør du
Finhakk løk, stangselleri og bacon og surr det i en romslig gryte i en blanding av litt smeltet smør og olivenolje til det er blitt mykt, ca ti minutter. Ha i revet gulrot og kjøttet og stek til kjøttet er skikkelig brunet. Tilsett etterhvert vinen, kraften, tomatpuréen og de hermetiske tomatene. Salte og pepre og ha i litt finhakket fersk timian. La det syde i minst to timer. Smak til med worcestershire saus og sukker underveis. Om det står lenger enn to timer, gjør ingenting. Smak til med salt og pepper tilslutt. Server til tagliatelle al dente-kokt, et raust dryss med parmesan og litt hakket bladpersille.

Og selvfølgelig en god italiensk rødvin. Det er tross alt fredag! God helg!

tirsdag 6. november 2012

Søte minipaier med tyrkisk yoghurt

Om du har lyst på noe søtt å spise, en kjapp dessert eller har litt fruktrester liggende, er disse søte minipaiene et godt alternativ. Man trenger ikke dra frem bakeutstyret, det eneste man behøver er vårrullpapir som man finner i frysedisken i Asia-forretningene. Og litt fruktrester, da.


Her er det fritt frem, jeg testet ut minipaier med banan og sesamfrø og eplebiter med hakkede valnøtter og litt brunt sukker.

Dette trenger du
Vårrullark
Frukt i biter
Eventuelt noe søtt som brunt sukker eller honning
Nøtter, rosiner, sesamfrø, dadler eller lignende

Jeg brukte kombinasjonen epler, kanel, brunt sukker og hakkede valnøtter og banan og sesamfrø.

Tyrkisk yoghurt og noen mynteblader til servering.

Slik gjør du
Ta vårrullarkene ut av fryseren og legg til tining. Gjør klart fyllet, enten det er bananer som skal skjæres i skiver eller epler som skal skjæres i biter. Legg eplebitene i en skål og drypp litt sitronsaft over for å unngå at de blir brune. Pensle ett av arkene med olje og legg deretter et annet ark oppå. Skjær de to arkene i tre like strimler. Det blir dermed tre småpaier på to ark. Fortsett til du har så mange paier du skal lage. Legg litt fruktfyll, honning, nøtter eller det du velger å ha i minipaiene i hjørnet på hver av arkstrimlene og brett diagonalt, slik at det dannes en trekant. Brett dem sammen slik at de ikke går opp i endene, og legg trekantene på et stekebrett kledt med bakepapir med skjøten ned. Pensle med litt nøytral olje. Stek på ca 200 grader i 10-15 minutter til småpaiene er blitt gylne og ser ferdige ut. Snu dem halvveis i steketiden og pensle med litt mer olje. Avkjøl på rist.


HER er en liten youtube-film som viser hvordan man bretter slike små paier.

fredag 2. november 2012

Reinsdyrstek på klassisk vis

Turen til Skàiddeduottar ga meg ikke bare lyst til å lage flatbiff av rein, men også reinsdyrstek.

Lårstek av reinsdyr er klassisk vilt som det faktisk er forholdsvis enkelt å få tak i. Eneste jakt man trenger å dra på, er jakt i butikken. (I motsetning til annen type jakt - som er både tidkrevende og kostbar - I know.)


De samme grunnreglene gjelder for tilberedning av stek som helsteking av andre stykningsdeler. Temperere før man varmebehandler, det vil si ut av kjøleskap en stund før det skal i ovn, steke litt i panne først, temperaturkontroll ved hjelp av steketermometer når det står i ovnen, hviletid før det skjæres i skiver.

Jeg vet at mange kvier seg for å tilberede og servere stek, men tro meg - det er enkelt. Sett kjøttet i ovnen på lav temperatur, så ordner det nesten seg selv. (Når det er sagt, synes jeg ofte stek er litt kjedelig - og kanskje litt oppskrytt, men det er en helt annen sak. Stek er stek, liksom. Og med godt tilbehør smaker all mat bra.)

Reinsdyrstek fra butikk er både utbenet og surret. Mindre arbeid for den som skal tilberede.

Dette trenger du
1 lårstek
Salt og pepper
Stekesmør
Termometer

Eventuelt grønnsaker som man kan legge i bunnen av det ildfaste fatet

Slik gjør du
Tørk godt av kjøttet og la det ligge i romtemperatur i 30-60 minutter før det skal stekes. Gni nykvernet pepper godt inn i kjøttet på alle sider. Ha smør og litt nøytral olje i en litt over middels varm stekepanne. Smøret skal bli nøttebrunt før kjøttet has i. Stek låret raskt på alle sider og salte litt underveis. Legg kjøttet over på et ildfast fat og stikk inn steketermometeret på skrå, midt i steken. Hell over stekesmøret (dersom det ikke er for brent). Stek videre i ovn, på omtrent 120 grader, til termometeret har nådd 55-60 grader. Da vil det sannsynligvis stige et par grader etter et kvarters hviletid, noe som gir en fin rosa kjerne. Server i skiver. (Må nesten nevne i en bisetning her at jeg synes så og si alle oppskrifter angir altfor lang steketid. Men det er min mening.)

Sausen laget jeg på følgende måte:
Etter at jeg hadde stekt kjøttet i pannen, tilsatte jeg litt vann og kokte ut pannen. Rør forsiktig med en slikkepott eller lignende og sil væsken over i en gryte. Tilsett smakstilsetninger som tyttebær, grovhakket løk, litt friske urter, samt vin. La det koke inn litt og sil kraften. Smak til med honning, granskuddsirup eller annet søtt, ha eventuelt mer i av smakstilsetninger som tyttebær, urter, salt og pepper. Jeg hadde også i litt balsamicoeddik og ellers smakte meg frem. Tror jammen en skvett med fløte også fant veien ned i sausen. Jevn med maizenna for enkelhets skyld dersom sausen er for tynn.

Server gjerne hasselback-poteter eller verdens beste ovnsstekte poteter, grønne bønner og langtidsbakte cherrytomater til, samt kantareller enkelt tilberedt med sjalottløk og timian. Det gjorde jeg. Dessuten var vi mange rundt bordet da steken ble servert, så vi hadde den helstekte flatbiffen i tillegg.

onsdag 31. oktober 2012

Plommesyltetøy med vanilje

Det nærmest evigvarende prosjektet som går ut på å tømme fryseren ga meg noen glass med deilig plommesyltetøy forleden dag.

Når plommene er høsteklare havner de som regel i fryseren hos oss. Ofte fordi jeg er ikke har tid til å sylte akkurat da, men også av praktiske årsaker. Om plommene er frosne når de skal brukes, er det nemlig mye lettere å fjerne skallet på dem. Legg de frosne plommene i varmt vann og knip bare skallet av slik man gjør når man skolder mandler. Lett som en plett. Og syltetøyet blir fritt for skall.


En annen god grunn til å fryse ned plommer er at det da er enkelt å ta opp litt av gangen. På den måten unngår man å sylte seg i hjæl. Og hvis man sylter seg i hjæl, har det en tendens til å bli med den ene gangen. Så, litt av gangen, med eksklusive og ekstra smakfulle glass i kjøleskapet som resultat.

Dette trenger du
Plommer
Sukker
Vaniljestang


Slik gjør du
Om du bruker frysemetoden for å fjerne skallet, starter sylteprosessen med å ta opp plommene fra fryseren. Legg dem i så varmt vann som mulig i vasken og knip av skallet, slik man gjør når man skolder mandler. Ha plommene over i en gryte. Varm opp og la det småkoke en stund. Skrap vaniljestangen og ha både vaniljefrøene og stangen i syltetøyet. La det syde så lenge som nødvendig for å få den ønskede konsistensen. Kjernene - som etterhvert stiger til topps - fjernes underveis. Når syltetøyet er klart, er det tid for å sukre. Smak deg frem, plommer er ulike på smak, noen er søte, andre er mindre søte. Noen liker veldig søtt syltetøy, andre liker det mindre søtt. Ha i så mye sukker som nødvendig og avkjøl.



Legg over på helt rene glass eller på bokser som tåler fryseren. Eventuelt spis opp før det blir dårlig.

mandag 29. oktober 2012

Hummus 2.0

Hummus er en kikertpuré opprinnelig fra Midt-Østen, smaksatt med spisskummen og tahini - som er sesampasta. Tahini får man i innvandrerforretninger, enkelte helsekostforretninger eller velutstyrte dagligvarebutikker. Mengdeangivelsene er dessverre noe upresise, men her gjelder samme prinsippet som ofte ellers; man må smake seg frem til det resultatet man liker aller best selv.


Dette trenger du
1 boks kikerter, jeg pleier for enkelhets skyld å bruke ferdigkokte på boks fra Go Green
Olivenolje
Saft fra sitron, ca en halv
1-2 hvitløksfedd, revet på fint rivjern
Spisskummen
Et par spiseskjeer tyrkisk yoghurt eller matyoghurt
Tahini
Paprikakrydder
Eventuelt litt chili eller kayenne
Eventuelt litt salt
Av og til blander jeg også inn litt finhakket bladpersille - mest for utseendets skyld

Slik gjør du
Skyll kikertene godt før de brukes. Ha kikerter og yoghurt i en bolle og kjør glatt med en stavmikser eller bruk en foodprocessor. Tilsett knust hvitløk, spisskummen, sitronsaft, tahini, olivenolje og smak til med salt og kayenne/chili og bland sammen med stavmikseren. Anrett den i en dyp skål og dryss litt paprikakrydder på toppen.

Hummus smaker godt sammen med kylling, lam, fisk eller bare som grønnsaksdip. Jeg bruker også hummus som pålegg og har det gjerne på pitabrød som tilbehør til middag.

fredag 26. oktober 2012

Elggryte med byggryn

Jeg regner med at det er flere enn meg som har tilgang til elgkjøtt i mengder, og som av og til har lurt på hvordan man skal få brukt opp det som havner i fryseren, ofte i form av kjøttdeig. Elgkjøttkaker er et opplagt valg, ved siden av elgtaco. Men hvorfor ikke variere litt?


Finn frem høstens smaker og bland med byggryn – en gammel korntype som produseres i stor skala i Norge. Det meste går imidlertid til dyrefôr. Det er synd, for eksperter anbefaler økt bruk av bygg i maten på grunn av dokumenterte positive helseeffekter. Blant annet reduksjon av kolesterolnivå, bedret tarmfunksjon og reduksjon av risikoen for enkelte kreftformer. Gode grunner til å spise mer bygg, med andre ord. Her er oppskrift på en enkel gryte med nettopp elgkjøttdeig og byggryn.

Dette trenger du
Smør til steking
1 stor gul løk
2-3 fedd hvitløk
½ boks ferske kantareller
600-700 gram elgkjøttdeig eller kjøttdeig av storfe
2 dl byggryn (av typen man kan ha rett i gryta uten bløtlegging)
Kraft eller buljong tilsvarende væskemengden oppgitt på byggrynspakken, pluss litt til
2 spiseskjeer tomatpuré
1 spiseskje Dijonsennep
2 spiseskjeer crème fraiche
Salt og nykvernet pepper
Frisk eller tørket timian
En neve ferske tyttebær eller tørkede tranebær
Bladpersille


Slik gjør du
Fres hakket løk og knust og hakket hvitløk i en romslig panne i litt smør til det er gyllent. Salte og pepre. Om du bruker tørkede tranebær, ha dette i nå. Tilsett kantarellen og surr videre sammen med litt timian til soppen er mør. Ha i kjøttdeigen og stek til den nesten er gjennomstekt. Tilsett kraften, bland inn tomatpuré, sennep og crème fraiche og varm opp til kokepunktet. Tilsett byggrynene, bland godt sammen og la alt syde under lokk til de er ferdige. Smak ytterligere til med salt og pepper. Finhakk bladpersille og tilsett ved servering. Rør lett inn ferske tyttebær.


TIPS! Denne retten kan gjerne lages med kjøttdeig av storfe. Den er ferdig på et øyeblikk, inneholder både kilder til protein og karbohydrater, og kan kanskje være et alternativ midt i tidsklemma?

tirsdag 23. oktober 2012

Eltefrie bagetter

Den eltefrie metoden er rett og slett genial! Og selvom du kanskje tenker at det er styrete og at det krever utstrakt planlegging fordi deigen skal hvile i 12-20 timer, er jeg helt sikker på du vil bli eltefri-frelst bare du prøver noen ganger. Smaken er nemlig så god, og innsatsen ellers er så minimal at det virkelig er verdt et forsøk. 

                             

Lite gjær i kombinasjon med god tid er hemmeligheten bak den gode smaken. I tillegg ser disse ut som de er bakt på et skikkelig bakeri, med det rustikke utseendet jeg liker så godt.

(Ellers har anonym vært så vennlig å tipse meg om at jeg bør skrive bagUett, men da må jeg bare presisere at det nå er bagett som er den korrekte skrivemåten. Så hvis noen stusser over at jeg har skrevet bagett, så er det altså fordi det er det korrekte. Link til ordbok som viser bagett og baguett.)

Dette trenger du
Oppskriften rekker til 3-4 ciabatta, avhengig av hvor lange du lager dem.

500 gram hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
4 dl vann

Slik gjør du
Bland det tørre i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og sett det til å hvile på lunt sted i 12-20 timer. Jeg har bollen stående på kjøkkenbenken. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Om du gjør det tidlig fredag ettermiddag, har du ferske ciabatta til frokost på lørdag.) Finn frem en bakeplate og dekk med bakepapir. Dryss litt mel over deigen og bruk en saks til å klippe av passende lange emner. Form dem til lange bagetter og legg dem med litt avstand på bakeplaten. Jeg lager bagetter som er like lange som bakeplatens kortside. De trenger ikke formes ytterligere eller se fine ut, i ovnen får de det rustikke utseendet.

Sett brettet inn i kald ovn og sett ovnen på 200-220 grader. Følg med, etter 15-20 minutter bør de snart være ferdige. Dette avhenger selvsagt av hvor rask ovn man har, så følg nøye med. Bagettene skal være gyldne i fargen. Avkjøles på rist.

torsdag 18. oktober 2012

Helg i Paris

Innimellom jakting, matlaging, fotografering, kjefting, lekselesing, vasking, rydding - kort sagt hverdagsorganisering og jobbing - ble det jaggu tid til en liten tur til Paris.

Pont Alexandre III 
Ikke verst, i tjukkeste jaktsesong hadde mannen, som forøvrig er skremmende lite romantisk, i mulm, mørke og skjul planlagt en tur til Paris. Sånt må man jo bare bli glad og forelsket av.


Jeg måtte velge mellom å pakke koffert eller planlegge turen - og da måtte kontrollbehovet vike fremfor rene klær på turen. Og når sant skal sies, var det befriende deilig å legge fra seg all organisering og bare ta dagene som de kom. Det ble derfor ikke anledning til å teste ut spesielle spisesteder, vi gikk der det falt oss inn. Lørdag fulgte vi anbefalingen til hotellet og hadde et fantastisk måltid på en typisk nabolagsrestaurant rett ved Pigalle der vi bodde.


Ellers opplevde vi Paris slik de fleste gjør - ved å ta beina fatt og gå fra sted til sted. Med mange fine cappuccino-, pastis-, rosévins- og spisepauser. På enhver tids nærmeste kafé.

Pont Neuf
Ja, også måtte jeg ha franske makroner. På Fauchon ved Madelein-kirken. En flott butikk ved en fantastisk kirke.
Makroner fra Fauchon
Er dere på Instagram? Jeg følger gjerne - gi et lite vink i kommentarfeltet. Om dere vil finne meg, så går jeg under det fantasifulle navnet InaShelby.

fredag 12. oktober 2012

Gulrotkake i tre versjoner

Dette er en gammel slager. Faktisk så gammel at kulepenneskriften på arket er i ferd med å falme vekk. Jeg fikk oppskriften en gang på nitti-tallet - den gang jeg nettopp hadde flyttet for meg selv. Jeg husker ikke hvem oppskriften kommer fra, men den er saktens både velbrukt og utviklet videre. Når jeg tenker meg om er vel gulrotkake er egentlig en nittitallsslager, ved siden av ostekaken med gelélokk.

Gulrotkake og hjemmelaget eplejuice.
Gulrotkakeoppskriften min er velprøvd over flere år. Jeg bruker sesamolje eller valnøttolje i deigen - noe som gir en god og rund smak på kaken. Den ble rett og slett til ved en tilfeldighet, en gang jeg manglet "nøytral olje" - slik det egentlig står i oppskriften - og  jeg brukte sesamolje istedet.

Det er lett å variere kaken når man bruker ulike former å bake i. Liker du den tradisjonelle runde formen best? Kanskje du er hekta på cupcakes? Eller hva med å prøve noe helt nytt, bittesmå firkantede former som gjør at kakene ser ut som minibrød? Her er det bare å variere etter humør og tilgjengelighet.

Gulrotkake i minibrødformer.
Dette trenger du
4 egg
100 gram hvitt sukker
100 gram brunt sukker
6 spiseskjeer nøytral matolje
2 spiseskjeer sesamolje (eller mer sesamolje dersom du ønsker mer nøtteaktig smak)
4 middels store gulrøtter
2 spiseskjeer vaniljeekstrakt
300 gram hvetemel
2 ts kanel
2 ts bakepulver
1 ts natron
1 håndfull valnøtter
Gulrotkake som cupcakes og i minibrødformer. 
Sik gjør du
Sett ovnen på 180 grader. Pisk egg og sukker til eggedosis, tilsett oljen og rør forsiktig sammen. Tilsett deretter revne gulrøtter og ha i vaniljeekstrakten. Bland det tørre og rør det forsiktig inn i resten av røren. Hakk valnøttene grovt og bland inn i deigen tilslutt.

Rund form 24 cm: Stekes i omtrent 50 minutter på 180 grader.
Cupcakesformer: Rekker til et brett med 12 muffins og stekes i 10-12 minutter på 180 grader. Fyll formene 2/3 fulle, gjerne med en isskje.
Mini brødformer: Rekker til 10-12 former og stekes i 10-12 minutter på 180 grader. Fyll formene 2/3 fulle, gjerne med en isskje.

Glasur:
100 gram smør
200 gram kremost
500-600 gram melis
Saft av en halv sitron

Pisk smør, kremost og melis godt sammen og tilsett deretter litt og litt sitronsaft. Pisk deretter i 2-3 minutter til glasuren er helt glatt og luftig.

Gulrotkake som cupcakes.
Tips til pynt
Sjokoladeegg
Kokosflak
Valnøtter
Mandelflak
Stemorsblomster

Tips:  Bruk vaniljesukker dersom du ikke får tak i vaniljeekstrakt. Eller lag vaniljeekstrakten selv på denne måten.