tirsdag 23. februar 2016

Langtidsstekt lammelår av villsau

I natt har jeg hatt et lammelår liggende i ovnen. Også denne gangen fra det halve villsaulammet vi fikk fra Sokndal i høst. Lam vokser seg slaktemodne av mat på utebeite i fjellheimen. Dette har ikke bare bidratt til å sette Norge på gourmetkartet, med høy kvalitet på lammekjøtt i verdenssammenheng. I tillegg er den norske sauestammen er med på å opprettholde kulturlandskapet i landet vårt. Påsketider er høysesong for lammelår, og her er en liten vri på den tradisjonelle lammesteken. Dette er langtidsstekt lår - laget på samme måte som pulled pork - og har derfor fått sitt artige tilnavn "fåredrag" rundt bordet hos oss.


Når det langtidsstekes på denne måten, er ikke poenget rosa kjerne. Ideen er at det skal bli både saftig og mørt, så mørt at kjøttet bare kan dras fra hverandre med en gaffel. Jeg har tidligere servert dette i lefse, som en slags nordisk utgave av taco, men det kan selvsagt serveres på andre måter også. Her er oppskrift på kjøttet, senere kommer det serveringsforslag. Om du har bog, går dette også fint an å bruke til denne oppskriften.


Dette trenger du
Lammelår eller bog
Salt og pepper
Rosmarinstilker
Gulrøtter
Eventuelt andre rotgrønnsaker som persillerot eller sellerirot
Vann og/eller vin

Slik gjør du
Gjør klar rotgrønnsakene. Gni kjøttet inn med pepper og salt og brun det under grillelementet i ovnen. Legg kjøttet i en langpanne oppå grønnsakene og urtene og hell vinen over. Dekk til med aluminiumsfolie og la alt stå i ovnen på 100 grader i minimum 10 timer, gjerne lenger. Når kjøttet er ferdig stekt, rives det fra hverandre. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.