tirsdag 4. oktober 2011

Tagliatelle med grillet sjøkreps

Denne retten ble jeg inspirert til å lage da jeg var på yndlingsrestauranten i byen min for noen uker siden, Ristorante Oliveto. Kokken, som forøvrig er en særdeles hyggelig, sympatisk og flink fyr, avslørte hvordan han gjorde retten Frutti de mare til den beste jeg noen gang hadde smakt. Den var befriende fri for hermetiske tomater, og den smakte nydelig av fersk sjøkreps - eller rekekonge som vi kaller det, persille, hvitløk og søte ovnsbakte tomater.Den ble derfor andre forrett på lørdag. Egentlig litt for tung til å være forrett, men jeg hadde så lyst likevel. Og dersom man har en del av ingrediensene klare på forhånd er den ikke så vanskelig å lage, selvom den skal serveres varm.

Det er faktisk en nødvendighet å begynne noen dager i forveien. Aller først bør man lage persilleolje. Det gjorde jeg ved å blande en god bunt hakket persille eller stødt i morter med litt hakket hvitløk, eventuelt stødt i morter, og masse god olivenolje. La det stå på glass slik at det uten avbrytelse får gått opp i en høyere enhet.

Jeg ovnsbakte også tomatene dagen før. Mest av praktiske årsaker, men pass iallefall på å beregne tilstrekkelig tid for tomatene i ovnen - slik at de blir myke og enda søtere enn de allerede forhåpentligvis er - dersom dette skal gjøres samme dag som resten skal lages.Utover ovnsbakte tomater og persilleolje er ikke ingredienslisten så lang.

Dette trenger du
Fersk tagliatelle, helst hjemmelaget, men ferskkjøpt duger også
Rikelig persilleolje, se lenger opp
Ovnsbakte tomater
Sjøkreps
En slant hvitvin
Salt og nykvernet pepper

Slik gjør du
Som sagt er forarbeidene til denne retten litt mer omfattende enn det man kommer på idet man smeller den sammen noen minutter før den serveres. Husk å ovnsbake tomatene aller først. Bruk små søte cherrytomater og legg hele klaser inn i ovnen på omtrent 100 grader. La de stå noen timer, til de er helt myke og smaker enda mer søtt.

Det aller beste er å bruke sjøkreps som er rå, det vil si levende. Da må man nødvendigvis ta livet av dem først. Denne jobben kan enten outsources til passende personell, eller man kan gjøre det selv. Som regel velger jeg det første alternativet.

Det finnes sikkert mange måter å gjøre dette på. Her er imidlertid en beskrivelse basert på det jeg pleier å være vitne til når vi tilbereder grillede sjøkreps hos oss. Finn frem en kraftig kniv. Stikk spissen ned i toppen av krepsen og lag et lite snitt. Da dør den raskt.Finn deretter frem stekebrett og sett ovnen på omtrent 210 grader varmluft. Skjær et snitt langs innsiden av halen og brett litt tilside. Legg dem med ryggen ned og pensle med persilleoljen som det står skrevet om litt lenger opp. Stek krepsene i ovnen på midterste rille, eventuelt litt lenger opp, på omtrent 5-7-9 minutter. Steketid avhenger av ulike ting, blant annet størrelse på krepsen. Denne gangen fjernet vi hodet på de minste krepsene, mens vi beholdt hodet på de største. Naturlig nok var det nødvendig med lenger steketid for de største beistene.

Om tomatene er ovnsbakt på forhånd, kan disse settes litt inn i ovnen sammen med krepsen mot slutten av steketiden slik at de blir varme.

Kok tagliatellen etter anvisning på pakken mens du steker krepsen. Hell av vann og ta av lokket slik at vannet fordamper. Tilsett rikelig persilleolje og en skvett hvitvin og rist godt rundt med lokket på slik at persillen, hvitløken og oljen fordeler seg fint på tagliatellen. Fordel pastaen på tallerkner, legg over noen tomater på stilk og en hel kreps og noen haler. Bland lett og server med litt nykvernet pepper og hakket persille på toppen.

Aller helst med noe godt og hvitt i glasset.(Dessverre var det slutt på de ovnsbakte tomatene da jeg skulle ta bilde av maten...)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.