fredag 20. desember 2013

Juledessert med Snøfrisk

Vi er nesten like tradisjonsbundne i vårt valg av dessert på julaften som hovedrett. Heldigvis er det mange dager å velge mellom, så det er tid nok til å teste nye ting selvom man skulle mene at det ikke er noe som slår karamellpuddingen som avslutning på julemiddagen.


Her er et eksempel på lettvint og raskt, men godt. Det er til og med en dessert hvor det er anledning til å bruke rester av pepperkaker eller andre småkaker. Snøfrisk i kremen gir god syrlighet og passer godt til krydrede julekaker.

Dette trenger du
Bunn:
250 gram pepperkaker (eller rester av annen julebakst)
50 gram smør
0,5 dl skivede mandler

Krem:
1 boks Snøfrisk
3 dl kremfløte (1 liten kartong)
2 spiseskjeer sukker
1 vaniljestang eller skikkelig vaniljesukker

Fyll:
Hermetiske klementiner
Rips
Granateple

Granateple er en frukt på størrelse med en appelsin eller et eple. Den inneholder seks kammere med en mengde kjerner. Det er kjernene man spiser, og de smaker både søtt og syrlig. Derfor egner granateple seg som smakstilsetning i mange forskjellige retter, både middagsretter, salater og desserter. Dette fant jeg om granateplet på frukt.no: Granateple ble dyrket allerede i forhistorisk tid og ble ansett av både jøder og egyptere for å være en hellig frukt. Dette fordi frukten angivelig skal inneholde 613 frø som skal tilsvare Det Gamle Testamentes 613 lover. Ofte symboliserte den fruktbarheten.Slik gjør du
Knus pepperkakene i en food processor eller legg dem i en pose og knus med en kjevle eller tilsvarende. Smelt smøret og blant med kjeksen og hakkede mandler. Pisk kremfløten og tilsett osten og frøene fra vaniljestangen. Smak til med sukker. Finn frem glass og legg lagvis med kjeks i bunnen, klementiner og krem på toppen. Pynt med granateplekjerner og rips.

Å rense granateple kan ende som en blodig affære, iallefall kan det se ganske dramatisk ut. De røde og uunngåelige flekkene er vanskelige å fjerne fra julekjoler og annet tøy, så her lønner det seg å benytte seg av gode råd. Jeg fyller vann i en bakebolle, deler forsiktig granateplet i to og skreller det under vann. Da vil det ikke sprute, det hvite innerskallet vil flyte opp og kjernene vil synke til bunns.

7 kommentarer:

 1. Gledelig jul og godt nytt år! Takk for inspirasjonen i 2013.

  SvarSlett
 2. God jul til deg også, Hege! Hyggelig å være til inspirasjon. :-)

  SvarSlett
 3. Takk for det gamle og riktig godt nyttår!
  En liten tilleggsopplysning:
  Det sies om granateplet at det var et slikt eple Eva fristet Adam med i Edens hage... :)

  SvarSlett
 4. Godt nytt år til deg også, Smakebiten! Morsomt med flere anekdoter om granateplet.

  SvarSlett
 5. Hei! Denne så god ut! Hvor mange personer er oppskriften beregnet til?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ca fire-fem porsjoner, litt avhengig av hvor store du lager dem.

   Slett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.