tirsdag 8. desember 2015

Focaccia med sjalottløk

Focaccia er populært bakverk her i huset. Jeg har ulike ting på toppen av focacciaen, så man slipper å gå lei av en type topping. Varier etter hva du skal servere til. Ringer av sjalottløk passer fint når brødet skal serveres som siderett til suppe eller salat. Smaker også supergodt til store julebrunsjer. 


Dette trenger du
10 dl hvetemel
5 dl lunkent vann
30 gram fersk gjær eller litt over en halv pose tørrgjær
2 klyper Maldonsalt
1 god skvis honning (ca 1 spiseskje)
1 god klunk olje (2-3 spiseskjeer)

Topping: Ringer av sjalottløk, Maldonsalt og litt olje.

Slik gjør du
Ha mel, salt, honning og olje i en bakebolle. Rør ut gjæren i lunkent vann og bland dette lett sammen med melet. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i minst 15 minutter, eller bruk håndkraft. Deigen skal ha nokså løs konsistens, slik at den renner litt utover. Erfaringen min er at det skal lite til for at deigen blir for løs eller for fast. Man finner etterhvert ut hva som er den perfekte konsistens, så prøv dere frem. En tommelfingerregel er likevel at focacciaen skal inneholde halvparten mengde vann i forhold til hvetemel. Sett deretter deigen til heving på lunt sted med plastfolie over bollen i 40-50 minutter. Smør en bakeplate med olje og hell deigen over på denne etter endt hevetid. Den skal ikke dekke hele bakeplaten, men den skal være så løs at den renner litt utover. Det er viktig å smøre bakeplaten skikkelig med olje, dette bidrar til å lage sprø bunn. Dytt løkringer godt ned i deigen og ha over litt olje og salt. Sett deigen til andregangs heving på et lunt sted. Heves deretter i omtrent 20 minutter, eller til man ser at deigen har løftet seg. Varm opp ovnen til 250 grader varmluft. Senk temperaturen til 200 grader når focacciaen settes i ovnen. Stekes i 20 minutter, eller til man ser at focacciaen er gylden. For at bunnen skal beholde sprøheten er det viktig å legge focacciaen over på rist umiddelbart etter at den er tatt ut av ovnen. Jeg løsner den med en bred metallstekespade og legger den til avkjøling. Nytes straks den er avkjølt nok til at man klarer å sette tennene i den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.