onsdag 27. mars 2013

Påskefrokost

Lange frokoster, gjerne så sent på dagen at man skjemmes, er det beste ved ferier. Påskeferien er intet unntak. Hos oss er det muligens ut-på-ski-mentaliteten som råder, men ikke før vi har våknet skikkelig.


Siden jeg ikke kan gå på ski har jeg tatt bilder av frokostrestene i dag. Som vanlig, når vi er på hytta, har jeg bakt eltefrie ciabatta, og vi har hatt hjemmelaget eplejuice fra eplene fra hagen. Luksus! Ciabattaene er superenkle og krever ikke mer enn fire ingredienser, to minutter dagen før de skal spises og 30 minutter før frokost. Jeg har sluttet å kjøpe brød når vi er på ferie og Kitchen Aiden min skuler fornærmet mot meg hver gang jeg raskt rører sammen deigen. Heldigvis finnes det mange andre ting man bruker den til.

Egg hører med til påsken, og her veksler vi mellom kokt egg, eggerøre, speilegg og bacon, gjerne med hvitløk på egget og eggesalat. Egg er min favorittråvare nummer én, og i tillegg til å smake godt og ha en rekke egenskaper, er det sunt og praktisk.


I tidligere tider, da man ikke regulerte hønenes verpesyklus med elektrisk lys, begynte hønene å legge egg om våren etter en lang vinterpause i mørket. Det er angivelig dette som forklarer hvorfor egg regnes som selve påskematen fremfor noe annet, og hvorfor nordmenn setter til livs dobbelt så mange egg i påskehøytiden enn ellers i året – hele 23 millioner egg fra skjærtorsdag til andre påskedag.


Her er oppskrift på eltefrie ciabatta, reprise fra tidligere, men en bra ting kan ikke gjentas for ofte.

Lite gjær i kombinasjon med god tid er hemmeligheten bak den gode smaken. I tillegg ser disse ut som de er bakt på et skikkelig bakeri, med et rustikt utseende som jeg elsker.

Dette trenger du
Oppskriften rekker til ca 8 ciabatta

500 gram hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
4 dl vann

Slik gjør du
Bland det tørre i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Om du gjør det tidlig en ettermiddag, har du ferske ciabatta til frokost dagen etter.) Finn frem en bakeplate og dekk med bakepapir. Dryss litt mel over deigen og bruk en saks til å klippe av passende emner. Legg disse med litt avstand mellom på bakeplaten. De trenger ikke formes ytterligere eller se fine ut, i ovnen får de det rustikke flotte utseendet som karakteriserer ciabatta.

Sett brettet inn i kald ovn og sett ovnen på 220 grader. Følg med, etter 15-20 minutter bør de snart være ferdige. Dette avhenger selvsagt av hvor rask ovn man har, så følg nøye med. Ciabattaene skal være gyldne i fargen. Avkjøles på rist.

onsdag 20. mars 2013

Suksessterte eller gul påskekake

Tiden går jaggu fort når man har det gøy!

Eller, det var så feil som det kunne bli. Jeg har ikke hatt det gøy, og tiden går ikke fort, det er bare blitt så altfor lenge siden jeg har oppdatert Kjøkkentjeneste med nye innlegg. I skrivende stund sitter jeg med nyoperert kne og synes kraftig synd på meg selv. Menisken er stusset, løse biter i kneet er fjernet og tilbake sitter jeg med postoperasjonssmerter og et stort håp om å bli bra. Prognosen var iallefall lovende, skal jeg tro på ham som foretok inngrepet. Og det er iallefall et godt tegn! Så får jeg heller sitte her og synes synd på meg selv enda noen dager før det er skjerpings og opp på sykkel og på med ski igjen.


Nok om knærne mine. Det er snart påske. Og til påsken hører god mat på bordene. Hos oss settes påskemenyen sammen etter innfallsmetoden og hva som faktisk er tilgjengelig i fryseren. Om det fremdeles befinner seg et lammelår der, blir det stort sett spist rundt disse tider. Lam og påske hører liksom sammen. Men det var igrunn ikke lam jeg skulle skrive om idag, det var kake. For til påsken passer det ekstra godt med gul kake, og hva passer ikke bedre enn min absolutte favorittkake - når min mor baker den, vel og merke?! Her er suksessterte, eller gul påskekake som jeg også har sett den navngitt som.

Disse bildene har ligget i arkivet som heter "Midlertidig" i snart to år. Det vil si i den mappen hvor det ligger bilder av retter som venter på å bli beskrevet på Kjøkkentjeneste. Nå er det påske igjen, og det passer fint å poste innlegg om akkurat denne kaken. Omsider. (Det absurd store sitronmelissebladet er fra urtebedet på hytta. Der var vi påsken for to år siden da vi hadde denne kaken. Påsken var sen, dessverre er det lite som minner om grønt i hagen i disse dager...)


Dette trenger du
Til bunnen:
5 eggehviter
150 gram melis
250 gram mandler

Til fyllet:
5 eggeplommer
150 gram melis
1(-1 1/2) dl fløte
150 gram smør
3-4 ts vaniljesukker

Raspet sjokolade til pynt om ønskelig.

Slik gjør du
Mal mandlene. Stivpisk eggehvitene og tilsett siktet melis litt og litt av gangen. Mandlene røres forsiktig inn og deigen has i en godt smurt form på 24 cm. Stekes på nederste rille på 225 grader over/undervarme i ca. 15 minutter. Sjekk om kaken ser ferdig ut før den tas ut.

Fyllet lages ved å ha eggeplommene, melis og fløte i en tykkbunnet kjele. Bland godt med en tresleiv (jepp, det står presisert i oppskriften i boken til mamma at man må bruke en tresleiv, og jeg er lydig så jeg skriver det her også...). Alt røres sammen, settes på svak varme og gis et godt oppkok. Rør hele tiden samme vei med tresleiven. Avkjøles deretter godt. Rør så inn smøret og vaniljesukkeret.

Kremen smøres på kaken og - dersom man ønsker det - kan den pyntes med raspet sjokolade eller små fargerike påskeegg. Jeg foretrekker den naturell.

I oppskriften sies det også at den med fordel kan serveres rett fra fryseren. Eller man kan gjøre som min mor pleier å gjøre dersom hun har kaken med seg når hun kommer på besøk - frakt kaken og kremen hver for seg og monter rett før servering.

Vel bekomme! Dette er yndlingskaken min! (Ok, nesten da, rett etter sitronmarengspaien - den er virkelig en killer!)