torsdag 17. november 2011

Ostekake med gelélokk

Dette er en skikkelig nittitallskake, det er nesten fristende å kalle det for retrokake. Jeg husker oppskriften spredde seg som ild i tørt gress på et tidspunkt da jeg ikke tilbragte så mye tid på kjøkkenet. Og hvor en oppskrift som bestod av en boks av hver ting virket ganske besnærende. Ingen måling eller veiing, bare smette en boks av hver ingrediens oppi bollen. Nesten, da. Og ikke nok med det, denne kaken ser langt finere ut enn det innsatsen skulle tilsi. For en uerfaren matlager engang tidlig på nittitallet var det gjevt å høste stående ovasjoner for en kake som var enkel å lage.

Den ser fremdeles nokså fin ut, men jeg har laget den så mange ganger at jeg nesten er lei. Imidlertid er det bursdagsbonanza i familien vår om høsten, den ene etter den andre har fødselsdag i oktober og november. Denne kaken ble til da eldstemann fylte år for noen uker siden, den stod nemlig øverst på kakeønskelisten hans.Dette trenger du
Til bunnen:
Ca 250 gram Digestive kjeks
1 ts kanel
150 gram smør

Til fyllet:
1 boks seterrømme
1 (normal) boks Philadelphiaost
1 boks kremfløte
1 pakke sitrongelé tilberedt med halv mengde vann
75 gram melis

Til toppen:
1 boks appelsingelé tilberedt med halv mengde vann
1 boks mandarinbåterSlik gjør du
Oppskriften passer til 22 cm kakeform. Legg bakepapir i bunnen av formen slik at det blir enkelt å få kaken over på et fat.

Kjør kjeksene i en foodprocessor, til det bare er smuler igjen. Ha kjekssmulene i en bolle og bland i kanel. Smelt smøret og bland det sammen med kjekssmulene. Trykk blandingen i bunnen av formen og sett den i kjøleskapet.

Kok opp halvparten av vannmengden angitt på gelépakken og bland ut gelépulveret. La det avkjøle under omrøring. Pisk fløten til krem. Tilsett melis, rømme og kremost og pisk det sammen til det er helt utblandet. Ha i geléblandingen til slutt og visp godt sammen.

Hell fyllet over kjeksbunnen og fordel jevnt utover. Sett formen i kjøleskapet og la det stivne. Den kan gjerne lages dagen før den skal spises.

Toppen lages ved å legge mandarinbåtene i ønsket mønster på toppen og helle geléblanding forsiktig over. Pensle gjerne det første laget, slik at mandarinbåtene ikke begynner å seile utover. Settes kaldt til geléen er stiv.

Skjær med en skarp kniv langs kanten for å løsne formen. Vipp bakepapiret forsiktig av idet man legger kaken over på et fat. Man kan gjerne være to når man gjør det, og husk at øvelse gjør mester. Det finnes også fine former som er særlig egnet til dette bruk hvor man bare kan løsne springformen og bruke bunnen som fat.Kaken ser flott ut og er dessuten fin å lage dersom man vil ha en fyldig og frisk dessert. Den kan gjøres i stand dagen i forveien og serveres med en kopp sterk kaffe.

6 kommentarer:

 1. Et tips angående kaker med kjeksbunn. Legg kakeringen opp-ned på kakefatet og trykk smulemassen ut direkte på fatet. Kjeksmassen tetter mellom ring og fat, så du trenger ikke bekymre deg for lekkasje. Mye enklere enn å klatte med papir som skal av kaken etterpå.

  SvarSlett
 2. Hei!
  Tenkte å prøve meg på denne kaken i dag :) Lurer på hvor mange gram det er i en "vanlig" boks philidelphia?
  300?

  SvarSlett
 3. Jeg tror den store boksen er 300 gram. Lurer på om det er 150 eller 200 gram? Men er ikke helt sikker. (De små kremostene fra Tine er det 125 gram i - det er jeg ganske sikker på.)

  SvarSlett
 4. Okay, da prøver jeg meg på 200 gram :) Det er jo sånn midt i mellom ;-)

  SvarSlett
 5. Hva er en "boks" kremfløte?

  SvarSlett
 6. Den minste boksen 3 dl

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.