søndag 6. januar 2013

Fin helg på hytta og litt om and til middag

Guttene våre var på tur med tanten og onkelen sin denne helgen. Barnefri helg forekommer ikke akkurat ofte på disse kanter, så her gjaldt det å finne på noe ekstra koselig.

Av og til er en tur til hytta det aller beste. Med god mat og vin,

Enkel kveldsmat fredag kveld.
utsikter til skitur uten at noen klager over at det enten er for varmt, for kaldt, for glatt eller for kladdete,
Klisterføre og støle armer dagen derpå.
eller muligheter for å drikke morgenkaffen uten lyden av krangling eller Minecraft i ørene.

Bialetti. Bialetti!
Det ble en rolig helg i fjellet, med skitur, gode måltider, lange morgener og det som ellers hører til en barnløs helg.
Lang frokost. 
Og oppskriften, den er her. Lørdagsmiddagen var andebryst med blomkålpuré, asparges og sjysaus. Enkelt, men godt og forholdsvis raskt å tilberede. Sausen ble til etter innfallsmetoden, så her er det fritt frem. Det er ikke sikkert vi hadde savnet saus heller, ettersom vi hadde blomkålpuré, men om man er glad i saus er det bare å kjøre på.

Dette trenger du
Til to personer
Brystfileter av and, 1 pr. person
Salt og pepper

1 blomkålhode
1 spiseskje crème fraiche
Salt og pepper

1 pakke asparges

Til sausen:
Eplejuice
Rognebærgelé
Dijonsennep
Balsamicosirup

And. Blomkålpuré. Sjusaus. Asparges. Nam. 
Slik gjør du
Jeg har skrevet et litt mer utførlig innlegg om preparering av andebryst HER

Legg brystfiletene med skinnsiden ned i kald panne. Sett platen på fullt. Stek noen minutter til pannen er skikkelig varm og bryststykkene har fått en fin og sprø stekefarge og -skorpe. Noe av fettet vil også smelte. Ikke glem å skru ned platen når du merker at det er skikkelig varmt i pannen. Sny stykkene og ta pannen vekk fra varmen. La stå til de er ferdige - omtrent noen minutter, avhengig av tykkelsen på brystene. Som alt annet vilt, fører oversteking til en litt ubehagelig leversmak. Pass derfor på underveis og stek heller for lite enn for mye. La kjøttet hvile minst ti minutter før servering. Jeg foretrekker å servere bryststykkene skåret i skiver, men dette er selvsagt en smakssak. Denne gangen ble det hele stykker på tallerkenen. Spar på fettet som ligger igjen i pannen, dette skal brukes til å steke aspargesen i, samt som base til saus til slutt. 

Rens og skjær blomkålen i buketter. Kok bukettene i vann til de er møre. Hell av vannet, tilsett crème fraiche og kjør alt glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper, eventuelt revet muskat. 

Aspargesen renses og legges i pannen etter at andefiletene er ferdigstekt. Stekes på middels varme til de er passe møre. 

Tilsett (omtrent) like deler rognebærgelé, sennep og balsamicoeddig sammen med resten av fettet som er i pannen og kokk inn under visping. Ha i eplejuice til konsistensen er ok, kok eventuelt litt inn. Sausen er smaksrik og litt søtsyrlig, og man trenger ikke mye på tallerkenen. 

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Når det gjelder steking av andebryst lurer jeg på følgende: Hvis man har induksjonstopp og setter på fullt blir pannen skikkelig varm veldig mye fortere enn hvis man har vanlig koketopp. Vil du likevel anbefale å følge metoden du skisserer i oppskriften ("stek i noen minutter til pannen er skikkelig varm...")?
  På forhånd takk!
  Hilsen Hilde

  SvarSlett
 2. Hei Hilde. Jeg har ingen erfaringer med induksjonstopp, dessverre, så det er litt vanskelig å svare. Jeg foreslår at du tester ut, det verste som kan skje er at det blir litt for mye stekt. Ofte er det egen erfaring som gjør at man kommer frem til metoder som fungerer fint.

  Lykke til, og skriv gjerne her når du har prøvd det.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.