fredag 21. november 2014

Cole slaw 2.0

Broren min er skikkelig flink til å lage mat. Ofte får jeg høre at jeg trenger å oppdatere oppskriftene mine til min brors versjon, og i sommer ble det behørig kommentert at hans cole slaw banka min ned i støvlene. Joda, jeg tåler det, jeg synes faktisk det er kult å ha en bror som både er flink til å lage mat og raus med oppskriftene sine. Så her er hans versjon av cole slaw, den ble på farsdagen servert med pulled pork og hjemmelaget hvetetortilla. Skikkelig sikringskost!


Dette trenger du
1 lite kålhode eller 1/2 vanlig kålhode
2 gulrøtter
1 syrlig eple
3-4 stilker vårløk
2 spiseskjeer hakket sylteagurk

2 spiseskjeer majones
2 spiseskjeer crème fraiche
Salt og nykvernet pepper
Saft av en halv sitron
HP saus

Slik gjør du 
Finsnitt kålen, rasp gulrøttene, skjær eplene i små staver og vårløken og sylteagurken i biter. Bland sammen og press over saft av sitron. Bland sammen sausen og rør inn. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitron. La den stå litt i kjøleskapet slik at smakene får satt seg skikkelig.

søndag 16. november 2014

Pulled pork 2.0

Pulled pork smaker fantastisk og er latterlig enkelt å lage. Selvom det ofte forbindes med grilling, sommer og terrassemat, passer det også ypperlig til høstens mange gode middager.
Jeg tilbereder for enkelhets skyld pulled pork i gryte, men det går også an å lage den på grillen. Siden den skal varmebehandles i 8-9 timer, synes jeg imidlertid det er best å bruke komfyren. Svinekjøttet smaksettes ofte med en klassisk grillkrydderblanding, litt sennep og sukker. Retten kan serveres med tradisjonelt amerikansk grilltilbehør som hamburgerbrød og coleslaw, eller man kan bruke kjøttet til taco eller andre ting. Her – som ellers – er det fritt frem på bakgrunn av smak, ønsker og tilgjengelige råvarer.


Dette trenger du
Svinenakke
2 spiseskjeer brunt sukker
1 spiseskje Dijon sennep
Nykvernet pepper
Salt
1 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
BBQ-saus



Slik gjør du
I korte trekk: Kjøttet skal brunes, langtidsstekes, dras fra hverandre, blandes med stekekraften og bbq-saus og varmes opp igjen. Faktisk kan man godt hoppe over bbq-sausen også, jeg får ofte tilstrekkelig med kraft fra tilberedningen av svinenakken.
Svinenakke er fettholdig og dermed smaksrikt. Det egner seg perfekt til pulled pork, men det går også fint an å bruke mer ukurante stykningsdeler, som for eksempel svineknoke. Sett ovnen på 220 grader. Start med å tørke godt av kjøttet og la det ligge en stund i romtemperatur. Bland sammen sukker, sennep og krydder og gni blandingen godt inn på begge sider av kjøttstykket. Legg kjøttet i en Le Creuset- eller lignende gryte med lokk og sett inn i ovnen i omtrent 30 minutter. Kjøttet skal først brunes, så i begynnelsen trenger man ikke lokk. Sett deretter på lokk og senk temperaturen til 120 grader. La kjøttet stå i ovnen i 8-9 timer, til det er helt mørt. Ta det ut av ovnen, legg over på en tallerken og la det avkjøle. Ha stykket over på en stor skjærefjøl og dra det fra hverandre med et par gafler. Legg kjøttet i en stor bolle og bland med passende mengde stekekraft. Kjøttet skal deretter blandes med bbq-saus, formes som hamburgere og varmes opp. Det går også fint an å servere med en gang, uten å forme kjøttet først.

Vi hadde pulled pork på farsdagen i år, og den ble servert med hjemmelagde hvetetortilla og cole slaw - som det straks kommer oppskrift på.

onsdag 12. november 2014

Hjemmelaget hvetetortilla

Hvetetortilla er lett som en plett å lage selv. Og det er ingen overraskelse at de smaker mye, mye bedre enn de man kjøper. Om målet er å lage fullstendig hjemmelaget taco eller annen tex-mex-mat fra a til å, kan det være lurt å begynne med hvetetortilla. Det er mye enklere enn man skulle tro, og det er heller ikke særlig tidkrevende, siden deigen ikke skal heve. Man trenger bittelitt tid, en kjevle og en stekepanne, så er det bare å sette igang. Å kjevle ut tortillaene er nesten meditasjon for meg, så her er det alle muligheter for å trene litt på mindfulness samtidig med at man lager mat. To fluer i ett smekk!


Gir 18 lefser. (Og for de som er opptatt av slikt: Dersom man lager 18 tortillaer i lik størrelse, inneholder de omtrent 130 kalorier pr. stk.)

Dette trenger du
10 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts salt
2 spiseskjeer nøytral olje
4,5 dl lunkent vann

Slik gjør du
Ha mel, bakepulver salt og olje i en bolle og tilsett vann. Elt deigen godt sammen for hånd eller bruk en kjøkkenmaskin. Den skal være noe fastere enn en eltefri deig eller annen gjærbakst som det er oppskrift på her på bloggen. La deigen hvile i 10-15 minutter. Strø litt mel utover en ren kjøkkenbenk og del deigen i 18 emner. Rull til boller og kjevle deretter en og en lefse. Stek 30 sek. til ett minutt på hver side i en varm, tørr panne. Fukt et rent kjøkkenhåndkle i varmt vann og pakk lefsene inn etterhvert som de blir ferdige, da holder de seg myke.

Hos oss er tortilla som regel det som blir servert på en klassisk taco-kveld, men dette kan fint serveres som tilbehør til suppe, salat eller andre småretter - altså istedet for brød eller rundstykker. Den skikkelige mexikanske tortillaen skal egentlig lages av maismel, men det har jeg tilgode å få tak i her i Norge.

Jeg husker forresten godt duften av nybakte maistortilla da jeg var i Mexico for omtrent et år siden. Der stod det tortillastekere på hvert gatehjørne med hver sin takke og stekte små, blekgule deilige tortillaer. Nam! Den nesten parfymerte duften av nystekt bakverk slo mot oss, og det var en oppvisning i selvdisiplin å gå forbi dem. 

søndag 9. november 2014

Asiatisk hverdagssalat med karbonadedeig

Dette har vært en av høstens store slagere på middagsbordet de dagene det har vært travelt. Selvom tilberedningen innebærer en del hakking, er det forholdsvis raskt å lage. Ideen har jeg fått fra min kollega og navnesøster Ina Johnsens nye kokebok ”Mat på bordet” (som forresten anbefales på det varmeste!). Salaten skal egentlig serveres med skiver av grillet biff, men det fungerer like greit å steke litt karbonadedeig til dersom man ikke har tid til å styre med helsteking av biffkjøtt. Salaten kan egentlig serveres med hva som helst; stekt laks, kjøttrester av alle slag, som siderett til suppe, som ekstra god lunsj, og man kan spe på med nudler, ris eller ferskt brød om man vil. Jeg liker den som den er - crispy salat på en tallerken med masse gode proteiner av noe slag på toppen!


Til to sultne personer, antakeligvis med rester til lunsj dagen etter.

Dette trenger du
¼ kål
2 gulrøtter
2 vårløk
50 gram spinat
1 lang paprika
1 håndfull nøttemiks til salat eller peanøtter (helst uten salt)
Sesamfrø
Fersk koriander

300 gram karbonadedeig
1 gul løk
2 fedd hvitløk

1 lime
2 spiseskjeer fiskesaus
2 spiseskjeer soyasaus

Slik gjør du
Bland sammen finsnittet kål, gulrøtter, vårløk og paprika. Vend inn grovhakket spinat og nøttene. Bland sammen dressingen, hell over og bland godt. Dryss over sesamfrø og grovhakket koriander. Kjøttet stekes sammen med løk og hvitløk. Salaten serveres på fat med stekt karbonadedeig på toppen.

torsdag 6. november 2014

Eksklusivt syltetøy og litt om restemat

Er du som meg - som synes det er kjedelig å stå en hel dag å lage syltetøy? Jepp, det er nok mange av oss som synes det er altfor tidkrevende å transformere sesongens eplehagehøst til deilig og sunt pålegg når hagens trær bugner av frukt. Det er ikke gjort i en håndvendig å lage litervis med syltetøy til bruk resten av året, selvom det gir en fantastisk følelse å ta frem hjemmelaget pålegg utover høsten når dagene blir kortere. 


I følge forskning.no kaster nordmenn 300 000 tonn mat hvert år - og omtrent halvparten er mat som kunne blitt spist. Ja, du leste riktig - svimlende 300 000 tonn! Eller sagt på et par andre måter - 25 % av all mat som produseres går rett i søpla, eventuelt like mye mat som kunne gitt næring til 5 millioner mennesker hvert år. Det er virkelig mye, og det finnes mange gode grunner til å forsøke å redusere det årlige matsvinnet. Det er voksne i alderen 25-39 år som står for mesteparten av kastingen, og de over 60 er definitivt de flinkeste til å spise opp maten sin. Hva kan vi gjøre med dette? Det aller første man burde gjøre, er å reflektere litt over hvor mye man kaster, hva man kaster og hvorfor. Hos oss havner det en del brødrester i søpla, samt at fruktfatet har en tendens til å bestå av en del skrukkete epler innimellom - som det er enkelt å kvitte seg med rett og slett fordi de ikke blir spist. Dette er helt i tråd med det forskere har funnet ut når de har undersøkt hvorfor vi hiver mat, sånn rent bortsett fra at jeg *host* for hvert år som går nærmer meg den alderen hvor man bidrar minst til matsøppelberget. (Joda, det er enda noen år igjen til jeg blir 60, men jeg har passert 39 med god margin.) Og det vi kaster i denne husstanden er for det meste frukt, grønt og ferske bakervarer. 

Det finnes mye man kan gjøre med gammelt brød. Man kan lage brødkrutonger og fryse ned. Jeg pleier også kjøre gammelt brød i foodprocessoren til det blir som griljermel og fryse ned dette også. Det funker bra som topping på for eksempel fiskegrateng. Det er også mye man kan gjøre med gamle grønnsaker. Purésuppe er et nokså dekkende stikkord. Hiv noen gamle gulrøtter i tomatsuppa, litt sellerirot i potetsuppa, hva med litt ekstra purre i sellerisuppa. Her er det fritt frem så lenge grønnsakene bare er blitt litt for gamle, og ikke uspiselige. Det er mye som er spiselig selvom det har tørket inn eller har antatt en slapp holdning. Og har man litt god kraft i fryseren, trenger man nesten ikke mer enn et par stusselige grønnsaker for å få en god suppe til lunsj eller middag. 

Og dermed er vi tilbake til fruktfatet og aversjonen min mot å stå lange dager for å fylle kjelleren med syltetøy - enda så godt jeg liker å gi barna mine hjemmelaget mat. For her er det nemlig mulig å slå to fluer i ett smekk; bruke minimalt med tid, benytte epler som ellers ville blitt kastet, og få deilig eksklusivt syltetøy på en liten krukke. Jepp! Én liten krukke med eplesyltetøy er nemlig bedre enn fem epler i søpla og tomt syltetøyglass, for å si det litt banalt. Så det er det jeg pleier å gjøre, jeg lager litt eksklusivt syltetøy og godsnakker med miljøsamvittigheten min samtidig. 


Dette trenger du
Epler, og det gjør ingenting om de har brune flekker og er litt skrukkete
Eventuelt sukker eller andre smakstilsetninger som kanel eller vanilje

Slik gjør du
Å kalle dette en oppskrift er vel å ta litt for hardt i - dette er mer som et tips å regne.  Her er det fritt frem for smakstilsetninger som vanilje eller kanel, man kan bruke mer eller mindre sukker eller sukrin, man kan skjære eplene i biter eller man kan bruke stavmikser. Jeg har imidlertid funnet ut en ting - om man skreller noen epler samtidig med at man for eksempel lager middag, er det fort gjort å lage syltetøy av fem-seks epler. Skrell og skjær eplene i biter. Ha fortløpende i en gryte og la de syde lenge - til de er skikkelig møre. Rør inn ønsket sukkermengde og kjør glatt med en stavmikser. Det går også an å ha i annen frukt som for eksepel pærer, sharon som er blitt litt for bløte til å spise naturell, og hvorfor ikke plommer? Som sagt, dette er mer en idé om hva man kan gjøre, snarere enn en oppskrift.

Jeg har også funnet ut at planlegging bidrar til å redusere matsvinnet - i tillegg til at det sparer oss for både tid og penger. Det er ikke alltid jeg er like flink, men jeg har alltid et mål om å bli bedre. Og man kommer faktisk et stykke på vei ved å reflektere bare litt over om man kaster mat, hvor mye man kaster og kartlegge hva man kaster og hvorfor. Trenger du tips til en blogg som skriver utelukkende om restemat? Ta en titt på Spis opp maten din!  Eller du kan lese litt på siden om Matvett - som også er en side som skal forebygge matsvinn.

Kaster du mat, eller kanskje du vil dele et tips om å redusere matsvinnet med meg? Legg gjerne igjen noen ord i kommentarfeltet!

mandag 3. november 2014

Langtidsstekt lammelår

Høsten har sneket seg inn i både kalenderen og på kjøkkenet. God tilgang på sesongens matvarer sikrer måltider med smak av høst. I Norge er lam høstmat fremfor noe. Om man fyller på med lokaldrykede rotgrønnsaker, er det enkelt å servere både sesongriktig og kortreist, og det er ikke sikkert maten har reist lenger enn fra Jæren og sommerbeitet i Sirdal. Lam vokser seg slaktemodne av mat i fjellheimen. Dette har ikke bare bidratt til å sette Norge på gourmetkartet, med høy kvalitet på lammekjøtt i verdenssammenheng. I tillegg er den norske sauestammen er med på å opprettholde kulturlandskapet i landet vårt. Høstens høydepunkt er for mange de ulike rettene man lager med lam som utgangspunkt. Fårikål, lammestek, braiserte lammeskanker. Mulighetene er mange, og har man litt lammekjøtt i fryseren, er det enkelt å trylle frem både hverdagsmiddager og festmat. Dette er langtidsstekt lammelår - laget på samme måte som pulled pork - og fikk derfor sitt artige tilnavn "fåredrag" rundt bordet hos oss. Ideen til oppskriften kommer fra Henrik J. Henriksens matspalte i A-magasinet. Jeg har imidlertid brukt lår og ikke bog, som han gjorde, samt at jeg har brukt litt andre grønnsaker. Uansett, maten falt i smak hos alle, og lam i lefse var et vel mottatt alternativ til taco.


Man kan bruke både lår og bog til dette. Poenget er ikke at kjøttet beholder sin rosa kjerne, det skal bli så gjennomstekt og mørt at det bare kan dras fra hverandre med en gaffel, samtidig som det skal bevare saftigheten. Hemmeligheten er å steke lenge på svak varme. Kjøttet dras fra hverandre når det er ferdig og serveres sammen med grønnsakene, hakket bladpersille og sjalottløk i potetkake eller lefse.

Dette trenger du
Lammelår eller bog
2 gulrøtter i biter
1 liten sellerirot
2 persillerot
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
Ferske urter, for eksempel rosmarin, salvie, timian og persille
1 laurbærblad
Pepper
Salt


Slik gjør du
Gjør klar rotgrønnsakene. Gni kjøttet inn med pepper og salt og brun det under grillelementet i ovnen. Legg kjøttet i en langpanne oppå grønnsakene og urtene og hell vinen over. Dekk til med aluminiumsfolie og la alt stå i ovnen på 100 grader i minimum 10 timer, gjerne lenger. Når kjøttet er ferdig stekt, rives det fra hverandre. Mos grønnsakene i kraften og bland med kjøttet. Server på potetkake eller i en lefse sammen med hakket rå sjalottløk, masse hakket fersk bladpersille og grov sennep. Voila! Taco på norsk!