torsdag 30. juni 2011

Nei, det er ikke gule bjørkeblader


Nei, det var ikke gule bjørkeblader vi fant på skogbunnen. Eller, det var strengt tatt ikke jeg som fant noe jeg trodde var gule bjørkeblader i skogen, det var en turvenninne med langt mer sopperfaring enn meg.

Det var altså kantareller, noen ganske få og ganske små. Kantareller, gule i fargen, duftende av skogbunn - eller kantarell som enkelte ville kalt det. Uansett et utgangspunkt for verdens minste soppstuing til middag.


Dette trenger du
Kantareller
Sjalottløk
Hvitløk
Godt smør
Fersk timian

Slik gjør du
Rens kantarellene med en liten børste. Rengjør dem forsiktig for jord og sand og skjær av enden av stilken dersom den ser stygg ut. De må ikke vaskes.

Hakk sjalottløk og hvitløk og finhakk timian eller støt den i en morter for maks smak. Brun litt smør i en panne og surr kantarellene, løken, hvitløken og timian raskt i pannen til det er ferdig. Smak til med pepper og eventuelt salt.



Det er nesten så jeg drømte meg ørlite bort i høst og fremtidige viltmiddager i går....

onsdag 29. juni 2011

Dette er ikke en oppskrift


Dette er ikke en oppskrift. Det er bare et tips til hvordan man kan komme unna middager som denne dersom man ikke digger kombinasjonen pannekaker og bacon. Eller til forrett, kveldsmat, snacks, "litt å spise" dersom man er "bittelitt sulten", kvess som det kalles der jeg bor. Jeg hørte om denne retten, som i andre deler av verden går under det svært treffende betegnelsen "smoked salmon properly garnished", av den som muligens har inspirert meg mest på matfronten.


Konseptet er enkelt, slik jeg har forstått det. Røkt laks, helst av ypperste klasse, garnert med diverse. Og det er her man virkelig kan slå seg løs. Kapers, hakket rød løk, syltet agurk, rødbeter, sennep, ruccoula, dill.

Denne gangen ble det SSPG med et tilfeldig utvalg fra kjøleskap og krukker; sitron, tomat, syltet agurk, dill, rødbeter, hakket vårløk, en blanding av halvparten hjemmelaget majones og halvparten Dijonsennep, samt litt focaccia. Skulle veldig gjerne hatt kapers, men det hadde jeg ikke. Anrett pent på tallerkenen og nyt. Gjerne med noe hvitt i glasset. Utsikt anbefales.

Tallerkenen er pyntet med tiriltunge. Jeg har funnet ut at denne blomsten beskrives som anvendbar, men at den av og til kan inneholde mer eller mindre av et cyanogent glykosid, og planten kan derfor være giftig. Derfor har jeg bare pyntet med tiriltunge og anbefaler ingen å bruke denne blomsten i matlaging.

tirsdag 28. juni 2011

Fleskepannekaker


Jeg ga etter for utilbørlig press forleden dag. Det ble fleskepannekaker til middag. Imidlertid måtte pannekakeguttene mine velge én grønnsak hver som de skulle ha sammen med pannekakene. Den ene valgte finhakket vårløk som han drysset over pannekakene, den andre valgte tomatskiver. Den tredje ville ha jordbærsyltetøy som grønnsaken...


Dette trenger du
2 egg
4 dl mel
6 dl melk
en klype salt
1 pakke med bacon
smør til steking

Slik gjør du
Bland sammen ingrediensene. Røren skal svelle i en halvtimes tid før de stekes. Start med å steke baconet. Legg de deretter til side. Stek pannekakene i stekefettet fra baconet. Legg baconet i røren før den er stivnet helt. Stek på begge sider som vanlig.



Serveres veldig gjerne med salat eller andre grønnsaker på siden. Jordbærsyltetøy anbefales ikke.

mandag 27. juni 2011

Bananbrød 2.0

Jeg har laget bananbrød mange ganger tidligere, jeg har til og med blogget om det. Det er en kjærkommen måte å bruke opp tilårskomne bananer på. Det som ellers havner i søppeldunken på grunn av feil farge og konsistens er en viktig ingrediens i kaken som er det perfekte følget til en kopp sterk kaffe. Og jeg maner til besinnelse - her snakker vi om en kake som smaker enda bedre dagen etter - når den er gått opp i en høyere enhet.

Dette er forresten en ekstra luksuriøs utgave - med både nøtter og sjokolade. Det er tross alt sommerferie.

Dette trenger du
2 store egg
2 dl sukker
3 middels store moste bananer + 1 banan til toppen (kan sløyfes)
1 ss crème fraîche
1 ss tyrkisk yoghurt (eller crème fraîche)
1 spiseskje solsikkeolje eventuelt annen nøytral olje
1 spiseskje vaniljeekstrakt eller 2 ts vaniljesukker
4,5 - 5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts salt
1 neve hasselnøtter eller andre nøtter etter smak og tilgjengelig
100 gram lys sjokolade

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 180 grader varmluft. Kle en brødform med bakepapir. Visp egg og sukker til lys og luftig eggedosis. Bland i grovt moste bananer, crème fraîche, yoghurt, olje og vaniljeekstrakt. Sikt mel, bakepulver (og eventuelt vaniljesukker) og salt over blandingen og vend det sammen. Hakk nøttene og sjokoladen og bland det inn i deigen. Ha deigen over i formen og legg en banan i skiver på langs i formen. Stek i midten av ovnen til den er gyldenbrun på toppen, omtrent 50-60 minutter. Prøv dere frem med en skarp kniv i midten av deigen for å se om den er ferdig før dere tar den ut av ovnen.



Er det flere enn meg som er lei av å lese oppskrifter hvor vaniljeekstrakt inngår? Den gode nyheten er at det ikke er vanskelig å lage selv! HER finner dere oppskriften.

søndag 26. juni 2011

Fiskesuppe


Jeg fant en porsjon fiskekraft i fryseren. Skikkelig kraft fortjener god mat, og her er suppen jeg hadde med til middag til foreldrene mine i dag. Jevnet med eggeplommer og aïoli. Man må altså lage aïoli først, med det er det definitivt verdt. Jeg er tilbøyelig til å si at det er det samme hva slags fisk man har i, bare den er fersk. Og den aller, aller beste er den man har fisket selv.



Dette trenger du
Olivenolje
1 liten purre
1 løk
4 cm appelsinskall
2 ts fersk timian
1,5 l fiskekraft
1 fennikel
3 gulrøtter
2 laurbærblad
Fisk etter smak og tilgjengelighet, 500-700 gram
2 eggeplommer
Aïoli av ca én eggeplomme
Salt og hvit pepper
Sitron
Bladpersille



Slik gjør du
Ha hakket løk og purre i en kjele med litt olje sammen med appelsinskall og timian. Surr til løken blir blank. Tilsett kraft, laurbærblad, fennikel og gulrøtter i litt store skiver og la det småkoke i noen minutter. Ovnsbak fisken eller la den trekke i kraften til den er ferdig. Fisk opp stykkene og legg dem tilside. Ta også ut laurbærbladene og appelsinskallet. Pisk aïolien sammen med eggeplommene og ha deretter i en øse suppe og pisk videre. Ta suppekjelen av platen og rør forsiktig inn blandingen. Varm deretter opp suppen under omrøring. Vær forsiktig med temperaturen så ikke eggeplommene stivner. Smak deretter til med salt, pepper og sitron. Server suppen med fiskestykkene med et godt dryss med bladpersille over, gjerne med nybakt brød og mer aïoli.



Aïoli

Dette trenger du
3 eggeplommer
3 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
1 ts Dijonsennep
Saft fra 1/2-1 sitron
2-3 fedd hvitløk

Slik gjør du
Eggeplommene og oljen må være romtempererte for å unngå at majonesen skiller seg. Pisk eggeplommene sammen med sennepen til de er litt stive. Hell oljen dråpevis eller i en tynn, tynn stråle i eggeplommene under pisking. Det skal etter hvert bli til en stiv masse. Smak til med sitronsaft eller eventuelt hvitvinseddik. Tilsett tilslutt 2-3 fedd revet hvitløk.

lørdag 25. juni 2011

Egg og bacon

Dagens kveldsmat ble egg og bacon. Godt og lettvint etter mange mil på veien. Egg og bacon er dessuten frokostfavoritt hos alle guttene mine, både store og små. Jeg kjøper gjerne bacon fra Grøstad gris eller hos byens slakter, men dessverre har jeg kun unntaksvis tilgang til det. Øvrige ganger kjøper jeg Gildes tørrsaltet helsprøtt bacon. Uansett å foretrekke dersom man ikke får tak i spesialprodukter.

Eggene lages med inspirasjon fra speilegg vi fikk i Spania for noen år siden; med tynne skiver av hvitløk over egget. Ha gjerne en liten klase tomater i panna når du begynner med baconet, det er godt tilbehør.


Dette trenger du
Egg, fra egne høner eller økologiske (Jeg skriver litt om dyrevelferd HER, og i særdeleshet økologisk hønsedrift.)
Bacon
Tomatklase
Godt brød, gjerne nybakt focaccia

Slik gjør du
Legg tomatklasen i pannen med en gang og la den ligger der mens både bacon og egg stekes. Stek bacon på middels sterk varme. Jeg liker baconet når det er sprøtt og godt stekt. Bruk fettet fra baconet til å steke eggene i. Legg skiver av hvitløk over egget. Sett ned varmen og la det steke lenge på svak varme. Da får man helt stiv hvite, samtidig som plommen er bløt.

Serveres med brød til.


Anbefales både til kveldsmat, dersom man har behov for kraftig frokost, til lunsj eller rett og slett til middag en travel dag.

fredag 24. juni 2011

Ferietid og alt i ett


Det er ferie! Deler av familien reiser til yndlingsstedet i morgen og mange ukers ferie står for døren. Innspurten har vært travel, men gulroten er mange late morgener å glede seg til, samvær med foreldre som dessverre ikke bor nærme nok i hverdagen, gutter i vannet hele dagen, brune ben og hvite lugger. Og for ikke å glemme morgenkaffen på trappa akkompagnert av måker og terner. For ja, ternene er endelig tilbake. De har vært fraværende i mange år, og årets markante økning av den morsomme og effektive fiskeren tilskrives vår vellykkede minkfangst i fjor. Hadde vi bare vært like våkne som terna selv, hadde vi oppdaget at vi kunne innkassere et firesifret beløp for alle halene. Men, det viktigste er at en av de truede fugleartene langs kysten faktisk glimrer med sitt nærvær - hvertfall helt lokalt.

Jeg tipper det blir en del grillmat i sommer. (Jeg har forresten advart mannen min; en dag kommer jeg hjem med en kullgrill - samma hva han sier om plass og tid!) Da jeg var liten var pappa grillkonge. Lenge før grilling ble allemannseie og man fikk kjøpt grill i alle slags varianter i alle slags butikker, ble den ene delen av terrassen satt av til grill hos oss. Og grillen var en gammel og gigantisk støpejernsgryte med spesialtilpasset rist. Der tryllet han frem det ene deilige måltidet etter det andre. Saftige entrecoter fra Kragerøs beste slakter, lammekoteletter, pølser, blåskjell, poteter, grønnsaker og fisk. Nå er utstyret oppgradert kan man si, men fremdeles sørges det for super mat til den gode samtalen og alt som raust skjenkes i glassene.

Istedet for bakte poteter på kullet lager jeg stort sett poteter i ovn, eller saltbakte poteter som jeg har skrevet om tidligere.

[Et forsøk på oppskrift]
Og jeg nøyer meg ikke alltid med å ha poteter i ovnen. Om formen er stor nok, kan man både ha løk, tomater og fennikel i. Samt en mengde andre ting, selvsagt. Hva enn hjertet begjærer.

Her har jeg startet med tomatene. Langtidsbakt dem på 100-150 grader i flere timer om nødvendig. Lavere temperatur krever lenger steketid, naturlig nok. Deretter har jeg bakt potetene og løken, og tilslutt fannikelskivene (som ble litt for godt stekt den gangen bildet ble tatt, selvom de smakte godt). Bruk gjerne friske urter, både timian og rosmarin er godt til dette. Litt Maldonsalt og nykvernet pepper.



Det er sommer. Og det slo meg idag at det naturlig nok ikke er lenge til høsten. Ikke lenge til boxermajoren i huset har hatt sin ellevte sommer på øya, ikke lenge til vi skal presse eplesaft, ikke lenge til jakten. Men aller først har vi et hav av ferie foran oss, vi har uendelige uker med saltvannshud og kronisk skitne barbent-tær, vi har snekkelyd og sjølukt, hegrelyd og...grillmat...grillmat!... mellom oss og høsten. (Men som den observante leser muligens har fått med seg, er jeg mest opptatt av tilbehøret når man griller. HER kan dere trykke dersom dere er nysgjerrige på tilbehøret mitt.)

God fredag! Verdens beste dag!

onsdag 22. juni 2011

Granskuddsirup

Egentlig er det for sent å lage granskuddsirup etter at solen har snudd, iallefall på Sørvestlandet. I år plukket jeg granskudd i begynnelsen av mai og kokte sirup da. Ettersom jeg har fått noen henvendelser på det første innlegget jeg skrev i fjor om denne karakteristiske sirupen som sies å inneha en rekke medisinske egenskaper, supplerer jeg med dette innlegget. Litt mer utfyllende, samt litt om hva jeg har brukt granskuddsirup til.

Granskuddene må plukkes når de er nye. Det vil si de må ikke ha begynt å sprike, da er de angivelig bitrere på smak. Granskuddsirup skal virke legende for sår hals og hoste. Tilsett litt i teen dersom du har vondt i halsen. Jeg har oppbevart granskuddsirup veldig lenge i kjøleskap. Som annen sirup, har den lang holdbarhet, og dersom den sukrer seg er det bare å varme den sakte opp over vannbad.



Dette trenger du
Helt ferske granskudd
Vann
Sukker

Slik gjør du
Mengde sukker avhenger av hvor mye granskuddavkok man får. Start derfor med å ha alle granskuddene i en kjele og hell over vann til det dekker og vel så det. La det småkoke i ca en halv time. Sil væsken gjennom et klede. Nå er avkoket grønngult i fargen, det vil si det ser lite delikat ut. Finn ut hvor mye væske det er og tilsett to deler sukker til tre deler avkok. Det vil si dersom du har ni dl avkok, skal det tilsettes seks dl sukker. La det småkoke videre på svak varme. Rør av og til og pass på at det ikke brenner seg. Etterhvert skal sirupen tykne og endre farge. Først til lys rosa og deretter til mørk rosa eller burgunder - litt avhengig av hvor lenge den koker inn. Denne gangen kokte jeg inn i nærmere to timer og sirupen ble dypburgunder på farge - slik som vist på bildene.

Jeg har servert granskuddsirup over blåmuggost, jeg har hatt den i viltsaus og som smakstilsetning i både brød, iskrem og muffinsfrosting. Det aller mest vellykkede er nok granskuddvinaigretten som jeg laget til en salat som det snart kommer oppskrift på her på [kjøkkentjeneste]. Fortell meg gjerne hva dere bruker granskuddsirup til eller hva dere kan tenke dere at det passer til!

Det morsomme med granskuddsirup er at man på visse tider av året kan sanke inn råvarene helt gratis. Ikke bare gratis, enhver skogsforvalter - med mindre det dreier seg om et julegranfelt - vil være glad for at man begrenser veksten av grantrærne (tror jeg...). Jeg ser iallefall ingen grunn til å være varsom når jeg plukker granskudd. Det går imidlertid nokså fort og man har raskt en liten pose som tilslutt blir til noen dl sirup.

I tillegg til å bruke granskuddsirup i mat, har jeg nå også skaffet meg noen små glassbokser som er ypperlige å fylle med litt sirup til små gaver.

søndag 19. juni 2011

Porsdram - del 2

Da har porsblader og 60% sprit stått på kjøkkenbenken og godgjort seg siden onsdag. Idag silte jeg blandingen og tynnet ut med mer sprit og litt vann. Testdrikkeren kunne rapportere om en litt uferdig og skarp smak, men jeg håper noen måneders oppbevaring på tørt og mørkt sted skal gjøre sitt for at smaken utvikler seg i positiv retning.

Så langt har dette vært fremgangsmåten. Oppdatering følger etter testsmaking nummer to.
Dette er essensen slik den blir uoppblandet.
Dette trenger du
Porsblader, 1-2 dl
5 dl 60% sprit
2 dl vann

Slik gjør du
Rens porsbladene og legg de over på en boks man kan lukke helt. Hell over rundt to dl sprit og bland. Dette skal ligge noen dager, slik at man får en essens med mørk grønn farge. Oppbevares på kjøkkenbenken, men ikke i direkte sollys. Sil spritblandingen gjennom et kaffefilter eller et klede. Dette skal igjen blandes ut med 3 dl sprit (resten av flasken) og 2 dl vann. Hell over på ren flaske og sett mørkt og forholdsvis kjølig.

Dette er mengden sprit og vann som jeg testet ut og som det foreløpig er vanskelig godkjenne som det endelige blandingsforholdet. Planen er å smake seg frem når den har fått godgjort seg litt i kjelleren.

Om det er noen mattegenier der ute som kan fortelle meg hvor høy spritprosenten ble på det endelige resultatet, blir jeg hoppende glad og spanderer gjerne et glass med porsdram. Merk at de to dl med sprit som brukes til å lage porsessensen ikke er fullt to dl når den prosessen er ferdig. Litt av det forsvinner ut med bladene.


Her er første del om Pors - myrica gale.

fredag 17. juni 2011

Kvalitet og kvantitet

Det er to ting som gjelder når vi har med norske jordbær å gjøre; kvantitet og kvalitet. Av og til er det rett og slett kombinasjonen av mye og bra som er det eneste rette. Vi innledet årets norske jordbærsesong i går. Med den hurtigste isen man kan tenke seg. Ikke egentlig is da, men på en måte luksus-utgaven av en smoothie. Basert på frosne bær, tilsatt litt melis og litt fløte. Sammen med smoothiisen ble det servert mengder med jordbær, norske smakfulle og etterlengtede jordbær.

Dette trenger du
Frosne bær
Melis
Fløte
Biola med bær
Friske jordbær til servering

Slik gjør du
Ha alt i en blender. Trykk på knappen og la treskeverket gå til konsistensen er silkemyk. Serveres umiddelbart med ferske jordbær ved siden av.


Jeg havner stadig i diskusjoner om man skal vaske jordbærene eller ikke. Mange hevder at jordbær ikke bør vaskes fordi de da mister sin friskhet. Selv klarer jeg ikke fri meg fra tanken om at jordbærplukkere antakeligvis arbeider under ikke så altfor strikse hygieneforhold, så her blir bærene alltid vasket. De får et raskt dykk i kaldt vann og deretter legger jeg dem i et dørslag for avrenning.

Vasker du jordbærene?

torsdag 16. juni 2011

Pors - myrica gale - del 1

Pors (myrica gale) er en planteart som vokser i myrområder langs kysten av Norge helt opp til Helgelandskysten. Den dufter sterkt aromatisk og sies å inneha en rekke medisinske egenskaper. Blant annet nevnes det at den virker sårhelende, blodstillende, urindrivende og magestyrkende. Pors kan brukes i beskjedne mengder i mat, men den egner seg best til å smaksette sprit eller øl.
[kjøkkentjeneste] foretrekker vin dersom alkoholholdig drikke skal inntas. Likevel var det fristende å forsøke å finne ut hvordan man skulle lage dram smaksatt med den sterkt duftende planten pors, ettersom jeg på tur hadde plukket med meg en stor bunt. Jeg ble dessuten tipset om at pors er smakstilsetningen i brennevinet Faun. Som sagt så gjort, og nå står det et glass med porsblader og seksti prosent på kjøkkenbenken.

På nettet finner man det meste, også diverse informasjon om pors, eller Myrica gale om du vil. Flere steder anbefales det at man bruker hannrakler når man skal smaksette brennevin, men også blader kan nyttes. Jeg hadde allerede konsentrert meg om å plukke bladene, så det ble utgangspunktet for meg.

Dette trenger du
Sprit 60%
Prosblader, tørket en dag eller to


Slik gjør du
Legg blader i et kjøkkenglass og hell over sprit. Dette skal stå noen dager, og deretter tynnes ut.


Siden jeg befinner meg i fase 1 med et glass med blader på spirt på kjøkkenbenken, nøyer jeg meg med å skrive To be continued.

Uansett har jeg fått kjenne den deilige og nesten rensende duften av pors de siste dagene. Det som ble til overs satt jeg i en liten krukke på stuebordet til pynt. I tillegg til at det ser fint ut, skal porsen angivelig holde insektene borte.

Pors til pynt på stuebordet.


Her er andre del om Pors - myrica gale.

onsdag 15. juni 2011

Tre skjønnaser

Fire egg ble til tre kyllinger i helgen. Nydelige små nøster, spraglete gule og sorte, samt en brun liten ball. Hanen Kjell kan nok ikke forklare seg vekk fra denne lille skjønne klumpen.




Høner ligger på egg i 21 dager før de klekkes. Det skal gå ganske nøyaktig tre uker, så dersom det ikke er noen kyllinger etter 23-24 dager bør eggene fjernes fra høna som ruger. Det går også an å lyse gjennom eggene på et tidligere tidspunkt for å se om det er noe i dem.

Hos oss ble det i løpet av den siste uka liggende to høner på eggene. Sjefshøna, den svarte, har vært den mest rugevillige hos oss. Imidlertid ser det ut som hun har oppdratt sin surrogatdatter ganske godt, for også Gråen la seg tålmodig på eggene den siste tiden. Gråen er litt over året og begynte å legge egg for noen måneder siden. Det er visst ikke uvanlig at en ser den type oppførsel hos yngre høner, så jeg har bare latt begge ligge.



Vi har anskaffet oss automatisk dør til hønsehuset. Det går opp og ned etter tidsinnstilt ur. Veldig praktisk, siden vi ikke åpner døra til huset før det er morgen....for mennesker.

tirsdag 14. juni 2011

Chili- og urtemajones


Majones er godt. Majones med en eller annen form for smakstilsetning kan være enda bedre. Chili- og urtemajones ble til da jeg laget istand grillmiddag i helgen som var. Det passet både til kjøttet og til de saltkokte potetene vi hadde til.

Grunnoppskriften har jeg kopiert fra et tidligere innlegg, og jeg gjentar oppfordringen til de som ennå ikke har forsøkt å lage majones. Det smaker godt, dessuten har jeg erfart at det også kan være sterkt avhengighetsskapende.

Dette trenger du
3 eggeplommer
3 dl solsikkeolje
1 ts Dijonsennep (Jeg pleier å bruke Maille Dijon Original)
Saft fra 1/2-1 sitron
2-3 fedd hvitløk
1 chili
1-2 spiseskjeer fersk hakket timian



Slik gjør du
Det er viktig at eggeplommene og oljen er romtempererte for å unngå at det skiller seg.
Begynn med å piske eggeplommenene med en ballongvisp. Tilsett sennepen. Hell oljen dråpevis (eller i en tynn, tynn stråle) i eggeplommene mens dere pisker i vei. Det skal etterhvert bli til en stiv masse, og når halvparten av oljen er tilsatt kan man øke mengden noe. Press tilslutt en halv sitron og pisk saften inn i majonesen. Tilsett tilslutt 2-3 fedd revet hvitløk, finhakket chili (uten frø) og finhakket timian. Bruk gjerne morter for å optimal smak fra timian.

mandag 13. juni 2011

Grillkliss

Noen hadde klart å overtale den nokså restriktive pappaen sin til å kjøpe Gigantiske Marshmellows på vei til hytta i helgen. Muligens med tanke på at vi endelig skulle gjennomføre forsøket vi har tenkt på lenge som går ut på å gi guttene fri tilgang til sukker en hel kveld. Hypotesen var selvsagt at de skulle få fullstendig avsmak på godteri etter en real sukkeroverdose.
Forberedelsene startet tidlig på formiddagen med spikking av grillspyd. Og for å legge forholdene til rette for et vel planlagt og skikkelig gjennomført forskningsprosjekt, laget jeg sjokoladesaus til å dyppe den grillede galskapen i.

Grillede marshmellows har en tendens til å ende opp som forkullede sukkerbiter på grillspyd traktert av utålmodige barnehender. Når den verste sukkersulten har gitt seg, klarer imidlertid de fleste å vente til den litt gelatinaktige sukkerklumpen har omdannet seg til fløyeslmykt og varmt skum. Det er nesten så jeg drister meg til å kalle det molekylær gastronomi.


Uansett. Det ble grillet og spist, dyppet og hentet nye fløyelstopper. Lykkelige hvin ble etter en og en halv pose marshmellows erstattet med tilfredse sukk. Dessverre uten tegn til uvelhet eller noe som ga uttrykk for at de ikke var klar for en ny omgang med marsmellowsgrilling - i morgen. Det har ubønnhørlig gått opp for oss at det var lite hold i hypotesen.


Om du vil teste ut det samme, kan jeg ikke love at det vil medføre marshmellowsgrillenekt for fremtiden. Det jeg imidlertid kan love dere, er fornøyde barn med usedvanlig høyt aktivitetsnivå unormalt lenge etterpå.

Dette trenger du
Til sausen:
Et par dl fløte
1 plate sjokolade 70 %
1 plate hvit sjokolade

Marsmellows
Grillspyd, helst hjemmespikkede
Bålpanne
Vaskeklut


Slik gjør du
Varm forsiktig opp fløte og sjokolade og rør godt sammen. Ha det over i en bolle og sett det på et sted der det ikke gjør noe om man søler.
Tre marsmellows på grillspyd og ha tålmodighet mens de grilles - helst over glør.
Dypp i sjokolade og trykk i fjeset.

Vaskekluten vris opp i varmt vann og brukes når magen og fjeset er fullt.

Full konsentrasjon over herligheten.




Noen er tålmodige nok til å oppnå perfeksjon.


Det er varmt rett ved grillen.


I et ubevoktet øyeblikk kastet den ene av de firbente seg over sjokoladesausskålen. Rampestreken ble straks avslørt og sausen skiftet ut, men den andre kikket misunnelig på ungenes sjokoladetrut resten av kvelden. Og slurpet i seg restene som rant ned på bakken.

søndag 12. juni 2011

Brødkrutonger og tomatsalat

I skrivende stund er det kveld, stille på fjorden og vi sitter rundt bålpannen på terrassen. Vi har grillet til middag, og som jeg tidligere har skrevet er jeg ingen hardcore griller. Her satset det på tilbehøret, og da trenger man heller ikke de store mengdene med kjøtt pr. person.


Siden sommer- og grillsesongen definitivt er innledet, kommer det en egen etikett med Grilltilbehør. Håper det kan bidra til at det blir lettere å manøvrere seg rundt på [kjøkkentjeneste].

Vi hadde rester av focaccia etter frokost, dermed ble det brødkrutonger i salaten i dag. Når man baker brødet selv, blir man gjerrig på restene, merker jeg. Jeg strekker meg til å gi hønene gammelt brød, men foretrekker å bruke det selv. Her er en oppskrift på velsmakende brødkrutonger som smaker godt både til suppe og på toppen av salat. I dag hadde jeg dilla på dill, men i prinsippet kan hva som helst brukes.


Dette trenger du
Brødrester, gjerne landbrød
Fersk dill
Smør
Hvitløk
Eventuelt pepper


Slik gjør du
Skjær brødet i terninger. Brødterningene stekes i smør i en panne. Tilsett hakket fersk dill og revet hvitløk. Vend godt slik at brødet suger til seg smør og smakstilsetninger. Ha pannen i ovnen på rundt 75 grader varmluft til brødkrutongene er tørre.

Brødkrutongene ble servert i en salat med tomater og skivet sjalottløk. Jeg ringlet over litt god olivenolje og noen dråper balsamicoeddik og hadde mer fersk dill på toppen.

lørdag 11. juni 2011

Salat til lunsj eller som tilbehør til grillmat

Det er pinseaften i dag og vi gleder oss til å få besøk på hytta. Vi innleder grillsesongen, og selvom jeg ikke er av de mest hardcore grillerne, setter jeg pris på et godt mørnet stykke entrecote kjøpt hos Brødrene Brubakken i Kragerø.



Dette er imidlertid bare en oppskrift på en salat med couscous. Noe som egner seg som tilbehør til grillmat, både kjøtt og fisk, dessuten er det veldig godt til lunsj dagen etter.

Dette trenger du
Couscous eller bulgur
Olivenolje og smør til couscousen
Saft av sitron eller lime
Tomater
Vårløk eller rødløk
Masse frisk koriander
Bladpersille
Salat, for eksempel ruccola, bladspinat, feltsalat

Det er selvsagt fritt frem for absolutt alt man ønsker seg av godsaker i denne salaten, dette er bare et forslag og akkurat sik jeg laget den for noen dager siden.



Slik gjør du
Tilbered couscous etter anvisning på pakken. Ha gjerne i litt sitron i vannet når den sveller. Vask og hakk alle grønnsakene og urtene og bland det med couscousen når den ennå er litt varm. Server med kokt egg og hjemmelaget tzatziki.