tirsdag 26. januar 2016

Eltefrie rundstykker og brød med chia- og sesamfrø

Dette er en stor eltefri deig med både hvetemel, havregryn, chiafrø og sesamfrø. Resultatet er saftige rundstykker og brød med god smak fra både chiafrøene og sesamfrøene. Lag deigen litt løsere enn vanlig, siden chiafrø trekker til seg en del av væsken. Det kan derfor være lurt å sjekke deigen en time etter at man har rørt den sammen. Om den da er altfor hard, går det an å blande inn litt ekstra væske.


Oppskriften rekker til 8 rundstykker og to relativt små brød. Du kan selvsagt lage rundstykker av hele deigen. Dette passer derfor perfekt å lage søndags morgen, da har man både rundstykker til frokost, samt brød til frokost og skolemat dagen etter. 

Dette trenger du
800 gram hvetemel
200 gram lettkokte havregryn
100 gram chiafrø
100 gram sesamfrø
1 ts tørrgjær
2-3 ts salt
12-13 dl vann


Slik gjør du
Bland det tørre godt sammen i en bolle og hell over væsken. Denne deigen skal være løsere enn annen eltefri deig, siden chiafrø trekker til seg en del av værsken. Bland raskt sammen og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Det kan være lurt å sjekke hvordan deigen ser ut etter en time eller to. Om den er altfor hard, kan man tilsette litt ekstra vann. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. Finn frem en bakeplate og dekk med bakepapir. Dryss litt hvetemel over deigen og bruk en saks til å klippe av passende emner. Legg disse med litt avstand mellom på bakeplaten. De trenger ikke formes ytterligere eller se fine ut, i ovnen får de rustikt og flott utseende. Sett brettet inn i kald ovn og sett ovnen på 200-220 grader. Følg med, etter 15-20 minutter bør de snart være ferdige. Dette avhenger selvsagt av hvor rask ovn man har, så følg nøye med. Rundstykkene skal være gylne i fargen. Avkjøles på rist og nytes i fersk tilstand.

Når man har satt rundstykkene inn i ovnen, deles resten av deigen inn i to emner. Brett deigen et par ganger over hverandre med litt hvetemel mellom lagene på en melstrødd plate. Form to brød og legg med litt avstand på en bakeplate og la de hvile under et kjøkkenhåndkle i omtrent en time. Skjær tre skråsnitt i hvert brød og sett inn i ovnen.

Stek på midterste rille i ovn på 220 grader i ca 45 minutter. Avkjøl brødene på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.