torsdag 4. oktober 2012

Appelsinsnurrer

Idag var jeg så heldig å få servert den beste kaffen jeg har smakt på lenge. Perfekt cortado, cappuccino, og nydelig kenyansk svart kaffe. Ikke bare var jeg så heldig å få kaffe, jeg fikk snurrer med appelsinfyll i tillegg. Søt gjærbakst laget på samme vis som kanelsnurrer, men med fyll av sukker, kanel og appelsin. Yummi!

Ideen om å blogge om bollene uten at jeg kan ta æren for å ha laget dem, kom til meg da jeg fikk med meg boller hjem til guttene mine. Her er altså oppskriften, basert på min egen velprøvde søte gjærdeig og med appelsinfyllet til hun jeg besøkte idag.

(Forresten har vi noe spennende på gang - som innebærer både kaffe og andre søte saker - følg med!


Dette trenger du
Til ca 20 store boller

1 kg hvetemel
150 gram melis
6 dl melk
ca 40 gram fersk gjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme

Fyll:
Finrevet skall av to appelsiner
kanel og sukker etter smak

Pynt:
Melis
Vann eller appelsinsaft
Litt revet appelsinskall


Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. La det avkjøle til fingertemperatur og pisk forsiktig inn egget. Rør også ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time. Rør sammen smør, kanel og sukker. Sett ovnen på 220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og kjevle hver del i to store rektangler. Bland sammen litt sukker og kanel, riv appelsinskallet på fint rivjern og bland det sammen med sukkeret. Smør blandingen utover deigen, rull den sammen og skjær skiver på ca halvannen cm. Legg skivene med god avstand på stekebrett kledd med bakepapir. La de etterheve ca 20 minutter og stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til gjærbaksten ser gylden og fin ut. Avkjøl på rist o pynt deretter med litt melis og appelsinskallstrimler.

HER har jeg skrevet litt utfyllende om søt gjærbakst.

3 kommentarer:

  1. Oj, oj, oj, de bollene ser SINNSYKT gode ut. :) Skal prøve din oppskrift snart, har hittil bare brukt Schakenda.

    SvarSlett
  2. mmmm... kanskje den oppskriften må prøves i helga :-)

    SvarSlett
  3. Mmm...de ble veldig gode. Deilig smak av appelsin og utrolig god deig.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.