torsdag 29. november 2012

Restesuppe med ribbe, nudler og rødkål

Det nærmer seg jul, og butikkhyllene fylles med julemat i alle varianter. Rødkål er blant det som ofte forbindes med denne sesongen, men er igrunn en grønnsak som fint kan benyttes på mange flere ulike måter.

Rødkål egner seg både til å spise rå og som ingrediens i supper, omeletter, wok osv. Dessuten er det en god kilde til C- og A-vitaminer, og den er kalorifattig.

Det står definitivt på planen å lage en skikkelig "rødkål" som jeg kaller det når vi koker den med litt ulike ting og serverer til ribba på julaften. Ja, for hos oss er det rødkål som står på menyen og ikke surkål. Rødkål er dessuten supergodt til and - favoritten min. Men altså, rødkålen kommer senere, nå serverer jeg restemat.


Om du er som meg, tyvstarter du kanskje med ribba en gang eller to før jul. Og av ribbemiddag blir det ofte rester. Dette er en suppe som er svært enkel, og smaken kan varieres avhengig av kraften som benyttes. Jeg har brukt rester av kraft som jeg har kokt ribben i (av øl, kinesisk five spice og litt andre asiatiske godsaker), men her kan man gjøre hva man vil. Om man vil frese opp smaken på fond eller buljong, kan man tilsette litt stjerneanis eller kinesisk five spice og knust hvitløk i kraften. Når jeg har fått på plass innlegget om ribba, kommer det link direkte dit.

Dette trenger du
Kraft, buljong eller fond
Eventuelt stjerneanis eller five spice og knust hvitløk
Ribberester
Nudler
Rødkål


Slik gjør du
Kok opp kraft og ha i nudlene. Dersom du skal bruke stjerneanis og ekstra hvitløk, kan dette freses litt i gryta i litt nøytral olje først. Når nudlene er nesten ferdige, tilsettes ribben skåret i biter. Ha i rødkål tilslutt og server suppen rykende varm.

Her er det egentlig kraften som spiller hovedrollen. Smaken på suppa avhenger av hvor stor flid man gjør seg med forarbeidet, men er kraften først på plass, er dette virkelig enkel mat. Om du har lyst, kan du lese mer om kraftkoking HER.

Obs, det kommer mer om både five spice og ribbe kokt i øl. Følg med!

HER kan du lese om FIVE SPICE.

søndag 25. november 2012

Laks med dill- og sennepssmør

Denne retten laget jeg til et spleisejulebord i går kveld. Imidlertid passer laks bakt i ovnen med dill- og sennepssmør ikke bare som en del av et større måltid, det står seg også godt alene.

Jeg laget denne retten første gang i sommer (bildene er tatt på hytta, jeg kjenner ennå både saltvann i håret og hører båtlyd i det fjerne når jeg ser det), men jeg har ennå ikke fått somlet meg til å blogge om den. Inspirasjonen kom fra Two fat ladies, et matprogram fra BBC med to ganske store (og litt udelikate), men veldig morsomme damer som reiser Storbritannia og verden rundt for å lage mat. Faren min - som i tillegg til å elske å lage mat også elsker matprogrammer - har samtlige sesonger på dvd.


Maten er enkel å lage. Faktisk lager den seg selv når man bare har lagt alle ingrediensene i formen. Slik mye mat som tilberedes i ovn er.

Dette trenger du
1 Salmafilet eller annen laksefilet, 800-900 gram
75-100 gram smør
3-4 spiseskjeer Dijonsennep
1 bunt frisk dill
Maldonsalt og nykvernet pepper
Sitronbåter til servering.

Slik gjør du
Legg fiskefileten i en ildfast form. Smelt smør i en liten gryte og pisk inn sennepen. Finhakk dillen og rør det sammen med det smeltede sennepssmøret. Salte og pepre fisken og hell sennepssmøret over. Sett inn i ovn på rundt 180 grader. La den stå i ovnen til fisken er ferdig. Jeg foretrekker at laksen har rosa kjerne og lar den sjelden stå lenger enn 10-15 minutter. Imidlertid vil tiden i ovnen variere avhengig av tykkelsen på fisken, om den er skåret i skiver, hvor varm ovnen er osv. Følg med og tilpass steketiden din ovn og dine preferanser.

Serveres med for eksempel saltkokte poteter, sitronbåter og en frisk grønn salat.

torsdag 22. november 2012

Røkt laks med pepperrotkrem

Denne forretten har ligget en stund på vent. Litt på grunn av at det er travelt og litt på grunn av at det er ... travelt. Og det er ikke bare når man skal skrive blogginnlegg at det kan være travelt - også når man i siste liten har bestemt seg for å ha middag, kan kampen mot klokka by på visse utfordringer.


Da er det greit å kunne ty til lettvinte forretter. Vi serverte denne lille smaksrike munnfullen for en stund siden da vi hadde gjester til reinsdyrkjøtt. Innlegg om dette finner du HER og HER.

Jeg vil forresten virkelig anbefale å kjøpe en røkelaks av god kvalitet, det er definitivt verdt å bruke litt ekstra penger slik at smaken er den beste.

Dette trenger du
Til pepperrotkremen, basert på DENNE oppskriften:
1 boks crème fraiche
6-7 cm pepperrot, 2-3 cm i diameter eller etter smak
Kruspersille etter smak
Salt og nykvernet pepper
1-2 ts hvitvinseddik eller saft av sitron

Røkelaks i skiver
Polar knekkebrød
Skiver av syrlig eple

Slik gjør du
Lag pepperrotkremen først slik at smakene får satt seg. Bland sammen crème fraiche med finrevet pepperrot og finhakket kruspersille. Smak til med salt, pepper og hvitvinseddik eller sitronsaft.

 Dander knekkebrødene med litt pepperrotkrem, røkelaks og noen epleskiver på toppen.

torsdag 15. november 2012

Ostekake med oreobunn

Av og til må jeg bare innrømme det. Jeg lar meg presse.


Jeg lar meg presse av de som har evne til å fremsette de mest bedende øynene. Denne gangen var det ostekake som ble etterspurt, og det var ikke hvilken som helst ostekake. Det var ostekake med oreokjeksbunn. Ostekaken fikk appelsingelélokk - fremdeles etter ønske fra de bedende øynene. Om du heller har lyst på nøytral bunn, finner du oppskrift HER.


Dette trenger du
Til bunnen:
Ca 150 gram digestive kjeks
Ca 150 gram oreokjeks
100 gram smør

Til fyllet:
1 pakke sitrongelé tilberedt med halv mengde vann
1 liten kartong kremfløte (3,3 dl)
1 boks seterrømme
200 gram kremost
75 gram melis

Til toppen:
1 boks appelsingelé tilberedt med halv mengde vann
1 boks mandarinbåter


Slik gjør du
Oppskriften passer til en 22 cm stor springform. Legg bakepapir i bunnen av formen slik at det blir enkelt å få kaken over på et fat. Kjør kjeksene i en foodprocessor, til det bare er smuler igjen. Ha kjekssmulene over i en bolle. Smelt smøret og bland det sammen med kjekssmulene. Trykk blandingen i bunnen av formen og sett den i kjøleskapet. Kok opp halvparten av vannmengden angitt på gelépakken og bland ut gelépulveret. La det avkjøle under omrøring. Pisk fløten til krem. Tilsett melis, rømme og kremost og pisk det sammen til det er en helt utblandet og stiv masse. Ha i geléblandingen til slutt og visp godt sammen. Hell fyllet over kjeksbunnen og fordel jevnt utover. Sett formen i kjøleskapet og la det stivne. Den kan gjerne lages dagen før den skal spises. Toppen lages ved å legge mandarinbåtene i ønsket mønster på toppen og helle geléblanding forsiktig over. Pensle gjerne det første laget, slik at mandarinbåtene ikke begynner å seile utover. Settes kaldt til geléen er stiv. Skjær med en skarp kniv langs kanten for å løsne formen. Vipp bakepapiret forsiktig av idet man legger kaken over på et fat. Man kan gjerne være to når man gjør det, og husk at øvelse gjør mester. Det finnes også fine former som er særlig egnet til dette bruk hvor man bare kan løsne springformen og bruke bunnen som fat.

tirsdag 13. november 2012

Tind Spekevarer - utfordring på Matbloggsentralen

Her er en liten rett med råvarer fra Tind spekevarer.


Tind kan brukes til mye forskjellig. Her har jeg laget en liten appetittvekker; skikkelig potetlompe med chèvre, gjerne norskprodusert, løk og friske urter. Og ikke minst Tind speket pølse med elg og einerbær.

Dette trenger du
Tind speket pølse med elg og einerbær
Potetlomper
Rød løk
Chèvre

Slik gjør du
Smør lompen med chevre og legg Tindpølsene utover. Skjær løken i tynne skiver og legg over pølsene.  Ha tilslutt på friske urter, jeg brukte timian. Brett lompen over og server den som den er eller rull lompen sammen og skjær den i skiver i ønsket størrelse.


fredag 9. november 2012

Pasta Bolognese

Det er egentlig rart jeg ikke har lagt ut oppskrift på pasta bolognese på bloggen ennå, etter å ha holdt liv i Kjøkkentjeneste i over to år. Eller forresten, kanskje det ikke er så rart, siden jeg stort sett improviserer og som regel har problemer med å gjengi oppskriften ordentlig på denne anvendelige pastasausen. Denne gangen skal jeg prøve å gjøre det enkelt for de som skal lage, jeg skal til og med komme med et supert tips - lag dobbel eller tredobbel porsjon, så har du til fryseren også! Det gjør jeg som regel - siden bolognesen bare blir bedre jo lenger den står på komfyren. Og når jeg først bruker en hel dag på å lage pastasaus, er det greit å kunne ha litt til andre dager også. (Jeg har forresten skrevet om det å bruke tid på å lage mat i boken Matmisjonen. Det er vanligvis altfor stort fokus på mat som lages raskt - jeg vil ha tid til flid.)

Det finnes selvsagt veldig konkrete regler for hva en skikkelig bolognese skal inneholde. Og det finnes antakeligvis like mange "autentiske" oppskrifter som det finnes italienske mamaer. Siden jeg er konfliktsky og ofte blir litt lei meg/skremt/trist av sure og grinete kommentarer eller e-poster om at jeg gjør ditt eller datt feil (ja, for det kommer noen av dem også...), forter jeg å helgardere meg med å si at dette ikke på noen måte er ment å være den helt skikkelige, ordentlige og autentiske bolognesen. Det er min versjon som fungerer helt utmerket.


Vel, jeg har lest noen oppskrifter, og gjennomgående i ingredienslisten er kjøtt - enten svin eller okse, og da gjerne malt på egen kvern, oksekraft (skikkelig!) stangselleri, gulrot, tomat og bacon eller pancetta. Samt diverse andre krydderier og kanskje en liten pølsesnabb. Men sausen skal koke så lenge som mulig, det er iallefall alle enige om! Her er min versjon, laget med god tid i stor gryte. Med plass til masse som også havner i fryseren. Gang gjerne med tre.

Dette trenger du
500 gram oksekjøttdeig eller -karbonadedeig av god kvalitet eller en blanding av okse og svin
Olivenolje og smør til steking
1 stor gul løk
2 gulrøtter
4 stilker stangselleri
Litt bacon (jeg pleier ofte utelate dette og synes fremdeles det smaker godt)
2 dl hvitvin eller rødvin
1-2 spiseskjeer tomatpuré
1 boks hermetiske tomater av god kvalitet
2 dl oksekraft eller -buljong (om du har lyst til å lage kraft, finner du mer om dette HER)
Litt worcestershire saus
Eventuelt litt sukker
Salt og nykvernet pepper
Frisk timian
Hakket bladpersille til servering
Finrevet parmesan til servering

Slik gjør du
Finhakk løk, stangselleri og bacon og surr det i en romslig gryte i en blanding av litt smeltet smør og olivenolje til det er blitt mykt, ca ti minutter. Ha i revet gulrot og kjøttet og stek til kjøttet er skikkelig brunet. Tilsett etterhvert vinen, kraften, tomatpuréen og de hermetiske tomatene. Salte og pepre og ha i litt finhakket fersk timian. La det syde i minst to timer. Smak til med worcestershire saus og sukker underveis. Om det står lenger enn to timer, gjør ingenting. Smak til med salt og pepper tilslutt. Server til tagliatelle al dente-kokt, et raust dryss med parmesan og litt hakket bladpersille.

Og selvfølgelig en god italiensk rødvin. Det er tross alt fredag! God helg!

tirsdag 6. november 2012

Søte minipaier med tyrkisk yoghurt

Om du har lyst på noe søtt å spise, en kjapp dessert eller har litt fruktrester liggende, er disse søte minipaiene et godt alternativ. Man trenger ikke dra frem bakeutstyret, det eneste man behøver er vårrullpapir som man finner i frysedisken i Asia-forretningene. Og litt fruktrester, da.


Her er det fritt frem, jeg testet ut minipaier med banan og sesamfrø og eplebiter med hakkede valnøtter og litt brunt sukker.

Dette trenger du
Vårrullark
Frukt i biter
Eventuelt noe søtt som brunt sukker eller honning
Nøtter, rosiner, sesamfrø, dadler eller lignende

Jeg brukte kombinasjonen epler, kanel, brunt sukker og hakkede valnøtter og banan og sesamfrø.

Tyrkisk yoghurt og noen mynteblader til servering.

Slik gjør du
Ta vårrullarkene ut av fryseren og legg til tining. Gjør klart fyllet, enten det er bananer som skal skjæres i skiver eller epler som skal skjæres i biter. Legg eplebitene i en skål og drypp litt sitronsaft over for å unngå at de blir brune. Pensle ett av arkene med olje og legg deretter et annet ark oppå. Skjær de to arkene i tre like strimler. Det blir dermed tre småpaier på to ark. Fortsett til du har så mange paier du skal lage. Legg litt fruktfyll, honning, nøtter eller det du velger å ha i minipaiene i hjørnet på hver av arkstrimlene og brett diagonalt, slik at det dannes en trekant. Brett dem sammen slik at de ikke går opp i endene, og legg trekantene på et stekebrett kledt med bakepapir med skjøten ned. Pensle med litt nøytral olje. Stek på ca 200 grader i 10-15 minutter til småpaiene er blitt gylne og ser ferdige ut. Snu dem halvveis i steketiden og pensle med litt mer olje. Avkjøl på rist.


HER er en liten youtube-film som viser hvordan man bretter slike små paier.

fredag 2. november 2012

Reinsdyrstek på klassisk vis

Turen til Skàiddeduottar ga meg ikke bare lyst til å lage flatbiff av rein, men også reinsdyrstek.

Lårstek av reinsdyr er klassisk vilt som det faktisk er forholdsvis enkelt å få tak i. Eneste jakt man trenger å dra på, er jakt i butikken. (I motsetning til annen type jakt - som er både tidkrevende og kostbar - I know.)


De samme grunnreglene gjelder for tilberedning av stek som helsteking av andre stykningsdeler. Temperere før man varmebehandler, det vil si ut av kjøleskap en stund før det skal i ovn, steke litt i panne først, temperaturkontroll ved hjelp av steketermometer når det står i ovnen, hviletid før det skjæres i skiver.

Jeg vet at mange kvier seg for å tilberede og servere stek, men tro meg - det er enkelt. Sett kjøttet i ovnen på lav temperatur, så ordner det nesten seg selv. (Når det er sagt, synes jeg ofte stek er litt kjedelig - og kanskje litt oppskrytt, men det er en helt annen sak. Stek er stek, liksom. Og med godt tilbehør smaker all mat bra.)

Reinsdyrstek fra butikk er både utbenet og surret. Mindre arbeid for den som skal tilberede.

Dette trenger du
1 lårstek
Salt og pepper
Stekesmør
Termometer

Eventuelt grønnsaker som man kan legge i bunnen av det ildfaste fatet

Slik gjør du
Tørk godt av kjøttet og la det ligge i romtemperatur i 30-60 minutter før det skal stekes. Gni nykvernet pepper godt inn i kjøttet på alle sider. Ha smør og litt nøytral olje i en litt over middels varm stekepanne. Smøret skal bli nøttebrunt før kjøttet has i. Stek låret raskt på alle sider og salte litt underveis. Legg kjøttet over på et ildfast fat og stikk inn steketermometeret på skrå, midt i steken. Hell over stekesmøret (dersom det ikke er for brent). Stek videre i ovn, på omtrent 120 grader, til termometeret har nådd 55-60 grader. Da vil det sannsynligvis stige et par grader etter et kvarters hviletid, noe som gir en fin rosa kjerne. Server i skiver. (Må nesten nevne i en bisetning her at jeg synes så og si alle oppskrifter angir altfor lang steketid. Men det er min mening.)

Sausen laget jeg på følgende måte:
Etter at jeg hadde stekt kjøttet i pannen, tilsatte jeg litt vann og kokte ut pannen. Rør forsiktig med en slikkepott eller lignende og sil væsken over i en gryte. Tilsett smakstilsetninger som tyttebær, grovhakket løk, litt friske urter, samt vin. La det koke inn litt og sil kraften. Smak til med honning, granskuddsirup eller annet søtt, ha eventuelt mer i av smakstilsetninger som tyttebær, urter, salt og pepper. Jeg hadde også i litt balsamicoeddik og ellers smakte meg frem. Tror jammen en skvett med fløte også fant veien ned i sausen. Jevn med maizenna for enkelhets skyld dersom sausen er for tynn.

Server gjerne hasselback-poteter eller verdens beste ovnsstekte poteter, grønne bønner og langtidsbakte cherrytomater til, samt kantareller enkelt tilberedt med sjalottløk og timian. Det gjorde jeg. Dessuten var vi mange rundt bordet da steken ble servert, så vi hadde den helstekte flatbiffen i tillegg.