tirsdag 30. juli 2013

Krabbekaker

Det er mange, mange fordeler med sommerferie på en øy. Blant annet at vi har hyggelige hyttenaboer som alltid sier ja til spontane middagsinvitasjoner, at vi har badestigen omtrent 20 meter fra terrassedøra, at det er 22 grader i vannet, at jeg kan sykle 25 km hver dag uten å tenke at jeg bruker for mye tid på trening, at lyset er perfekt til å fotografere mat, at vannet lager beroligende og vakre lyder om kvelden. Og jammen, en av fordelene er også at vi får overraskelsesbesøk av bekjente fra hjembyen. Som har med seg et stort nett med selvfangede krabber! Ferskere mat får man ikke. Og når de er plukket slik under dykking, er det også anledning til å ta krabber på denne tiden av året som faktisk inneholder en del mat, fordi de har beitet på grunnere vann enn der man kan sette teine.


Av krabbene ble det krabbekaker. Vi måtte imidlertid koke og rense dem først. Det er jobb, men aboslutt verdt det. Og dersom man ikke vil lage kaker av dem, smaker krabbekjøtt fantastisk godt. Faktisk synes jeg krabber smaker mer spennende enn hummer, men det er vel omtrent som å banne i kjærka.

Selvom krabbekaker regnes som en amerikansk klassisk rett, går det an å smaksette krabber på mange ulike måter. Thai-style, søramerikansk-style, Cajun-style. Joda, det finnes masse, masse godt, men akkurat denne gangen - min første - ville jeg lage krabbekaker som smakte som - nettopp - krabber. Og da ble det mer som den klassiske Maryland crab cake-retten.


Dette trenger du 
600 gram ferdig kokt og renset krabbekjøtt, både fra hus og klør
1 egg
1-2 dl raspet hvitt brød eller griljermel
1 spiseskje majones
2-3 fedd hvitløk
1 bunt finhakket bladpersille
Saft av 1/2 - 1 sitron
Salt og nykvernet pepper
Smør til steking


Slik gjør du
Har du fått tak i krabbekjøtt, er det bare å begynne. Om du starter med levende krabber, må de kokes, avkjøles og renses først. Bruk kjøtt fra både klør og hus.
Bland sammen krabbekjøtt, lett pisket egg, griljermel og majones. Hvitløken rives fint og tilsettes krabbeblandingen sammen med finhakket bladpersille og sitronsaft. Smak til med salt og nykvernet pepper. Stek kakene i smør i stekepanne til de har fått en fin gylden overflate. De skal henge fint sammen, men vær forsiktig når de snus.

Jeg serverte kakene helt alene til en liten aperitif når hyggelige hyttenaboer kom på besøk for middag. På kort varsel som vanlig.

2 kommentarer:

  1. Tviler ikke på at dette smaker digg! :)

    SvarSlett
  2. Hilde ingebrigtsen4. november 2014 kl. 17:58

    Så blir det krabbekaker i dag. Hev i litt koriander, chili og løk og brukte stavmixer. Creme fraiche med sursøt chilisaus som dressing og avokado ved siden. Gleder meg. Takk for ide og oppskrift

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.