torsdag 17. februar 2011

Lun og fargerik byggrynssalat

Her er deler av gårsdagens middag. En lun byggrynssalat som krever litt planlegging, men som definitivt er verdt det. Siden jeg tidligere har skrytt av hvor enkelt det er å bløtelegge og koke byggryn og fryse ned i porsjonspakninger, hadde jeg ferdig byggryn til bruk. Bortsett fra grynene, har ikke salaten mange ingredienser, og det er selvsagt fritt frem til å tilsette andre ting som du liker. Imidlertid likte jeg enkelheten i denne retten med nokså begrenset innhold blandet med kokte byggryn.


Dette trenger du
Til salaten:

Bygggryn, bløtlagt og kokt etter anvisning på pakken
Ovnsbakte rødbeter - eller én stor, som jeg brukte
Olivenolje
Hvitløk
Fersk timian
Ovnsbakte gulrøtter
Rødløk
Saft av en halv sitron
Bladpersille
Grønne bønner

Til vinaigretten:

3 deler olivenolje
1 del hvitvinseddik
Litt honning
Salt og pepper etter smak

Slik gjør du
Dette er som sagt en salat som krever litt forberedelse, siden byggrynene skal koke og grønnsakene skal ovnsbakes. Men det er vel verdt strevet. Forbered byggrynene etter anvisning på pakken.
Vask og skrell rødbetene og skjær dem i forholdsvis tynne staver. Ha aluminiumsfolie i en ildfast form og legg rødbetene på folien. Brett den opp på kanten, slik at du kan helle over litt sitronsaft og olje uten at det renner ut. Riv et par hvitløksfedd over rødbetene og bland det sammen. Salte og pepre litt. Ha i litt fersk timian om du har det. Pakk folien sammen med en brett øverst, slik at det er lett å løse det opp når du skal teste om rødbetene er klare. Sett de inn i ovnen på 180 grader varmluft. Gulrøttene skrelles og skjæres i staver og has i folie, slik som rødbetene. Ringle litt olje over. Legg de inn sammen med rødbetene når de har stått inne i omtrent 30 minutter. Gulrøttene bakes raskere, derfor legger jeg dem inn i ovnen på ulikt tidspunkt. Sjekk grønnsakene underveis. Rødbetene tok det ca en time å bake. Da var de myke nok, men likevel med litt tyggemotstand. Rødbeter om sommeren og tidlig høst trenger ikke så lang tid i ovnen. Lag vinaigretten mens grønnsakene er i ovnen. Bland alle ingrediensene og pisk godt.
Bønnene skal deretter renses og kokes i ett minutt. Ha de deretter over i en kjele med rennende kaldt vann, slik at kokeprosessen stopper opp. Da blir de perfekte i konsistensen.
Helt tilslutt blandes passende mengde med vinaigrette med byggryn. Løken skal skjæres i tynne skiver og has i sammen med resten av grønnsakene. Ikke bland og styr for mye, da vil alt få samme farge som rødbetene. Bland inn hakket bladpersille og server, enten som en god lunsjrett - som jeg skal bruke restene til i dag, på et tapasbord, som tilbehør til kjøtt eller fisk eller rett og slett som en ekstra god kveldsrett.

2 kommentarer:

 1. Mmmm....ser kjempegodt ut:)

  Elsker rødbeter, så dette blir noe å prøve ut på eget kjøkken.

  Hilsen
  Annica

  SvarSlett
 2. Passet perfekt i dag, men siden jeg ikke hadde ferdige byggryn, laget jeg med couscous og serverte varm/lun. Ble helt nydelig. Takk!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.