fredag 9. desember 2011

Panna cotta med tjukkmjølk fra Rørosmeieriet

Som jeg har skrevet tidligere (HER og HER), er panna cotta en lettlaget og god italiensk dessert. Selve puddingen er forholdsvis smaksnøytral med en silkemyk konsistens. Den er et supert utgangspunkt dersom man vil variere med topping etter sesong og humør. Denne gangen byttet jeg også litt av fløten med tjukkmjølk fra Rørosmeieriet, noe som ga en passende syrlig smak.

Etter fagdagen til Matmerk i oktober ble jeg inspirert til å velge lokale alternativer der man har mulighet, og jeg har virkelig fått øynene opp for hva ulike småskalaprodusenter har fått til over hele Norge. Rørosmeieriet er en av produsentene som startet helt i det små i 2001, som virkelig har klart å spre budskapet om god kvalitet med økologiske råvarer.Denne gangen ble det appelsin og kanel på toppen av panna cottaen, noe som umiddelbart fikk meg til å tenke på at dette kunne være en ypperlig dessert til jul. Selv serverte jeg den til pinnekjøttmiddag for noen dager siden. Om dere er som meg, som elsker pinnekjøtt, er det greit å lage små porsjoner.

Dette trenger du
5 dl fløte
5 dl tjukkmjølk fra Rørosmeieriet
100 gram sukker
1 vaniljestang
3-4 plater gelatin

Til sausen:

Appelsiner eller appelsinjuice
Sukker
Kanelstang
Saft av sitronSlik gjør du
Bløtlegg gelatinplatene i tilsammen ti minutter. Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en teskje. Varm opp tjukkmjølk og fløte og tilsett sukker, vaniljefrøene og selve stangen. Blandingen skal varmes til kokepunktet og syde noen minutter. Tilsett gelatinplatene og rør ut en og en. Avkjøl blandingen helt før den røres opp og helles over på serveringsglass. Det går også an å hvelve puddingene ut ved servering. Jeg liker imidlertid å servere desserten i glass og helle litt saus på toppen.

Sausen lages ved å presse appelsinene og koke opp saften sammen med sukker og en kanelstang. Kok inn til sirup og smak til med sitronsaft. Den kan gjerne stå en stund, men plukk ut kanelstangen slik at kanelsmaken ikke blir for sterk.

6 kommentarer:

 1. Panna Cotta er en favoritt! Nydelige bilder :)

  SvarSlett
 2. Panna Cotta er sååå godt! Aldri prøvd med appelsin før, hmm.. Ha en fin helg!

  SvarSlett
 3. Nam! Jeg må teste ut en oppskrift med tjukkmelk snart.Kan tenke meg at kanel og appelsin var god topping:)

  SvarSlett
 4. Per Christian Lien10. desember 2011 kl. 22:37

  Har min egen vri på Panna Cotta nå i disse juletider. Laget desserten igår, og for å skape enda mer juleassosiasjoner til retten tilsatte jeg i tillegg til vaniljestang under koking: kanelstang, stjerneanis, ingefær, kardemomme, nellikkspiker og revet appelsinskall, samt 3 skiver appelsin. Mot slutten av oppvarmingen tilsatte jeg et beger med vaniljekesam for å få litt mer syre og enda friskere smak. Anbefales på det sterkeste.

  SvarSlett
 5. Tusen takk for kommentarer! Det hørtes spennende ut, Per Christian! Her fikk jeg godt med kanel- og appelsinsmak fra sausen, men det var sikkert godt å ha det i panna cottaen også.

  SvarSlett
 6. Gleder meg til å prøve det syrlige appelsinlokket du beskriver. Veldig spennende. Lager selv Pannacottaen i glass, men har ikke funnet en verdig avslutning på toppen. Nå tror jeg derimot du har pekt meg i riktig retning. Planla å bruke syrlige skogsbær,men nå blir det lokket ditt. Mange av krydderne jeg brukte i min versjon kan veldig lett dominere enhver rett og må derfor brukes med måte. En ønsker for eksempel ikke at pannacottaen skal ha et veldig sterkt anispreg og oppfattes som lakrispannacotta. Heldigvis blir ikke melken så voldsomt varm at smakene fra krydderne i stor grad trekkes ut.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.