onsdag 22. juni 2011

Granskuddsirup

Egentlig er det for sent å lage granskuddsirup etter at solen har snudd, iallefall på Sørvestlandet. I år plukket jeg granskudd i begynnelsen av mai og kokte sirup da. Ettersom jeg har fått noen henvendelser på det første innlegget jeg skrev i fjor om denne karakteristiske sirupen som sies å inneha en rekke medisinske egenskaper, supplerer jeg med dette innlegget. Litt mer utfyllende, samt litt om hva jeg har brukt granskuddsirup til.

Granskuddene må plukkes når de er nye. Det vil si de må ikke ha begynt å sprike, da er de angivelig bitrere på smak. Granskuddsirup skal virke legende for sår hals og hoste. Tilsett litt i teen dersom du har vondt i halsen. Jeg har oppbevart granskuddsirup veldig lenge i kjøleskap. Som annen sirup, har den lang holdbarhet, og dersom den sukrer seg er det bare å varme den sakte opp over vannbad.Dette trenger du
Helt ferske granskudd
Vann
Sukker

Slik gjør du
Mengde sukker avhenger av hvor mye granskuddavkok man får. Start derfor med å ha alle granskuddene i en kjele og hell over vann til det dekker og vel så det. La det småkoke i ca en halv time. Sil væsken gjennom et klede. Nå er avkoket grønngult i fargen, det vil si det ser lite delikat ut. Finn ut hvor mye væske det er og tilsett to deler sukker til tre deler avkok. Det vil si dersom du har ni dl avkok, skal det tilsettes seks dl sukker. La det småkoke videre på svak varme. Rør av og til og pass på at det ikke brenner seg. Etterhvert skal sirupen tykne og endre farge. Først til lys rosa og deretter til mørk rosa eller burgunder - litt avhengig av hvor lenge den koker inn. Denne gangen kokte jeg inn i nærmere to timer og sirupen ble dypburgunder på farge - slik som vist på bildene.

Jeg har servert granskuddsirup over blåmuggost, jeg har hatt den i viltsaus og som smakstilsetning i både brød, iskrem og muffinsfrosting. Det aller mest vellykkede er nok granskuddvinaigretten som jeg laget til en salat som det snart kommer oppskrift på her på [kjøkkentjeneste]. Fortell meg gjerne hva dere bruker granskuddsirup til eller hva dere kan tenke dere at det passer til!

Det morsomme med granskuddsirup er at man på visse tider av året kan sanke inn råvarene helt gratis. Ikke bare gratis, enhver skogsforvalter - med mindre det dreier seg om et julegranfelt - vil være glad for at man begrenser veksten av grantrærne (tror jeg...). Jeg ser iallefall ingen grunn til å være varsom når jeg plukker granskudd. Det går imidlertid nokså fort og man har raskt en liten pose som tilslutt blir til noen dl sirup.

I tillegg til å bruke granskuddsirup i mat, har jeg nå også skaffet meg noen små glassbokser som er ypperlige å fylle med litt sirup til små gaver.

6 kommentarer:

 1. Fungerer dette bra til aromatisering av bakverk? Veldig spennende ;)

  Mvh Bjørnar
  http://www.matlidenskap.com

  SvarSlett
 2. Ble for sen til å lage i år, men har en plan om å få laget til neste år. :)
  Er det mulig å lage sirup av furu? Vil det fungere på samme måte? Litt feig for å prøve...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gpr bra. Og Likør/ snaps med brunt sukker 😋😍

   Slett
 3. Kjempepsnnende!! Visste ikke at man kunne bruke granskudd på denne måten. Synd det er for sent nå da, for dette hadde jeg lyst å prøve. Håper jeg husker det til neste år...Hva smaker den?? Granskuddene smaker jo litt sitrus når man spiser dem som de er, men jeg vet ikke om denne smaken blir med i sirupen?

  SvarSlett
 4. Hei og takk for inspirasjon. har svangre planer om å "tappe" bjørk og se hva jeg får ut av det. Kjenner du noe til hvorvidt det også kan brukes til sirup? Lønn er jo en kjent kilde i den nordamerikanske frokostkulturen i kombinasjon med pannekaker, så jeg tenkte siden det er begrenset med lønn i mitt nærområde mens det bugner av bjørkeskogsteiger er det jo vært forsøket?

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette høres spennende ut, men jeg har dessverre ingen erfaring med det. Lykke til, og rapporter gjerne dersom du skulle prøve deg. :)

   Slett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.