Hummus er en kikertpuré opprinnelig fra Midt-Østen, smaksatt med blant annet spisskummen. Jeg pleier å servere det til kylling- eller fiskeretter, som tilbehør på et bord med flere retter, eller rett og slett som en liten forrett sammen med pitabrød eller lignende. Det skal blant annet være tahini (sesampasta) i hummus. Dette gir en karakteristisk nøtteaktig og rund smak. Dersom jeg har problemer med å få tak i tahini, dropper jeg det. Essensielt for smaken i hummus er imidlertid spisskummen, så det tilsetter jeg alltid.
Dette er en oppskrift hvor jeg igjen har problemer med å angi mengden av de ulike ingrediensene - fordi jeg alltid lager hummus på slump. Det viktigste er å smake seg frem og la hummus stå en liten stund slik at smakene får satt seg. Jeg gjør likevel et lite forsøk på å angi mengdeforholdet.
1 boks kikerter, jeg pleier for enkelhets skyld å bruke ferdigkokte på boks fra Go Green
Olivenolje
Saft fra sitron, ca en halv
1-2 hvitløksfedd, revet på fint rivjern, eller mer dersom man liker det
Spisskummen
Et par spiseskjeer tyrkisk yoghurt eller matyoghurt
Tahini
Paprikakrydder
Eventuelt litt chili eller kayenne
Eventuelt litt salt
I hummusen på bildet under er det også litt bladpersille.
Slik gjør du
Skyll kikertene godt før de brukes. Ha kikerter og yoghurt i en kjøkkenmaskin med kniver og tilsett hvitløk, spisskummen, sitronsaft, tahini, olivenolje og smak til med salt og kayenne/chili. Anrett den i en dyp skål og dryss litt paprikakrydder på toppen.
Tahin får du i helsekostbutikken. ;)
SvarSlettTakk for info - jeg får ta meg en tur dit. :)
SvarSlettHummus er fabelaktig godt! Noe av det beste jeg vet! Ser ut som en god oppskrift. Men jeg synes nok at tahinien er ganske essensiell for å få den litt nøtteaktige smaken inn i hummusen altså ;)
SvarSlettPersonlig liker jeg den litt mer kremet og tilsetter væsken fra de hermetiske kikertene til passe konsistens.
SvarSlettDenne er også veldig god å bruke som dip både til grønnsaker og chips.BB
Barn elsker hummus!! Mild i smaken og ypperlig som grønnsaksdip. For ikke å snakke om pita brød med hummus!
SvarSlettJeg bruker også alltid tahini - får kjøpt det i min lokale innvandrerbutikk. Men enig, spisskumin er essensiellt!
Hvor lenge vil du si hummus holder seg?
SvarSlettHei Anonym. Sånn spørsmål synes jeg det er vanskelig å svare på. Men hummus er, i likhet med for eksempel majones, et ferskt produkt. Det inneholder blant annet yoghurt og det må man ta høyde for når man skal vurdere hvor lenge den kan holde seg i kjøleskapet. Jeg ville ikke spart på den lenger enn en uke, mulig det også er for lenge. Lukt og smak deg frem. Håper det var tilstrekkelig svar - det pleier ikke være noe problem at den går ut på dato hos oss.
SvarSlettHummus brukes da til ALT i midtøsten :P Er ikke langt unna at de pusser tenna med det altså :P Selv syns jeg ikke det var noe særlig godt :P
SvarSlettMorsomt innlegg. Jeg er fra Palestina og vi spiser jo hommos hver dag. ALDRI med spisskummin, men desto mer tahini/sesampure slik at den blir myk og kremet i konsistensen. Sprinkles med paprikapulver og GOD olivenolje i midten. Om man lager det på boksekikerter er det jo fort gjort å blande sammen, tahini holder seg nærmest evig i kjøpeskap. Mye billigere (og bedre?)er det jo å koke kikertene selv :) Aisha
SvarSlettHei Aisha, takk for tilbakemelding. Jeg elsker hummus, og har lært meg til at spisskummen er essensielt for smaken. Interessant å høre at det ikke trenger å være sånn. Enig at det smaker ekstra godt med tahini, men det er nok på grunn av gammel vane jeg lager hummus selvom jeg ikke får tak i tahini. Også enig i at det aller beste er å koke kikertene selv, men her har den bedagelige siden av meg vunnet noen ganger. :) Ha en fin helg.
SvarSlettHei.
SvarSlettTakk for svar ang holdbarhet. Grunnen til spørsmålet, er at jeg skal lage mat i et bryllup i sommer, der det skal være helgrillet lam, og så buffet med masse tilbehør. Da er det jo kjekt med ting man kan lage noen dager i forveien... Det blir nok maks en dag eller to, så det burde jo gå bra da!
Jeg elsker også hummus, men kommer meg aldri til en spesialbutikk for å kjøpe tahini. Derimot fungerer en neve valnøtter aldeles utmerket! Kan støtes i morter, eller has oppi sammen med resten som moses med stavmikseren. Kjempegodt med stangselleri!!
SvarSlettMan får forresten tak i Tahini på Meny og Ultra, for de som bor på en plass der man har det.
SvarSlettHar lest at det blir best med lys tahini, og ikke den mørke.
SvarSlett