fredag 30. juli 2010

Formbrød

Dette er et slags formbrød med salte smakstilsetninger. Lages med bakepulver og smaker godt til for eksempel hjemmelaget tomatsuppe, som jeg serverte det til i går.

Oppskriften er opprinnelig fra Maison Mat og vin.


Dette trenger du
210 gram hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt (justeres nedover dersom du bruker for eksempel oliven som er ekstra salt)
4 romtempererte egg
0,6 dl olivenolje
120 gram (1,2 dl) matyoughurt
Frisk timian og bladpersille
50 gram nøytral ost
150 gram fetaost
100 gram soltørket tomat på olje, grovt hakket
40 gram oliven uten steiner, grovt hakket

Slik gjør du
Pisk egg til eggedosis og ha i matyoghurt og olivenolje. Bland sammen mel, salt og bakepulver, og bland forsiktig eggemassen inn i det tørre. Tilsett resten og rør så lite som mulig. Ha deigen i en form og stek i 180 grader i ca 40 minutter.

Dette smakte godt sammen med suppe, og kan tenke meg at det er like vellykket sammen med for eksempel en omelett eller lignende.

Brownies med bringebær

Det finnes mange browniesoppskrifter. Denne har jeg prøvd ut noen ganger, og jeg er veldig fornøyd - vel og merke når jeg ikke glemmer den i ovnen. Jeg anbefaler dere derfor å være litt forsiktig med steketiden, og sjekke underveis.


Dette trenger du
360 gram smør
8 dl sukker, gjerne en del brunt
200 gram mørk sjokolade
8 egg
4 dl hvetemel
2-3 dl kakao
en skvett espresso
1 ts salt
1 boks valnøtter

Slik gjør du
Smelt smør i en stor gryte og ha i sukker. Småkok massen på lav varme mens man rører til det blir lysebrunt i kanten. Ha i smeltet kokesjokolade (jeg har hatt i sjokoladen og latt den smelte med smøret, og det har også fungert). Avkjøl deretter litt og ha i ett egg av gangen mens man rører godt og espressoen. Ha til slutt i alt det tørre og grovhakkede valnøtter.

Alt helles over i en langpanne kledd med bakepapir. Stekes i 160 grader i ca 45 minutter.

Jeg serverer ofte med et tynt dryss med melis. Dersom jeg får tak i bringebær, blir de lagt på toppen.

Denne kaken er også servert i ministykker i munnfullstørrelse på fingermatfest. Smart hvis man skal basere seg på servering som ikke trenger tallerkner.

tirsdag 27. juli 2010

Hjemmelagde knekkebrød

Svigermoren min har vært på besøk. Hun har laget en stor porsjon knekkebrød til oss.

Dette trenger du
2 dl sammalt grov rug
2 dl solsikkebfrø
2 dl små havregryn
2 dl havrekli
2 dl kruskakli
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
2 ts salt
7 dl kaldt vann

Slik gjør du
Deigen skal svelle minst en halv time. Deretter skal den fordeles i tynt lag på tre bakeplater med bakepapir.
Stekes i 30-40 min i ca 160-180 grader varmluft. Etter 10 minutter steketid, lager man spor i deigen med pizzakniv så de blir lettere å brekke i fine knekkebrødbiter når de er ferdigstekt.
Tørkes tilslutt én time på 100 grader med døren på gløtt.

Dette har vært frokost noen dager; vidunderlige knekkebrød med Kviteseidsmør og geitost fra Tinn i Telemark. Med hjemmelaget eplesaft til. Knekkebrød skal definitivt bakes når vi er tilbake i hverdagsrutinenene.

Vi lager eplesaften selv. Det er knyttet en del spenning til årets eplesesong. Trærne våre er gamle og det virker som vi får epler annethvert år. I fjor måtte vi ty til snille naboer, så i år håper vi på storhøst. De siste årene har vi uansett eplehøstkvalitet laget eplesaft med presseutstyr fra Dansk Hjemmeproduktion. Høyst sannsynlig kommer det innlegg om dette etterhvert. Enten det blir epler fra egen hage eller epler fra snille naboer.

søndag 25. juli 2010

Lakselefser på tur

En slager på båttur denne sommeren har vært lakselefser. Jeg bruker rett og slett tortillalefser, smører med snøfrisk, legger på et lag med god røkelaks, noen sjarlottløkringer og masse dill.

Serveres med lav bris i håret og hav i horisonten.

torsdag 22. juli 2010

Smått og søtt

Jeg er ganske glad i søte ting. Etter at jeg begynte å spise skikkelig hjemmelaget mat har jeg imidlertid registrert at jeg har et langt mindre søtbehov enn jeg hadde tidligere. Om det skyldes at jeg får i meg flere næringsstoffer og fyller magen med ordentlig mat vites ikke. Uansett merker jeg at jeg aldri har behov for å gjøre dypdykk i godtedisken lenger. Hvertfall ikke den godtedisken som burde vært merket med dødningehoder på grunn av mengde kunstige tilsetningsstoffer.

Likevel er det godt å fullføre et godt måltid med en liten søt dings. Her er oppskrift på valnøttmarengser. Dette lager jeg relativt ofte, også fordi det er en ypperlig ting å lage når jeg har eggehviter til overs etter majonesproduksjon.



Slik gjør du
Pisk eggehviter stive. Deretter tilsettes halvparten brunt og halvparten hvitt sukker, tilsammen omtrent 50 gram pr. eggehvite. Valnøtter knuses med neven og ristes i panne, avkjøles skikkelig og piskes inn i marengesen.
Lag topper på stekebrett med bakepapir, stek på lav varme - ca 100-120 grader - i ca halvannen time. Jeg har funnet ut at det hos meg fungerer best å ikke bruke varmluft, men jeg er litt forsiktig med å anbefale noe for andre.

Dette smaker himmelsk til kaffen etter et måltid hvor dessert blir for kraftig.

Og når som helst ellers.

Anbefales dessuten også for de som ikke drikker kaffe.

onsdag 21. juli 2010

Bourride - fransk fiskesuppe

Strandkrabbekraften ble et godt utgangspunkt for bourride - fransk fiskesuppe - som jeg laget for noen dager siden.

Bourride er en fiskesuppe som nesten virker kremet, selvom det bare er egg som skal tilsettes. Oppskriften har jeg fått av en venninne, og gjengis med tillatelse fra henne.


Dette trenger du
Olivenolje
1 stor purreløk, hakket
1 stor løk, hakket
4 cm appelsinskall, uten det hvite
1 ts tørket timian
3 l fiskekraft
1 fennikel, i terninger
4-5 gulrøtter, i terninger
2 laurbærblad
1 kg skinn- og benfri fiskefilet (bruk gjerne flere ulike fiskeslag), i store stykker
4 eggeplommer
Aïoli av to eggeplommer
Salt
Nykvernet hvit pepper
Sitron

Bladpersille

Slik gjør du
Surr purre, løk, appelsinskall og timian i litt olivenolje i en stor kjele til løken blir blank. Tilsett kraft, fennikel, gulrøtter og laurbærblad, kok opp, og la småkoke i 5 minutter. Ta kjelen av platen, ha i fisken, og la den trekke til den blir gjennomkokt. Ta opp fisken, del den opp i mindre biter, og hold den varm på et serveringsfat. Fisk ut laurbærblad og appelsinskall, og kok opp suppen på nytt. Pisk eggeplommene med halvparten av aiolien og en øse suppe. Ta suppekjelen av platen, og rør inn eggeplommeblandingen. NB! Suppen må ikke koke, da vil eggeplommene koagulere. Smak til med salt, hvit pepper og sitron. Strø finhakket persille over fisken. Sett fisken og suppen hver for seg på bordet. La gjestene først få forsyne seg med fisk, og deretter med varm suppe som helles over. Server resten av aïolien som tilbehør – den kan gjerne smøres på det ristede brødet, eller man kan eventuelt ha mer i suppen.

Et godt tips er å ha mer aïoli i bakhånd, dette fikk ben å gå på servert sammen med helt fersk focaccia.

tirsdag 20. juli 2010

Romescosaus

Jeg er så heldig å ha en venninne på besøk som har hjulpet meg med middagen i dag. Blant annet har vi laget romescoinspirert saus, en klassisk kald tomatbasert saus fra Katalonia i Spania. Den blir ofte servert sammen med en type grillet vårløk.

I går ovnstørket jeg tomater, og det var det som var utgangspunktet for romescosausen.


Slik gjør du
Tomater og hvitløksfedd (med skallet på) ovnsbakes hele. Skallet på tomatene fjernes og has i en bolle sammen med finsmuldret hvitt brød. I tillegg tilsatte vi hakket bladpersille, sherryeddik, olivenolje, pepper, salt, paprikapulver og litt kayennepepper etter smak.

Dette er godt tilbehør til både kjøtt, spesielt kylling, og fisk.

mandag 19. juli 2010

Strandkrabbekraft

Jeg forsøkte å lokke guttene mine til å fiske strandkrabber i dag. Tanken var at jeg skulle ha mengder med krabber - slik det alltid pleier å være etter at de hvinende av glede har beseiret minst to bøtter og en stor balje med illsinte og evig kjempende strandkrabber. Vanligvis går byttene i sjøen igjen, og vanligvis får jeg den merkelige følelsen av at vi har fanget noe til ingen nytte. Heldigvis overlever de stort sett oppholdet sitt på brygga og lever ubekymret videre etter at de havner i vannet.




Men nå er det andre tider.

Enten er det darwinisme i praksis eller så er det byggevirksomheter ved brygga i fjor. Uansett har det nesten ikke vært en eneste krabbe å spore denne sesongen, og vi måtte utstyre oss med strandkrabbeteine og tillatelse fra naboen om at vi kunne fiske krabber fra deres brygge før vi klarte å klore sammen nok krabber til en liten kraftgryte.

Dette var ikke som i gamle dager, nei. Da jeg var liten og vi lå på brygga med rumpa i været hele sommeren og fanget flere krabber enn vi klarte å telle. Krabbene var det uendelige mengder av.

Vel, vel. Det ble nok krabber til en liten gryte og her er hva jeg gjorde. Kilden er rett og slett litt forskjellige oppskrifter. Noen oppskrifter legger nemlig opp til at krabbene skal fiskes opp av kraftgryten igjen - men dette var vanskelig siden mange av krabbene mistet både klør og bein i møtet med det kokende vannet. Andre oppskrifter legger opp til at krabbene allerede når de skal freses i olje har måttet se døden i øynene. Og det var det mest tricky siden jeg ikke visste hvordan man skulle ta livet av krabber - bortsett fra å legge dem i kokende vann. Og atter andre la opp til at man skulle spise krabbene også.


Her kommer derfor min versjon:

Først freste jeg et par gulrøtter, en liten fennikel, en håndfull sjarlottløk, en bunt bladpersille fra hagen og tre-fire fedd hvitløk i en raus gryte med olje. Deretter hadde jeg i restene av en kartonghvitvin - omtrent et par dl. Det hele kokte litt inn før jeg spedde på med vann, tilsatte litt salt og hadde krabbene i. En etter en, slik at kraften fikk et skikkelig oppkok mellom hver krabbe - sånn at de døde momentant. Deretter fisket jeg alle krabbene opp igjen, klippet dem i to og la de tilbake i kraften. Det hele fikk koke i omtrent en halv time. Så silte jeg kraften, og nå står gryten på ovnen klar til neste etappe.





Hva kraften blir til, kommer i eget innlegg.

søndag 18. juli 2010

Hjemmelaget kjeks

Kjeks befinner seg i den kategorien av ting som ikke er vanskelig å lage, men som jeg tror de fleste velger å kjøpe "fordi det er så lettvint og vi alltid har gjort det". Eller noe sånt. Jeg vet at mange kjekstyper inneholder det ikke så veldig sunne fettet transfett. (Trykk på lenken dersom du vi se googleresultatene av ordet transfett - og velg lesestoff selv.) Man unngår transfettet ved å bake kjeksene selv. En fin bieffekt er at det er utrolig hyggelig å lage kjeks sammen med barna.


Dette trenger du
210 gram hvetemel
210 gram havregryn
150 gram sukker (halvt om halvt med brunt og hvitt sukker)
2 ts bakepulver
175 gram smør
2 spiseskjeer lys sirup (eventuelt honning - som lager en litt mer markant honningsmak)
½ -1 dl vann


Slik gjør du
Melmengden er bare ca-mål. Deigen skal være fast, men ikke for hard. I kjeksene tilsetter jeg gjerne lys sjokolade og valnøtter, hakkede tørkede aprikoser og mørk sjokolade, hvit sjokolade og tranebær eller rosiner og pistasjnøtter. Bland etter egne ønsker og smak. Bland alt det tørr i en bolle og smuldre i smøret. Deretter tilsettes vann, sirup og smakstilsetningene og alt røres til en jevn deig. Jeg pleier bare å blande alt med eltekroken i kjøkkenmaskinen. Rull deigen til en tykk pølse og legg den en times tid i kjøleskapet. Når smøret har stivnet er det lett å skjære deigen i tynne skiver på omtrent en liten cm. Disse legges på stekebrett og settes i ovn som er forvarmet til 200 grader. Senk temperaturen til 175 grader og stek kjeksene i omtrent et kvarter.

lørdag 17. juli 2010

Illsint

Strandkrabbene er illsinte.

Visstnok er de også et godt utgangspunkt for suppe. Vi har derfor kjøpt strandkrabbeteine og planlegger fangst og kokkelering.

Noen som har prøvd å lage strandkrabbesuppe?




fredag 16. juli 2010

Variér med jordbærene

Noen leste kanskje det jeg skrev om Frukt og marengs?

Jeg forsøkte å lage noenlunde det samme med jordbær - også denne gangen på grunn av eggehvitteoverskudd etter at jeg hadde laget majones.


Det ble veldig godt, og her er hva jeg gjorde:

Jeg vasket, renset og delte en raus porsjon med jordbær som jeg la i en mellomstor ildfast form. Deretter laget jeg marengs med fire eggehvitter og 200 gram sukker. Jeg tilsatte et par teskjeer med eplecidereddik for å få seig marengs. Marengsen trykket jeg lett over jordbærene også stekte jeg det hele på 120 grader i ca 20 minutter. Laget med marengs var ikke så tykt, så man må nok teste ut steketiden litt avhengig av mengde marengs. Jeg brukte ikke varmluft denne gangen, og synes det var mer vellykket enn varmluft.

Det hele ble servert med litt jordbær ved siden av for ekstra friskhet.

Prøvesmakerne var veldig fornøyd, og jeg har lovet å lage det samme flere ganger. Måtte jordbærsesongen vare lenge.

torsdag 15. juli 2010

Lettvint krabbesalat

Vi fanget noen krabber for et par dager siden. To stykker - én stor og én liten. 



Tilsammen gav de oss bittelitt krabbekjøtt som sammen med en halv rød chili, saften av en lime og en liten bunt hakket koriander ble til krabbesalat. God på fersk skive med et tynt lag hjemmelaget majones under - til helgefrokost eller som forrett.

onsdag 14. juli 2010

Enklere blir det ikke

Enklere blir det ikke, heller ikke bedre.

Her er enda mer fra garnet vi trakk; fire flyndre. Sprøstekt i smør, etter at de fikk seg en rull i griljermel, salt og pepper. Servert med.....ingenting annet enn gode barndomsminner.

tirsdag 13. juli 2010

Friske sitronmuffins


I dag har vi vært på båttur og jeg laget sitronmuffins som vi hadde med som niste. Lette og raske å lage, men litt styrete å frakte med seg siden glasuren er klissete og seig. Heldigvis smaker de nydelig. De er også raske å lage, siden steketiden bare er 15 minutter.


Dette trenger du
4 egg
2 dl sukker
8 spiseskjeer nøytral matolje
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
Saft og revet skall av en sitron

Slik gjør du
Egg og sukker piskes til eggedosis, oljen røres inn. Tørrvarer has i mens man pisker forsiktig. Ha tilslutt sitronskall og -saft i røren. Formene fylles 2/3 fulle med deig.

Muffinsene stekes i ca 15 minutter på 200 grader. Dette ble til tolv store muffinsformer. Beregn noe kortere steketid dersom dere bruker mindre muffinsformer.

Glasur:
Like deler med philadelphiaost og smør, passende mengde melis og saft av en lime. Piskes sammen og legges på muffinsene når de er avkjølt.

Disse muffinsene kan varieres i det uendelige. Tilsett revet gulrot for å få gulrotmuffins, appelsinsaft og -skall, blåbær, hakket melkesjokolade osv.

søndag 11. juli 2010

Hummerkraft



Som noen muligens har fått med seg, elsker jeg å lage kraft. Jeg tror det er noe med at man bruker ting som stort sett blir sett på som søppel, tilsetter et par ting, lar det koke en stund, og Voilà! så har man et supergodt utgangspunkt for supper og sauser.

Så fremt jeg har tilgang til vann, gryte og komfyr, lager jeg alltid kraft av skalldyrskall. Og siden det som regel er reker vi spiser i den kategorien, har jeg laget mange liter rekekraft i mitt liv. Det kommer helt sikkert innlegg om det senere.

I går fikk jeg imidlertid tilgang til hummerskall. Dessverre fikk jeg ikke anledning til å være med å spise hummeren, men til gjengjeld har jeg en gryte med god kraft i kjøleskapet nå.



Det første jeg gjorde var å steke skallene i komfyren i noen minutter. Egentlig skulle jeg knust skallene først, men det glemte jeg rett og slett. Deretter surret jeg noen fedd med knust og hakket hvitløk i litt olivenolje, fylte opp med skall, noen båter sitron (og litt lime som jeg hadde til overs - ikke nødvendig), en bunt grovhakket selleripersille, litt pepper og salt og en slant hvitvin. Til slutt vann til det dekket skallene.

Det hele kokte en time, så silte jeg av og reduserte ytterligere. Jeg funderer på hva jeg skal bruke kraften til, og har inntil videre sendt ut guttene mine på fisketur.

Trykk på kategorien Kraftkoking for flere oppskrifter på kraft. 

lørdag 10. juli 2010

Leskende i varmen

Jeg har laget peppermynte-iste i dag. Naboen min er snill og har sagt at jeg kan forsyne meg så mye jeg vil fra bedet hennes.



Så nå står det to flasker med iste i kjøleskapet.

Jeg trekker blader og stilker i nykokt vann en stund, kjøler ned og serverer. Enkelt og utrolig godt.







torsdag 8. juli 2010

Frukt og marengs


Dette er en dessert som ble til i dag på grunn av at vi hadde litt frukt til overs. Jeg befinner meg langt fra butikk, og siden vi har utsikter til påfyll av kjøleskap i morgen, tenkte jeg at jeg kunne tømme fruktlageret med god samvittighet. Dessuten måtte jeg bruke opp tre eggehvitter.


Siden jeg forsøkte meg på akkurat dette for første gang i dag, er det ikke en fullverdig oppskrift. Snarere et utgangspunkt. Jeg skal likevel beskrive hva jeg gjorde, slik at man eventuelt kan tilpasse etter eget ønske.


Jeg vasket og skar tre nektariner og tre faste pærer i båter, la i ildfast form og skviset saften av en lime over. Jeg strødde også litt rørsukker over, men tror faktisk ikke dette er nødvendig - siden marengsen er såpass søt.


Deretter vispet jeg tre eggehvitter, hadde saften av en halv lime og 150 gram sukker i. Jeg regner ca 50 gram sukker pr. eggehvitte i marengs. Formen hadde absolutt tålt både mer frukt og marengs, så se an formstørrelsen før du bestemmer deg for mengde. Sukkeret ble tilsatt etter at hvittene var pisket stive, litt etter litt. Tilslutt pisket jeg inn en teskje eplesidereddik for at den skal bli seig under stekingen.

Marengsen ble trykket lett over frukten, og jeg stekte den i ca 50 minutter totalt. Først på 170 grader, som var for sterk varme, deretter satt jeg ned til 120. Jeg har derfor ikke noen ekstakt varmeangivelse, men rådet må være at man får prøve seg frem.

Det smakte iallefall nydelig!

mandag 5. juli 2010

Lett sommerlunsj

Fordelen med å venne seg til å lage mat er at ingenting lenger virker uoverkommelig. Samt - og det er igrunn enda viktigere - man lærer seg etterhvert å "slenge" sammen noe som er enkelt og veldig godt med få ingredienser. Her er dagens sommerlunsj - tilberedt etter prinsippet "man tager hva man haver".

Couscous, tilberedt etter anvisninger på pakken, med litt hakket sjarlottløk, noen delte perletomater, masse bladpersille og litt limesaft og revet limeskall på toppen. Servert med nybakt focaccia og aïoli. Hadde jeg hatt agurk ville det definitivt også fått sin plass på tallerkenen.