tirsdag 9. februar 2016

Eltefritt brød med quinoa og yoghurt

Etter å ha laget quinoasalat for en liten stund siden, hadde jeg en del quinoa til overs. Etter et lite søk på internett (samt mange Snap fra leserne - tusen takk!) ble det quinoabrød. Brødet ble supergodt, og jeg tilsatte litt yoghurt i deigen i tillegg til quinoaen. Jeg brukte eltefri metode, siden jeg liker den så godt. Det er lurt å huske å blande det tørre godt sammen før det våte tilsettes når du bruker eltefri metode - siden gjæren må fordeles i melet før vann røres i. Jeg har bommet på dette en gang, og da ble deigen veldig ujevn. Ellers var denne deigen noe våtere enn den pleier å være, men det ferdige resultatet ble likevel veldig bra. Dette trenger du
200 gram kokt og avkjølt quinoa
300 gram hvetemel
100 gram havregryn
1/2 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
3 dl yoghurt naturell
2 dl vann


Slik gjør du
Bland hvetemel, havregryn, kokt og avkjølt quinoa, tørrgjær og salt godt i en stor bakebolle. Mål opp 3 dl yoghurt og tilsett vann til du har 5 dl. Rør raskt og godt sammen med en slikkepott og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres om kvelden. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på ettermiddagen. Så har man ferskt brød til kveldsmat og nestenferskt til skolematen dagen etter.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Tilsett mer mel om du trenger det når du vender deigen sammen. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha rikelig med mel under deigen. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Om du bruker en leirgryte så må denne bløtlegges omtrent et kvarter i forveien. Når hevetiden er over skal deigen vippes over i formen - som da er varm. Brettekanten skal være opp. Det ser ikke spesielt fint ut, men tro meg, det blir både fristende og godt når det er ferdigstekt. Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk på de første 30 minuttene. Ta av lokket og stek brødet i ytterligere 15 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader. Avkjøl noe i formen, deretter på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.