Hold dere fast, det er bollehelg! Fastelavn er opprinnelig betegnelsen på tiden før fasten. Fastelavn varer i tre dager og innledes med fastelavnssøndag, fortsetter med blåmandag og fullføres med fetetirsdag. Deretter er det askeonsdag som er første av 40 dagers fasteperiode. Fastelavn feires søndag syv uker før første påskedag og i år faller fastelavn på førstkommende søndag. Har du planene klare for bollesøndag - som det heter her jeg bor?
Dette trenger du
Til ca 24 boller
150 gram smør
3 dl melk
3 dl vann
1 egg
ca 40 gram fersk gjær eller en pose tørrgjær
1 kg hvetemel
150 gram melis
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme
Egg til pensling
Krem:
3 dl kremfløte
300 gram frosne bringebær
Søtning etter smak
Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. Tilsett vannet og avkjøl til fingertemperatur. Pisk forsiktig inn egget, og rør ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, bland sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.
Sett ovnen på 200-220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og deretter i 10-12 emner hver. Rull ut boller og plasser på et stekebrett med bakepapir med litt avstand. La de etterheve i 20-30 minutter og pensle forsiktig med godt sammenvispet egg. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til de ser gylne og fine ut. Om det ser ut som bollene blir brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist.
Kremen lages ved å ha frosne bringebær i en bolle, hell over kremfløten og eventuelt litt sukker eller annen søtning og pisk til det er stivt.
Del bollene i to, legg på en god klatt bringebærkrem og dryss med et fint lag melis.
Kremen lages ved å ha frosne bringebær i en bolle, hell over kremfløten og eventuelt litt sukker eller annen søtning og pisk til det er stivt.
Del bollene i to, legg på en god klatt bringebærkrem og dryss med et fint lag melis.
Jeg har tidligere testet ut ulike deiger til søt gjærbakst, og denne deigen er den aller mest vellykkede. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melkemengden er halvert, og det er brukt vann, og at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.
Om du vil lage skikkelig vaniljekrem istedet for bringebærkrem, så finner du en supergod oppskrift her.
Server med en god omgang med bjørkeriset. Og en kopp kaffe.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.