fredag 19. februar 2016

Sjokoladesnurrer Nugatti vs. Nutella

Jeg hadde et lite prosjekt her om dagen, stikkord Nugatti vs. Nutella. Gjærbakst er bortimot det beste jeg kan tenke meg (men det slår ikke en dag på hesteryggen, hehe...). Å kombinere gjærbakst og sjokolade er jo et steg nærmere himmelen, og denne gangen hadde guttene mine fått det for seg at de skulle finne ut hva som egnet seg best som bollefyll - Nugatti eller Nutella. La meg si det sånn - vi klarte ikke kåre noen klar vinner, bortsett fra at alle som fikk tilgang til så mange nystekte sjokoladeknuter de bare kunne ønske seg, følte seg som vinnere den dagen. Det er vinterferie i Egersund denne uka, så hey! hvorfor ikke bake litt? 

Dette trenger du
Til ca 22 snurrer

1 kg hvetemel
150 gram melis
3 dl melk
3 dl vann
ca 40 gram fersk gjær eller en pose tørrgjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme

Fyll:
1/2 boks Nutella eller Nugatti, eller litt av hver
Skivede mandler til pynt
Egg til pensling


Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. Tilsett vannet og avkjøl til fingertemperatur. Pisk forsiktig inn egget, og rør ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, bland sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.
Sett ovnen på 200-220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og kjevle ut to rektangler. Smør utover et tynt lag med Nutella på den ene og Nugatti på den andre, eventuelt bruk bare en av delene. Brett over i tre og skjær litt brede strimler av deigen. Strimlene tvinnes noen ganger og knytes sammen. Legg de deretter på et stekebrett med bakepapir. La knutene etterheve omtrent 20 minutter. Pensle forsiktig med et godt sammenvispet egg og strø over litt skivede mandler. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til de ser gylne og fine ut. Om det ser ut som knutene blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist. Pynt eventuelt med melisglasur om ønskelig.

Jeg har tidligere testet ut ulike deiger til søt gjærbakst, og denne deigen er den aller mest vellykkede. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melkemengden er halvert, og det er brukt vann, og at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.

Knutene med mandler er de med Nutella, Nugattiknutene er avbildet øverst. 

2 kommentarer:

  1. Hei, artig å se en søt vri på sjokoladepåleggene vi elsker. Men hva ble best etter din mening, Nugatti eller Nutella?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, hos oss vant begge deler! De som likte nutella best, likte nutellabollene, og de som likte nugatti best, likte nugattibollene. :-)

      Slett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.