onsdag 30. januar 2013

Bollefrikassé

Du tenker kanskje at bollefrikassé er noe man serverer når det er fastelavn? Eller du vet kanskje godt hva det er og lurer på hvorfor i all verden jeg blander sammen den søndagen i året flest mennesker lager søt gjærbakst og tradisjonell norsk middag? Uansett, jeg må innrømme at jeg aldri hadde hørt om bollefrikassé før. For inntil et par år siden da en venninne fortalte at det var livretten til datteren hennes. Og det er enkelt og greit en slags frikassé laget med utvalgte grønnsaker, kraft og medisterfarse.


Nå har jeg endelig laget det selv, etter at det har stått på listen over ting jeg skal teste ut i lang tid. Guttene mine likte det godt - ikke så rart - det er en enkel middagsrett å like, perfekt for barneganer. Dessuten en fin måte å få i dem grønnsaker på.

Her er det enkelt å doble oppskriften og ha til middag dagen etter også. Sånn er det hvertfall på mitt hotell; menyen er av og til den samme to dager på rad. Både for at vi skal få spist opp rester og for at det er enkelt å lage dobbel porsjon når man først er i gang med noe.

Og forresten, jeg kjøper farsedeigen hos yndlingsslakteren min i byen; Grøsfjeld. Der kunne de opplyse at deigen var smakssatt med litt muskatblomme, pepper og salt. Om den du kjøper overhodet ikke er tilsatt noe, kan det kanskje være greit å blande inn litt salt og pepper.

Dette trenger du
1 liten kålrabi
3 middels store gulrøtter
1,5-2 liter hønsebuljong eventuelt kraft
Litt smør og mel til jevning
700 gram medisterfarse
1 liten purre
Eventuelt byggryn (Jeg bruker matkorn fra GoGreen, de trenger bare noen minutters koking og egner seg derfor perfekt i bollefrikassé)


Slik gjør du
Begynn med å rense grønnsakene. Ha kålrabi og gulrot i staver i en gryte med vann og buljong og la det koke opp. Mens grønnsakene blir møre, lager du jevningen. Bruk en romslig kjele og smelt smør. Pisk inn mel og spe ut med litt av kraften som grønnsakene koker i. Tilsett grønnsakene og matkorn når jevningen har ønskelig konsistens.  Lag små boller av farsedeigen med en liten skje og slipp de ned i gryta. La de syde ca ti minutter eller så lenge at alle bollene er ferdigtrukket. Ha i strimlet purre tilslutt.

Server gjerne med kokte poteter eller bare litt brød. Om du har masse byggryn i gryta, er ikke poteter nødvendig, men dette er selvsagt smak og behag.

mandag 28. januar 2013

Mine beste knekkebrød

Jeg lager jevnlig knekkebrød, men ikke så ofte som ønskelig. Jeg skulle gjerne hatt det tilgjengelig til enhver tid, for hjemmelagde knekkebrød er virkelig godt. Det er ikke bare smaksløkene mine som liker knekkebrød, magen gjør også det. Dessuten holder jeg meg mett utrolig lenge med et par knekkebrød til frokost eller lunsj.


Heldigvis er det enkelt å lage selv, det tar heller ikke så altfor lang tid. Det som tar mest tid er sannsynligvis irritasjonen over at man ikke til enhver tid har alle ingrediensene tilgjengelig i skapet. Så ta frem en lapp, noter alt under punktet "dette trenger du" og ta deg en tur i butikken. Så er knekkebrødene etter ørlite innsats bare et par timer unna.

I disse knekkebrødene har jeg tilsatt enda litt mer nøtter enn jeg pleier. Dessuten brukte jeg både cashewnøtter og paranøtter, i tillegg til valnøtter. Nøttene gir ekstra god smak, samtidig som de metter godt. Nøtter har også et høyt innhold av sunne fettsyrer, og ernæringseksperter anbefaler et daglig inntak av 30-60 gram nøtter. Go nuts!


Dette trenger du
2 dl sammalt grov rug
2 dl solsikkefrø
2 dl små havregryn
2 dl havrekli
1 dl cashewnøtter, hakket
1 dl paranøtter, hakket
1/2 dl valnøtter, hakket
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 ts salt
7 dl kaldt vann


Slik gjør du
Rør alt sammen og sett deigen til å svelle i en halv time. Fordel den deretter i tynt lag på tre bakeplater med bakepapir. Bruk en litt stiv slikkepott. Stekes i 30-40 min i ca 160 grader varmluft. Etter 10 minutters steketid, lager man spor i deigen med pizzakniv så de blir lettere å brekke i fine knekkebrødbiter når de er ferdigstekt. Tørkes tilslutt én time på 100 grader med døren på gløtt, slik at fuktigheten slippes ut. Om du skifter ut enkelte ingredienser med andre, pass på at det er det samme målet. Denne røren er akkurat tilpasset tre bakeplater slik at ikke knekkebrødene blir for tykke. Oppbevares i lufttett boks.

søndag 27. januar 2013

Hønene på Planen

Det er lenge siden jeg har skrevet om hønene mine.


Hønelivet går sin gang i hagen vår. For tiden er det fem stykker, to sorte, én grå og to gyldne. Den eldste, Julia, har vært hos oss siden vi fikk høner første gang for flere år siden. Hun har levd seg gjennom dager i det første hønsehuset vi hadde, kjøpt på tilbud på FK-butikken, fått huset oppgradert av en vaskekte interiørarkitekt, kjent varmelampens milde hånd den første vinteren, fått Det Stive Blikket flere ganger, og til og med fått lov til å leve det ut noen utvalgte ganger, mistet sin surrogatsønn for øksa, blitt utnevnt til Sjefshøne og Yndlingshøne av hanen vi fikk i hus for en stund siden - som fikk navnet Kjell.

I bunn og grunn fått leve et skikkelig godt hønseliv, med andre ord. Hun sparker fremdeles livlig på plenen hver dag, er litt falmet i kammen, men legger sine daglige egg med bestemt mine. Ingen grunn til å ta henne ut av produktive rekker ennå, med andre ord.


Og jammen legger de ikke egg. Selvom det er vinter og høner egentlig ikke legger egg på denne tiden. Men når de har varmelampe og ellers trives godt, kommer det egg jevnlig.  

Mer om hønelivet HER, om noen interesserer seg for intetsigende hønsekakling.


Her er undertegnede med en av de gyldne hønene, bildet er tatt av fotograf Hugo Lütcherath. Som du forøvrig også kan finne på Facebook om du er interessert i kule og annerledes bilder.

God søndag til dere! Jeg lager knekkebrød, som kommer på bloggen om litt. Forsåvidt samme oppskrift som sist, men med en liten vri.

mandag 21. januar 2013

Appelsindessert med krem og crumble

Visste dere at blodappelsiner skiftet navn til røde appelsiner for noen år siden? Og at salget doblet seg fra det ene året til året etter? Merkelige greier, synes jeg. De smaker jo så godt enten de heter blodappelsiner eller røde appelsiner.

Uansett, det er sesong for de røde appelsinene for tiden, så de er enkle å få tak i.


Dette er en dessert jeg har laget flere ganger. Sannsynligvis ble den til en gang vi fikk besøk på hytta uten at jeg hadde fått detaljplanlagt menyen. Appelsiner er noe vi som regel tar med oss på fjellet, det samme gjelder krem (tyrkisk yoghurt eller litt pisket crème fraiche kan også brukes). Dessuten har vi alltid et lite utvalg av nøtter i skapet. Og da trenger man faktisk ikke mer for å få en frisk og god dessert.

Dette trenger du
Appelsiner, 1-2 pr. pers.
Kremfløte
Vaniljestang (kan droppes, men ser så fint ut og smaker veldig godt)
Honning etter smak
Smør
Brunt sukker
Valnøtter
Sesamfrø


Slik gjør du
Lag ferdig appelsinfiletene. Dette gjør man ved å først skjære av begge endestykkene på appelsinen og deretter skjære av skallet med en skarp kniv. Også alt det hvite skal vekk. Hold appelsinen som en ball i håndflaten og skjær ut hver enkelt filet. Dette er nokså tidkrevende, men det er er definitivt verdt strevet. Hold appelsinen over en bolle når du skjærer ut filetene,  slik at all saften renner ned i bollen. Skvis deretter ut resten av appelsinsaften.
Grovhakk valnøttene. Ha litt smør i en panne og rør inn brunt sukker med en tresleiv. Rør sammen til det er karamellisert og tilsett valnøttene og sesamfrø. Legg det over på en tallerken og la det stivne. Hakk det opp med en gaffel før det stivner helt, slik at det kan brukes som strø over kremen. Pisk krem sammen med vaniljefrø og litt honning (eventuelt melis eller vaniljesukker).
Anrett appelsinfileter i serveringsglass og legg en klatt krem på toppen. Dette må gjøres rett før servering. Dryss over litt nøttehakk på toppen og server. Om man vil variere, kan man selvsagt servere med litt revet mørk sjokolade, man kan skifte ut krem med yoghurt eller man kan tilsette smak i appelsinjuicen, for eksempel koke inn sammen med en kanelstang. Jeg liker den imidlertid naturell. Pass bare på at juicen er søt nok. Det pleier den definitivt være på denne tiden av året, og særlig dersom man bruker vanlige appelsiner. De røde kan imidlertid være litt surere i smaken, men jeg synes ikke de er verre enn at de går godt sammen med litt krem og dryss av nøtter.

HER er forresten en liten you tube-film om hvordan man lager appelsinfileter.

tirsdag 15. januar 2013

Antioksidanter i en liten krukke, syltetøy av tranebær og blåbær

Av ti matvarer med høyest innhold av antioksidanter, er fem ulike typer bær. Og beklager folkens, mørk sjokolade befinner seg ikke engang på listen. Uansett hva Freia måtte mene. Bjørnebær troner på toppen, de andre fire er jordbær, tranebær, bringebær og blåbær. Det er altså ingen grunn til å ikke la seg henfalle til overspising av bær når det er sesong. Når det ikke er sesong, som nå, kan man enten spise eller drikke uante mengder med valnøtter, artisjokk, kaffe, pecannøtter og nellik. Eller man kan rett og slett kjøpe seg ut av bærkrisen. Eller en kombinasjon.


Jeg har observert at det tidvis er gode tilbud på bringebær og blåbær i matbutikkene. Sist uke fant jeg blåbær til 13 kroner på Rema1000. Ikke norske riktignok, men blå, store og passe smakfulle. Dessuten er det sesong for ferske tranebær importert fra Amerika eller Canada, så det er også å få tak i. Ellers i året får man både tørkede og frosne tranebær.

Tranebær som omsettes i Norge er stort sett fra Amerika eller Canada, selvom de også finnes viltvoksende i Norge. De importerte er forholdsvis store, nesten som druer, er friskrøde i fargen, de er faste og smaker syrlig. Bruksområdet er omtrent det samme som de norske tyttebærene. Denne gangen laget jeg syltetøy av en blanding av blåbær og tranebær. Et friskt innslag på brødskiva, og i god januarånd gjorde jeg et forsøk på å ikke tilsette så mye sukker. Blåbær varierer også i smak, så det enkleste er å prøve seg frem. Det gjør jeg alltid når jeg lager syltetøy. For det første synes jeg ofte oppskrifter inneholder altfor store mengder sukker, for det andre varierer ofte det opprinnelige sukkerinnholdet i bærene. Så smak deg frem og finn den blandingen du liker best!

Tranebær passer også til sorbeter, geleer, chutney, i sauser, i bakverk og som tilbehør til hvitt kjøtt.


Dette trenger du
1 kopp tranebær
1 kopp blåbær
Sukker etter smak

Slik gjør du
Bland bærene i en gryte og kok opp på middels varme. La det koke til tranebærene er helt møre, rør litt underveis. Tilsett sukkeret når blandingen begynner å safte seg, smak til.

Her er to andre oppskrifter med tranebær, denne gangen tørkede bær: Tranebærkompott og hjemmelaget iskrem med tranebær.

fredag 11. januar 2013

Sushi til helgen?

Sushi er det beste jeg vet. Som lidenskapelig sushi-elsker er det tidvis hardt å bo et sted uten tilgang til den delikate maten, bortsett fra den sushien man får i litt triste plastpakninger i matbutikken. Mitt første møte med den tradisjonelle japanske retten hadde jeg på et av Oslos ytterst få sushisteder en gang på midten av 90-tallet. Det var definitivt kjærlighet ved første blikk, hvis man skal få lov til å bruke klisjeer.


Idag må jeg til nabobyen en times kjøretur unna for å få tak i sushi - eller jeg må lage den selv. Her er en liten oversikt over ulike typer tradisjonelle japanske fiskeretter som ofte lages med rå fisk. (Det er nemlig ikke en nødvendighet at nigiri shushi eller maki sushi skal inneholde rå fisk, selvom vi ofte forbinder sushi med det.)

Jeg bruker alltid laks fra Salma når jeg lager sushi. Norges sjømatråd/Godfisk.no opplyser at rå villfisk alltid må ha tatt en tur innom fryseren før man kan bruke den ubearbeidet i sushi, men Salma garanterer god nok kvalitet i fersk tilstand også. I kommentarfeltet er det opplyst at Matportalen sier følgende: "Norsk oppdrettslaks som skal brukes til sushi, trenger ikke fryses først. Undersøkelser viser at denne fisken ikke inneholder levende parasitter." Så da er det avklart. 

Nigiri sushi
Nigiri sushi er risballer med en form for topping, og kanskje den enkleste form for sushi man kan lage. Det er ofte rå fisk eller sjømat i en eller annen versjon, men man kan også bruke tofu, omelett eller andre ting. Det essensielle i nigiri sushi er imidlertid risen.


Tilberedning av ris

Sushi betyr egentlig sur ris, og det er nettopp det sushirisen er, den er tilsatt eddik. Bruk sushiris som fås  i de fleste dagligvareforretninger.

Risen skal først skylles til vannet er helt rent, gjerne 5-6 ganger. Deretter skal den stå i vann i 20 minutter. Skift vannet og kok så risen i ca ti minutter i gryte med lokk. Etter at risen er kokt skal den kjøles ned. Ha den over i en kald bolle, da avkjøles den raskere. Bland sammen like deler riseddik og sukker, samt litt salt. Dette røres sammen til sukker og salt er helt oppløst. Ha eddikblandingen oppi risen og rør sammen.

Til 250 gram ris trenger man 4 dl vann til koking, 2 spiseskjeer risvineddik2 spiseskjeer sukker og en stor klype salt.

Risen er klar når den er avkjølt til ca 30 grader. Lag små, avlange risboller med hendene. Risen er klissete, ha derfor en skål med vann ved siden av så det er lett å skylle seg underveis i prosessen. Smør litt wasabi på hver av risbollene. Skjær forholdsvis tynne skiver av back loin Salma laks eller annen type fisk og legg den over wasabien. Trykk fiskebitene lett ned på sidene slik at de sitter godt på.

Maki sushi 
Å lage makiruller ser kanskje litt vanskelig ut. Men med litt øvelse, den rette risen, utstyret og fersk fisk, kan det ikke gå galt. Det er viktig å få til korrekt konsistens på risen og man må ha ordentlig fisk. Man kan også lage makiruller uten å bruke fisk overhodet. For å lage sushi, enten det er nigiri sushi eller maki sushi, trenger man syltet ingefær, wasabi - som er en form for finrevet japansk pepperrot, rullematte i bambus, sushiris, risvineddik og nori tang. Jeg synes også spisepinner er obligatorisk - sushien smaker rett og slett bedre da, merkelig nok.


Tilberedning av maki sushi
Det er mye som kan benyttes som fyll i maki-ruller. Jeg holdt på å si at det bare er fantasien som setter grenser, men det er kanskje å ta litt for hardt i. Selv tenker jeg at avocado og mango kan være godt som tilbehør til fersk laks, og jeg må innrømme at jeg alltid blir litt snurt dersom jeg bare får crabsticks i makiruller på sushirestauranter, dette er ikke spesielt uvanlig å få heller. (Hallo! Crabsticks representerer alt det jeg vanligvis skyr på kjøkkenet. Ikke tilsatt ett gram krabbe, fullt av smakstilsetninger og farge. Ørk.) I denne oppskriften er det laks, samt agurk og paprika. Det er greit at fyllet ikke er altfor soggy, siden rullen også skal henge sammen.

Plasser en bambusmatte på kjøkkenbenken og legg et blad tang på matten. Legg utover ris, men spar 1,5 cm ved bunn og topp. Legg på en rad med fyll, ikke helt i midten, men ganske langt opp på tangbladet. Bruk bambusmatten til å rulle tangen og risen tett sammen. Når man har fått en rull, skjæres den i biter på omtrent 1,5 cm. Dette er en maki-rull med tang på yttersiden.

Jeg liker også veldig godt maki-rull med ris og sesamfrø på utsiden. Dette er litt mer styrete å få til, men det er heller ikke umulig.

Bruk to skjærebrett. Legg noritangen rett på et brett og spre risen utover tangen. Ha ristede sesamfrø over risen. Dette kan du godt droppe dersom du ikke liker det. (Men sesamfrø er nam! Rist frøene lett i en tørr stekepanne først - det er essensielt for å få ut den gode smaken.) Man kan også bruke litt finhakket gressløk i tillegg. Legg et lag med plastfolie over risen og trykk det lett sammen. Sesamfrøene skal da klistre seg til risen. Ha bambusmatten over plastfolien og et nytt skjærebrett over der igjen. Snu begge skjærebrettene og fjern deretter det øverste brettet. Ha på ønsket fyll. Nå er det klart for rulling. Siden det er plastfolie mellom risen og bambusmatten, må man passe på å holde plastfolien utenom rullen. Skjær deretter rullen opp i passende størrelser.
Maki sushi serveres sammen med litt japansk soyasaus tilsatt litt wasabipasta. Wasabien er sterk, så jeg synes det er greit om hver og en får tilsette selv det de måtte ønske i en liten skål. Selv synes jeg det er godt når det river litt i nesen, men japanerne skal angivelig foretrekke at det ikke er så sterkt.

Hva drikker man så til sushi? Mannen min foretrekker øl sånn generelt, så også til sushi - og gjerne det japanske ølet Kirin. Ellers hevder kjennerne at både champagne og tørre hvitviner med litt restsødme er godt til. Jeg drikker alltid hvitt til sushi, men det er ingen indikasjon på at det passer spesielt bra, siden jeg på det jevne er veldig glad i tørre hvite.

HER finner dere også et innlegg om maki sushi, med trinn-for-trinn bilder.

Sashimi
Sashimi en japansk matrett som består av biter med rå fisk skåret i forholdsvis tynne skiver. Også rått oksekjøtt kan brukes som sashimi, men det er stort sett rå fisk vi forbinder med betegnelsen sashimi her i Norge. Det er ekstremt enkelt å tilberede sashimi. Har man en kniv og litt fisk, er veien til en elegant sashimitallerken kort. Tradisjonelt spises også sashimi med pinner og man dypper fiskebitene i soyasaus tilsatt litt wasabi. Dessuten renser man smaksløkene mellom hver bit med syltet ingefær.

Dette trenger du
Salmalaks, back loin
Sesamfrø
Lime
Wasabi
Soyasaus
Garnityr, jeg brukte granateple og gressløk
Syltet ingefær

Slik gjør du
Start med å riste sesamfrøene på middels varme i en tørr stekepanne. Det sørger for ekstra god smak.
Rull lakseloinen i sesamfrø, slik at hele stykket er dekket. Skjær forholdsvis tynne skiver av fisken med en skarp kniv. Anrett skivene på en tallerken med garnityr ved siden av. Jeg bruker ofte granateple og gressløk, samt noen limeskiver. Nå er også granateplene i sesong og enkle å få tak i. Ha litt soyasaus i en liten skål. Tilsett saft av en halv lime og en klump wasabi på størrelse med en pekefingernegl i soyasausen.


Det er mange som kvier seg for å spise rå fisk. Jeg tilskriver det uvitenhet og redsel for at rå fisk skal smake stramt og kraftig. Det gjør det ikke, rå fisk, og særlig laks, har en overraskende mild og delikat smak. Tilbehøret bør derfor - etter mine begreper - ikke være for kraftig, selvom klisjeen "det er kun fantasien som setter grenser" for hva slags tilbehør man skal servere til også gjør seg gjeldende når man legger sashimi på tallerkenen. Jeg har sett oppskrifter med både chili og løk, men selv foretrekker jeg altså det som ikke smaker så kraftig.

Her er en variasjon over Salma som sashimi. I konkurransen SalmaChef 2012 plukket jeg ut denne oppskriften av innsendte bidrag. Jeg har skrevet mer om denne retten HER.


Dette trenger du
200 gram Salma
1 mango
1 avokado
1,5 dl limejuice
1 dl soyasays (med mindre salt)
1/4 chili
2 ss koriander
2 ss vårløk
2 ts sukker
Ristede sesamfrø

Slik gjør du
Start med å lage ponzusausen. Press limejuice og bland med soyasaus. Finhakk vårløk, chili og koriander og rør sammen med soyasausen. Sett sausen i kjøleskapet til den skal brukes.
Skjær mango og avokado i fine skiver og anrett på en tallerken med tynne Salmaskiver på toppen. Ha over litt ponzusaus og ristede sesamfrø. Pynt eventuelt med noen tynne skiver chili og et par korianderblader.

Kanskje du har lyst til å lage sushi i helgen? Sushi er lett og sunn mat som passer perfekt nå etter en tung desembermåned. Vel bekomme!




søndag 6. januar 2013

Fin helg på hytta og litt om and til middag

Guttene våre var på tur med tanten og onkelen sin denne helgen. Barnefri helg forekommer ikke akkurat ofte på disse kanter, så her gjaldt det å finne på noe ekstra koselig.

Av og til er en tur til hytta det aller beste. Med god mat og vin,

Enkel kveldsmat fredag kveld.
utsikter til skitur uten at noen klager over at det enten er for varmt, for kaldt, for glatt eller for kladdete,
Klisterføre og støle armer dagen derpå.
eller muligheter for å drikke morgenkaffen uten lyden av krangling eller Minecraft i ørene.

Bialetti. Bialetti!
Det ble en rolig helg i fjellet, med skitur, gode måltider, lange morgener og det som ellers hører til en barnløs helg.
Lang frokost. 
Og oppskriften, den er her. Lørdagsmiddagen var andebryst med blomkålpuré, asparges og sjysaus. Enkelt, men godt og forholdsvis raskt å tilberede. Sausen ble til etter innfallsmetoden, så her er det fritt frem. Det er ikke sikkert vi hadde savnet saus heller, ettersom vi hadde blomkålpuré, men om man er glad i saus er det bare å kjøre på.

Dette trenger du
Til to personer
Brystfileter av and, 1 pr. person
Salt og pepper

1 blomkålhode
1 spiseskje crème fraiche
Salt og pepper

1 pakke asparges

Til sausen:
Eplejuice
Rognebærgelé
Dijonsennep
Balsamicosirup

And. Blomkålpuré. Sjusaus. Asparges. Nam. 
Slik gjør du
Jeg har skrevet et litt mer utførlig innlegg om preparering av andebryst HER

Legg brystfiletene med skinnsiden ned i kald panne. Sett platen på fullt. Stek noen minutter til pannen er skikkelig varm og bryststykkene har fått en fin og sprø stekefarge og -skorpe. Noe av fettet vil også smelte. Ikke glem å skru ned platen når du merker at det er skikkelig varmt i pannen. Sny stykkene og ta pannen vekk fra varmen. La stå til de er ferdige - omtrent noen minutter, avhengig av tykkelsen på brystene. Som alt annet vilt, fører oversteking til en litt ubehagelig leversmak. Pass derfor på underveis og stek heller for lite enn for mye. La kjøttet hvile minst ti minutter før servering. Jeg foretrekker å servere bryststykkene skåret i skiver, men dette er selvsagt en smakssak. Denne gangen ble det hele stykker på tallerkenen. Spar på fettet som ligger igjen i pannen, dette skal brukes til å steke aspargesen i, samt som base til saus til slutt. 

Rens og skjær blomkålen i buketter. Kok bukettene i vann til de er møre. Hell av vannet, tilsett crème fraiche og kjør alt glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper, eventuelt revet muskat. 

Aspargesen renses og legges i pannen etter at andefiletene er ferdigstekt. Stekes på middels varme til de er passe møre. 

Tilsett (omtrent) like deler rognebærgelé, sennep og balsamicoeddig sammen med resten av fettet som er i pannen og kokk inn under visping. Ha i eplejuice til konsistensen er ok, kok eventuelt litt inn. Sausen er smaksrik og litt søtsyrlig, og man trenger ikke mye på tallerkenen. 

torsdag 3. januar 2013

Hjemmelagde fiskekaker med potetmos

Det er sikkert flere enn meg som ønsker seg lett mat nå i januar. Fiskekaker er kanskje ikke den "reneste" maten som finnes, men om man lager de selv, har man iallefall kontroll på innholdet. Dette er fiskekaker med en liten vri, de inneholder poteter eller potetmos. Passer fint dersom man har rester etter dette fra dagen i forveien. Utgangspunktet er grunnoppskrift fiskekaker som jeg har publisert tidligere.


Jeg gjentar her at det er best å bruke fersk fisk til fiskekaker, på grunn av at den mister en del bindeegenskaper når den har vært nedfryst. Ellers er det nesten det samme hva slags fisk man bruker, jeg synes både torsk, hyse og lyr egner seg godt til fiskekaker. For å gjøre det enkelt, kjøper jeg alltid fileter.

Dette trenger du
500 gram fiskefilet uten skinn og ben
500 gram poteter eller tilsvarende mengde potetmos
1/2 løk
1 spiseskje potetmel
1 egg
2 dl melk og fløte (Tilsammen 2 dl, altså en blanding. Blandingsforholdet bestemmer du, jeg bruker 1 dl av hver - litt mindre dersom man bruker potetmos.)
1 -1 1/2 ts salt
Pepper og muskatnøtt etter smak
Ellers er det selvsagt fritt frem å smaksette med andre ting du liker, som gulrøtter, ulike krydder, chili, ferske urter osv.

Slik gjør du
Fisken må som sagt være fersk og den må også være iskald. Skjær fisken i biter og ha den i en kjøkkenmaskin med kniver sammen med salt. Kjør det sammen i 15- 20 sekunder. Tilsett resten potetene/potetmosen og bland videre. Ha i resten av ingrediensene og kjør videre til alt er godt blandet. Formes i hendene og stekes på panne på begge sider til de er gjennomstekt og gylne på utsiden. Man kan også steke kakene raskt i panne, legge dem på stekebrett og deretter steke dem i ovnen i ca ti minutter på rundt 200 grader.

tirsdag 1. januar 2013

Nytt år, nye forsetter

Godt nytt år til alle lesere! Har dere noen nyttårsforsetter?


Det føles godt å ha et helt nytt år foran seg - et år som jeg har lyst til å fylle med spennende gjøremål, fine stunder med familie og venner og store matøyeblikk. (Mmmm, jeg gleder meg til rekene i februar, aspargesen i mai, jordbær i juli, norske epler i september og egenprodusert pinnekjøtt til neste jul. Blant annet.) Imidlertid vet jeg også at hverdagen min er preget av kjedelig rutinearbeid, hverdagsslit og masse oppdrageransvar. Med prestasjonsangst og dårlig samvittighet.

Jeg skrev følgende statusoppdatering på Facebook her om dagen:


Har dere nyttårsforsetter, folkens? Jeg hadde fire i fjor, noen vanskelige og et par enkle. For det første skulle jeg ut av min usminkede (bostavelig talt) tilværelse. Gulpeflekkene på skuldrene etter årevis med amming (føltes iallefall sånn) var tross alt borte, så det var på tide å gå inn i en ny og mer glamorøs tidsalder. Check. Jeg skulle si noe fint til iallefall tre mennesker hver dag. Check. Jeg skulle begynne å trene og kanskje redusere noe av vekten som hadde sneket seg på i løpet av de siste årene. Siden januar har jeg syklet, vært på et utall spinningtimer, trent styrke og gått turer. Takk Marianne og resten av de fine folka på Puls. Status er minus 17 kg og god form. Det siste nyttårsønsket mitt var litt mer tricky - nemlig å endre arbeidssituasjonen min. I løpet av året har jeg vært så heldig å få anledning til å krysse av også dette punktet. Og ikke minst fått vært med på den fine, fine boka til Hanne.
Takk alle mann!


Da gjenstår det å pønske ut noen nye forsetter. Eller kanskje ikke? Kanskje det største forsettet skal være å fortsette på den fine veien jeg allerede befinner meg på? Forsette å trene, fortsette å kose meg med god og forhåpentligvis bærekraftig mat i moderate mengder, fortsette å glede meg over at jeg kan løfte, sykle, suse avgårde på ski - rett og slett være aktiv og sprek. Samtidig er det lov å sette seg noen hårete mål, det var vel strengt tatt det jeg gjorde i fjor. Finn din egen mellomting mellom hårete mål og vedlikehold, ikke mer enn at du klarer å holde løftene også etter at januar er et endt kapittel.

Rødkålsalaten er en reprise fra en god stund tilbake. Kanskje du har rødkålrester i kjøleskapet, ellers finnes det garantert i butikken på denne tiden av året. Den inneholder også frisk frukt, eksplosive granateplekjerner, salte pinjekjerner og en enkel vinaigrette.


Tipset er å ha tilstrekkelig av de andre tingene som er i salaten, slik at ikke rødkålen blir for dominerende.

Dette trenger du
Rødkål
Ferske aprikoser (kan eventuelt byttes ut med fersken eller epler)
Appelsin
Granateple
Pinjekjerner
Olje og salt

Til dressingen:
Olje
Saft av lime
Hvitvinseddik
Akasiehonning
Salt og pepper


Slik gjør du
Start med å riste pinjekjernene på svak varme i litt olje og Maldonsalt. Legg de over på et kjøkkenpapir. Saltet vil sitte igjen på pinjekjernene på grunn av oljen. Finsnitt rødkålen og del på tvers, slik at bitene ikke blir for store. Vask og rens aprikosene, skjær de i fire og fjern kjernen. Skjær ut filetene av appelsinen. Rens granateplet. Legg rødkål først i en bolle og ha deretter aprikoser, appelsinfileter, granateplekjerner og pinjekjerner på toppen.

Tips! Del granateplet i to og rens det under vann, enten i en bolle eller i en ren kjøkkenvask. Kjernene vil synke til bunns, de hvite skallet vil flyte. På denne måten renser man granateplet enkelt, samtidig som man ikke spruter rød saft overalt.