lørdag 17. oktober 2015

Tilslørte bondepiker med en vri

17. oktober er epledagen, så det er fristende å poste enda et innlegg med eple som hovedingrediens. Tilslørte bondepiker er en klassisk dessert som passer ekstra godt når vi er midt i sesongen for norske epler. Denne utgaven er laget med en liten vri, nemlig med hjemmelaget granola istedet for brødkrumme. God og "crunchy", og om du skifter ut vaniljekremen med yoghurt eller kesam, så kan dette fint serveres til frokost eller som kveldsmat. Dette trenger du

Hjemmelaget granola
Epler, sukker og vann til syltetøyet
Vaniljekrem og kremfløte til vaniljekremen, eller kjøp ferdig vaniljekrem

Hjemmelaget granola

40 gram smør
2 spiseskjeer honning
3 dl økologisk havregryn
1 dl hakkede økologiske valnøtter
1 dl økologiske gresskarkjerner
1/2 dl økologiske sesamfrø

Smelt smør og honning i en stekepanne og rør i resten av ingrediensene. Bland godt sammen og stek et par minutter slik at smør og honning er godt trukket inn i det tørre. Legg alt utover et stekebrett kledd med bakepapir og bre det utover med en slikkepott. Stek i varmluft på 180 grader i 10-15 minutter. Rør i massen underveis, slik at alt blir jevnt stekt.


Hjemmelaget vaniljekrem

1 vaniljestang
2,5 dl fløte
2,5 dl H-melk
4 eggeplommer
100 gram sukker
40 gram maizenna

Varm opp fløte og melk til kokepunktet. Snitt opp vaniljestangen, skrap ut frøene med en teskje og ha alt, inkludert stangen, oppi gryten med melk. La det syde sammen en stund. Pisk eggeplommene og sukkeret til eggedosis, og ha etterhvert i maizennamelet også. Så skal eggedosisen og melkeblandingen blandes sammen, og det er her man må være litt forsiktig slik at det ikke ender som eggerøre. For å unngå dette, has et par-tre-fire øser med varm melk/fløte i eggedosisen, bland det sammen og ha alt tilbake i gryten sammen med resten av melkeblandingen. Deretter visper man sammen alt mens man varmer det sakte opp. Nå skal det tykne litt, men det må fremdeles ikke koke skikkelig. Visp godt helt til blandingen blir så tykk som den kan få blitt. Vaniljesausen avkjøles deretter, men kke ta ut vaniljestengene riktig ennå. Vent til den skal spises, slik at stengene får avgitt skikkelig smak.

Hjemmelaget eplesyltetøy

Epler, og det gjør ingenting om de har brune flekker og er litt skrukkete
Sukker
Litt vann

Skrell og skjær eplene i biter. Ha fortløpende i en gryte sammen med litt vann og la de syde lenge - til de er skikkelig møre. Rør inn ønsket sukkermengde og kjør glatt med en stavmikser.

Sånn gjør du

Pisk litt kremfløte til krem og rør inn vaniljekremen. Legg eplesyltetøy, granola og vaniljekrem lagvis i et porsjonsglass og pynt med et lite dryss granola og sitronmelisse.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.